hu en
2011. Május 07. 20:48
Május 8-a: Videoton-nap

A kedves olvasó, a lelkes szurkoló, vajon hisz a sorsszerűségben? Hisz abban, hogy bizonyos napok, dátumok különlegesek?

Nos, ha eddig nem hitt, akkor itt az ideje: május 8-a és 22-e ugyanis többszörös aranybetűs ünnep lehet a Videoton FC történetében.

Május 8-án – azaz ma – a klub megszerezheti az első bajnoki címét. De, az idősebbek emlékezhetnek, nem akármilyen nap ez a számunkra: 1985-ben, éppen május 8-án játszotta a Sóstón a Videoton SC és a Real Madrid az UEFA-kupa-döntő első felvonását.

     
   
  Végh Tibor és Carlos Santillana, a két kapitány  
     

A kilenc hónapon át tartó dicsőséges menetelés célegyenesében Magyarország futballszerető közössége szinte a tenyerén hordta Kovács Ferenc csapatát. Óriási volt az érdeklődés a döntő iránt, az sem túlzás, ha a Sóstói Stadion befogadóképessége azonos lett volna a Népstadionnal, akkor is szűknek bizonyultak volna a lelátók.

A sajnos három ászát, Csongrádit, Szabót és Májert nélkülöző Videotonnak aligha lehettek vérmes reményei a csúcsformában levő, világsztárokkal – például Butraguenóval, Sanchisszal, Stielikével, Camachóval, Chendóval, Gallegóval, Michellel, Juanitóval, Santillanával, Valdanóval – érkező Real Madrid ellen, de az reális célnak tűnt, hogy a Vidi olyan eredményt érjen el, amivel marad esély a visszavágóra.

Az első félóra végén Michel a tizenhatosra belépve a hálónkba rúgta Gallego átlöbbölt labdáját – azután sokáig nem esett gól, tartottuk a szűk hátrányt. Talán, ha csak ölni akarjuk a játékot, ez maradhat a vége. De, a Videoton őszinte futballt játszott, tartalékosan is góllal szerette volna meghálálni a közönség szeretetét. A hajrához érve Santillana fejelt gólt, majd az utolsó percben – sakk-matt helyzetben – Valdano állította be a végeredményt.

     
   
  A Realtól, Madridban kapott ereklye  
     

A meccs végén már zuhogott az eső, de ennek ellenére, a közel negyvenezres, minden talpalatnyi helyet kihasználva szorongó nézősereg egyetlen tagja sem mozdult. Amikor pedig Michel Vautrot lefújta a meccset, tapsorkán, és a „Szép volt fiúk!” éltette a Videoton hőseit.

Talán ez a mindent elsöprő szeretet is segítette a csapatot abban, hogy két héttel később, Madridban, le is tudta győzni a Realt. A Disztl Péter által kivédett tizenegyessel, és Májer Lajos fantasztikus góljával 1-0-ra nyert a Videoton a Bernabeuban, örökre beírva nevét az európai futballtörténelembe.

Május 8-a, és 22-e, azóta a szerencsenapunk. Idén pedig a két jeles nap „visszaköszön” – nyolcadikán lehetünk bajnokok, és 22-én fejeződik majd be első, megnyert bajnokságunk.

     
   
  Ilyen, felhőtlen örömet szeretnénk  
     

A „modern Vidi”, jelenlegi csapatunk, hároméves építkezési folyamatban jutott el odáig, hogy ma, a klubtörténet jeles napján, teljesülhet az álma.

A hazai élvonalból kiemelkedő, a bajnokságot tekintélyes előnnyel vezető csapatunknak este nyernie kell ahhoz Kispesten, hogy a Paksi FC tegnapi győzelme után hétpontosra „zsugorodott” előny a szükséges tíz pontra növekedjen.

A múltat és a jelent persze nem csak a dátumok kötik össze. Disztl Péter és Horváth Gábor ma is a „stáb” tagja, mint ahogy közöttünk van, a klubért dolgozik tiszteletbeli elnökünk, Kovács Ferenc, valamint Hartyáni Gábor, Disztl László, Csongrádi Ferenc, Szabó József, Borsányi István és Vadász Imre is.

1985. május 8-án, a Sóstón, szakadt az eső. Most is órák óta ömlik.

Mi ez, ha nem sorsszerűség?
 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek