hu en
2008. December 04. 14:54
A sportigazgató értékelte az őszi szezont

Ma délelőtt a szakmai vezetés és a játékosok értékelték az őszi szezont és az abban nyújtott egyéni teljesítményeket. Elsőként dr. Mezey György, klubunk sportigazgatójának szakmai értékelését olvashatják, majd ezt követően Varga István, vezetőedző, illetve játékosok mondják el véleményüket az őszről.

A sikeres tavaszi szezon után magasra emelték a mércét a klub tulajdonosai. A 2008/09-es szezonra az 1-4 helyezés elérését tűzték ki célul, azaz minimum egy hellyel magasabb szintre érni, mint az előző bajnokságban. A negyedik hely akkor tekinthető az elérendő cél szempontjából értékelhetőnek, ha azonos pontszámmal bír a harmadik helyezett csapatéval, vagy nemzetközi kupa szerepléssel jár.

A Magyar Kupában prémiumot csak a kupa elnyeréséért tűztek ki, elfogadható helyezésként a legjobb négybe kerülést tűzték ki. Miután a szakvezetők megismerték a tulajdonos játékosállomány alakítására fordítható költségvetési terveit, elfogadták a helyezési célkitűzéseket, amelyet ismertettek a játékosokkal.

Az átigazolási és felkészülési időszak 2008. július: Ebben az időszakban súlyos és tartós sérülésekkel küzdött Dvéri, Sebők, Sitku, Simek és Polonkai. Dajics váratlanul, - valószínű sértődés miatt - távozott. A levegőben lógott Horváth és Farkas esetleges távozása, amelyek meghatározták az átigazolási feladatokat.

Kapusok: Sebők kimagaslót teljesített tavasszal. Hosszú távon helyettesét és majdani utódját kell megtalálni. Így került a szerb olimpiai válogatott Filipovics - aki ígéretes teljesítményt nyújtott a hazainál magasabb szintű szerb bajnokságban - és a még ifjúsági korú Halasi az első csapat keretéhez. Nem szándékoztunk vetélytársat hozni (Rabóczki), mert megítélésünk szerint Sebők, ha tartja a formáját, még évekig első számú kapus lehet.

Védők: Lázár a vártnáljobb teljesítményt nyújtott tavasszal. Romániai klubja, végleges eladásáért sokat kér, folyamatos kölcsönvétele csak rövidtávon megoldás. 2009 Januárjáig a mi játékosunk. Újabb féléves kölcsönvételre opciós jogunk van. Kérdés: hajlandó-e az FC Fehérvár tulajdonosa újabb összeget áldozni folyamatos kölcsönbevételéért. A poszt tartós megoldása érdekében érkezett Andics Belgiumból, akivel három éves szerződést kötöttünk. Tavasszal kiemelkedőt nyújtott Koller és Horváth Gábor a védelem közepén. Mindkettő utódlásáról gondoskodni kell. Koller szerződése 2009-ben lejár, harmincötödik évében jár. Horváth januárban lehet, hogy külföldre távozik. Radovics a Vojvodinából és Bencze az ifjúsági csapatból a hosszú távú megoldás jelöltjei is, de a szigorú eredményességi célok érdekében a belső védő posztra igazolni kell a téli időszakban. Denyiszov, Nagy T., és a Pápára egy évre kölcsönadott Fehér egyenlőre nem megoldás egy bajnokságra törő csapat esetében. Mohl értékes játékos a baloldali védő posztján. Fejlődése és őszi teljesítménye kétségeket ébreszt. Andics, Lázár beugróként pótolta, de ezen a poszton nem tekinthetők tartós megoldásnak.

Középpályások: Sifter és Farkas stabil játékosokként szerepeltek. Farkas ősszel jó teljesítményt nyújtott, bár támadásban a befejezésekhez ritkán ért fel (Bp.Honvéd ellen). Sifter fegyelmezett csapat-, és kiváló fejjátéka mellett hasznos védőmunkát lát el, előre passzjátéka azonban pontatlan, befejezésekhez nem ér fel. Dvéri a keret legértékesebb tagjai közé tartozik. Sajnos az egész őszi szezonban nem volt egyhét, amikor folyamatosan tudott készülni. Betegségek, fertőzések, sérülések akadályozták ebben. Orvosi vizsgálatok során vett részt, hogy megtalálják azokokat. A tavasszal kiemelkedőt nyújtott Polonkai operáción esett át, az őszi szezon sérülése kezelésével ment el. Mindkét játékos tartós szereplése bizonytalan. Az újak közül Ulviczki lábtörése, Elek izomsérülése miatt az őszi szezonban csak lábadozott, vagy folyamatosan sérüléssel bajlódott. Romero védekezőközéppályás szerepkörre érkezett kölcsönben, de játékával egyenlőre nem bizonyította, hogy végleges szerződtetése indokolt lenne. Csobánki és Lattenstein keveset játszott, teljesítményük értékelhetetlen. Szakmai jövőjük csak tartós - legalább félszezonban nyújtott - szereplés után ítélhető meg. Ez nehezen biztosítható, hiszen Dvéri, Sifter, Farkas, Polonkai előttük helyezkednek el a szakmai rangsorban.

Támadók, támadóközéppályások: Simek Debrecenben elszenvedett lábtörése után nem épült fel a kezdésre. A felkészülés hiánya végig rányomta bélyegét őszi teljesítményére. A tavaszi, súlyos sérülése okozta kérdőjelek miatt Kulcsár érkezett kölcsönben pótlására. Őszi szereplése nem volt meggyőző. Sitku a felkészülés utolsó hetére épült fel. Csak a szezon végére nyújtott elfogadhatót, példás küzdő szelleme és akarása ellenére. A jövő építése érdekében, valamint Simek, Sitku és Dvéri súlyos és tartós sérülése indokán igazoltuk három évre Vujovicsot, a montenegrói U21 válogatott tagját, valamint Pavlicsics Milánt az FK Eszék egyik gólkirályát. Szereplésük biztató, de kérdőjeleket is ébreszt. Pavlicsics második az őszi góllövő listán Sitku mögött. A lábtörést szenvedett Vujovics (az utolsó négy mérkőzésen nem szerepelt) a harmadik, két bajnoki és két kupa góllal. Nagy Dani nagyobb fejlődési lehetőségeket mutatott tavasszal, őszi teljesítménye kétségeket ébreszt. Disztl Dávid csak a kispadig jutott, sokkal többet kell mutatnia ahhoz, hogy élvonalbeli szinten számítani lehessen rá. Dajics -feltehetően sértődés miatti - távozása az utolsó pillanatban nagy kiesést jelentett. Vujovics és Pavlicsics beilleszkedési nehézségek miatt pótolni még nem tudta. Egyéni játéka, gólerőssége hiányzott. A Sopronból érkezett U19 válogatott kerettag Palkó D. sérülése után térdoperáción esett át, Ő és Lelkes (U19) ősszel nem játszott a felnőttcsapatban, teljesítményük ezen a szinten értékelhetetlen. Az NBII-es csapatokhoz kölcsön adott játékosokról (Vadász, Kocsis, Fejes, Bölcsföldi, Fehér) lesújtóak a szakvélemények. Csak a vállsérüléseiből felépülő Kocsis visszahozatalát javasolják!

A játékos keret elemzése alapján, a tulajdonosok elé belső védő, védekező és szervezőközéppályás és gólerős támadó szerződtetését javasoljuk.

A szakvezetői váltás: A bajnokság első szakaszának vége előtt, a három vereséggel és egy hazai győzelemmel végződött sorozat után, edzőváltásról döntött a klubvezetése. A sikertelen szereplésen túl az alapvető ok: az elmélyülni látszó széthúzás és ellentét a keret játékosai között. Ezt a romboló miliőt, amely jelentősen hozzájárult a rendkívül gyenge kezdéshez, a szakmai irányítók képtelenek voltak kezelni. Az e téren - jelen pillanatban sem megnyugtató - helyzet tarthatatlanná vált. Indokolt volt egy sem régi, sem új játékosokhoz nem kötődő, de a játékosállományt ismerő „semleges" szakvezető kinevezése. A közösségi viszony jelentősen javult, de még mindig nem megfelelő a kitűzött célok elérésében jelentős szerepet játszó ideális csapatszellem megteremtéséhez.

Szakmai munka, csapatjáték: A tavasszal sikeres csapatjáték tovább építse az ősz folyamán megrekedt. A régi szerkezet már nem volt hatékony, az állománynak megfelelő új még nem épült ki. Mindenek előtt szembetűnő a védekezés elemi hibái pontrúgásoknál, bizonytalankodás beíveléseknél, kapkodás a büntető területen belüli helyzetekben. Elfogadhatatlan, hogy saját pontrúgások után sorozatban kinyílt helyzetekben visszafelé futva védekezzen egy élcsapat. (Például, a Bp. Honvéd és a Vasas elleni mérkőzések) A támadásépítés lassú, körülményes, pontatlan. Nem megoldott a szervező játék, a befejezésekben nincs átütő erő és tudatosság. Pontrúgások kihasználtsága szinte a nullával egyenlő.

Mentalitás, küzdő szellem: Élcsapattá váláshoz nem elégséges. A klub körül kialakult viszonyok kényelmes játéktempót teremtettek. A játékosok jelentős része még mindig a régi beidegzés alapján éli fehérvári mindennapjait. „Az úgy sem fizetnek, örüljenek, hogy pályára lépek" langyos szellemisége még a mai napig rombol. A rendezett viszonyok nem hozták automatikusan a fejek „élesre" állítódását. Az említett szakmai hiányosságok tudatos felkészítő munkávalrészben javíthatók.A mentális átállás már kevésbé!

Feltételek,körülmények: A klub e téren óriásit lépett előre. A fehérvári lehetőségeket jól ismerő kiváló orvos dr.KovácsTibor mellett, dr. Kator Miklós, a Pekingben járt olimpiai csapat egyik orvosa főállásban áll rendelkezésre. Jelenleg az országban egyedül Fehérváron zajlik minden edzésorvosi felügyelet mellett, újraélesztő géppel, sérüléseket azonnal diagnosztizáló műszerekkel. Ezzel összhangban, az öltöző szomszédságában jelentős beruházással létrehoztuk a rehabilitációs és kondi termet a legkorszerűbb gépekkel felszerelve. Hartyányi Gábor, Tieber László, Horváth Gábor és Kiss Imre mellett novembertől Fister Ferenc is csatlakozott a játékos-megfigyelői csapathoz. Munkájukról a honlap hasábjain beszámoltunk.

Utánpótlás: A felnőtt csapat gondjainak tükrében szinte elsikkadt a klubban folyó utánpótlás építő munka. A jövőben ezt a témát is részletesen elemezzük honlapunkon. Ez három területen zajlik. A Vidi utánpótlás kupa (VUK) A folyamatos, széleskörű kiválasztást biztosítja. Fejér megyében és Fehérváron mintegy ötezer gyereket szűrtünk át 7, 9, és 11 éves korosztályokban. A döntőt az Újpest elleni bajnoki mérkőzés előtt játszották a csapatok. A névsor rendelkezésre áll. Velük a klub játékos és szimpatizáns (szurkolói) táborát kívánjuk folyamatosan biztosítani és megújítani.

Akadémiai bázis: A legkiemelkedőbbek számára a szülő és a játékos szándéka esetén ingyenes akadémiai képzést nyújtunk az ország legkorszerűbb utánpótlás intézményében. A Puskás Akadémián jelenleg 90 játékosunk készül, napi 2x2 órai edzéssel és az ehhez alkalmazkodó iskolai elfoglaltsággal.

Sóstói bázis: Az itt készülő gyerekek egyelőre nagy hátrányban vannak. A város példa értékű támogatása mellett sem tudunk teljes körű lehetőséget biztosítani a felkészülésükhöz. A létesítmények száma, állapota, világítása, leterheltsége az öltözési lehetőségek korlátozott használata jelentős létesítmény fejlesztési beruházásokat igényelnek. A Fehérvár FC életében ősszel jelentkező szakmai gondok ellenére is állítjuk: a klub a bajnoki szezon végére teljesíteni fogja a kijelölt célokat. Ezt azonban elérni csak akkor tudjuk, ha szurkolóinktól, a jogos kritika mellett támogatást is kapunk.

Hírek
Ma az utolsó edzés, holnap az utolsó mérkőzés 2009. December 04.
Ma délelőtt az idei év utolsó edzését vezette Felcsúton a csapatnak dr. Mezey György. A keret a holnapi, utolsó mérkőzésére készült: délután 1 órakor Felcsúton a Pápa együttesével mérkőzik a Ligakupában.
Mérlegen az ősz IV.: Videoton FC-Puskás Akadémia U17 2009. December 04.
A Videoton FC utánpótlás csapatainak őszi szereplését bemutató sorozatunkat az U17 őszi idényének értékelésével folytatjuk. A Videoton FC-Puskás Akadémia U17 az első sikerét ugyan csak a harmadik meccsén gyűjtötte be, ám ezt követően remekelt Dobos Barna edző alakulata, és végül csak gólkülönbséggel szorult le az őszi dobogóról.
Hogyan készülnek a koreográfiák? 2009. December 03.
Minden labdarúgó mérkőzés egyik leglátványosabb eleme a szurkolói koreográfia. De hogyan készülnek ezek az olykor monumentális alkotások? Kik és mikor készítik és főleg miért? A szurkolókkal készített videónk második részéből ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Két pont előnnyel telel a Videoton 2009. December 03.
A Soproni Liga 10. fordulójából elmaradt mérkőzésen a Debrecen - Coulibaly és Szakály Péter góljaival - 2-0-ra legyőzte az MTK-t, és felzárkózott a tabellán a második helyre, a Videoton mögé. Csapatunk 33, a Loki 31 pontot szerzett, így a Vidi a DVSC előtt két, az Újpest előtt négy pont előnnyel "telel".
Két pont előnnyel telel a Videoton 2009. December 03.
A Soproni Liga 10. fordulójából elmaradt mérkőzésen a Debrecen - Coulibaly és Szakály Péter góljaival - 2-0-ra legyőzte az MTK-t, és felzárkózott a tabellán a második helyre, a Videoton mögé. Csapatunk 33, a Loki 31 pontot szerzett, így a Vidi a DVSC előtt két, az Újpest előtt négy pont előnnyel "telel".
Présinger Ádám is segíti a fogadási ügyek tisztázását 2009. December 03.
A Magyar Labdarúgó-szövetség illetékes szakértői kedden több olyan sportembert hallgatnak meg a labdarúgó-mérkőzések eredményét feltételezhetően befolyásoló fogadásokkal kapcsolatban, akik korábban bejelentették, megkísérelték törvénytelenségre bírni őket.
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek