hu en
2012-13-as szezon

Ősszel remekeltünk az Európa Ligában, a bajnokságban ezüstérmet szereztünk.

Még a nyári felkészülési időszakban történt változás a stábban, Alejandro Rosalen Lopez lett az első csapat új kapusedzője, Disztl Péter pedig a Puskás Akadémián folytatta tovább.

A játékoskeret jelentősen nem változott. A Vidiben folytatatta a védő Szekeres Adrián, Ianique dos Santos Tavares, vagyis Stopira, a támadó Paraiba és Claudiano Bezerra da Silva, vagyis Kaká is. A középpályás Renato Cardoso Porto Neto a portugál Sportingtól érkezett egy évre kölcsönbe.

A távozók között volt a középpályás Gosztonyi András és Elek Ákos, mindketten Diósgyőrbe igazoltak. Jeff Silva szintén Miskolcon folytatta, de ő kölcsönben. Lencse László egy évig az izraeli bajnok Hapoel Ironi Kiryat Shmona csapatába, Milan Perics pedig ugyancsak 1 évig a Ferencvárosba került, Vaskó Tamás a Kecskemét játékosa lett. A középpályás Polonkai Attila és Szakály Dénes a Puskás Akadémia csapatánál folytatta.

Miénk a Szuperkupa! Fantasztikus Európa Liga menetelés!

A csapat június közepén kezdte meg a felkészülését. Paulo Sousa kiemelte, bízik abban, hogy ismét sikeres szezon vár a Videotonra. Az első szlovéniai edzőmérkőzésünket a NK Tisina ellen játszottuk, majd az ND Mura 05 csapatát győztük le 2-1-re, és döntetlent értünk el az ukrán Arsenal Kijev ellen. A negyedik ellenfelünk a szerb bajnok FK Partizan volt. Jó mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszottunk. 

Az első tétmérkőzésünkön, a Szuperkupa-döntőben a Debrecen csapatát fogadtuk. Az 1-1-es rendes játékidő után, 5-3 arányban tizenegyesekkel nyertünk a bajnok és kupagyőztes ellen.

Az előző szezon bajnoki ezüstje Európa Liga-selejtezőt ért. Első ellenfelünknek a Slovant kaptuk, és Pozsonyban 1-1-es döntetlen játszottunk, majd itthon 0-0 lett az eredmény, így mi léphettünk tovább.
A következő fordulóban a belga Gent csapatát kaptuk, itthon remek játékkal 1-0-ra nyertünk. A visszavágón parádés teljesítménnyel 3-0-ra győztünk, és az elmúlt 25 évet figyelembe véve a legnagyobb nemzetközi sikerünket ünnepelhettük. Megtörtént az, ami utoljára Párizsban: az ellenfél szurkolói felállva tapsolták a Vidit. A harmadik fordulóban a Trabzonspor otthonában kezdtünk, és 0-0-s döntetlent értünk el, majd itthon, óriási izgalmak után, tizenegyesekkel jutottunk az Európa Liga csoportkörébe.

A csoportkörben az első ellenfelünk a K.R.C. Genk volt, idegenben 3-0-ra kaptunk ki a belga csapattól. Második mérkőzésünkön kisebb csodával felérő, 3-0-s győzelmet arattunk a Sporting ellen, és az előző évben BL-nyolcaddöntős Basel is vereséggel távozott a Sóstói Stadionból, 2-1-re nyertünk.
A visszavágók sajnos nem sikerültek, a Basel otthonában 1-0-ra, a Genktől hazai pályán ugyancsak 1-0-ra és a Sportingtól 2-1-re kaptunk ki. Harmadikként végeztünk a csoportban, ami azt jelentette, búcsúztunk az Európa Ligától.

Hullámzó teljesítmény a bajnokságban

Az NB I első fordulójának zárómérkőzésén, a Pápa csapatát fogdtuk Sóstón, nem sikerült jól a nyitány, hiába dolgoztunk ki számtalan helyzetet, végül 1-1-es döntetlent értünk csak el. A második mérkőzésünkön Újpesten fordulatos, izgalmas csatában 1-0-ra győztünk, majd a Honvédtól 1-0-ra kikaptunk itthon. Az Eger ellen a 90. percben döntöttük el a találkozót, Nikolics büntetőjével 2-1-re nyertünk, majd a Szombathelyi Haladást is 2-1-re vertük meg. Magabiztos játékkal 3-1-es győzelmet arattunk Siófokon.

A következő hat fordulóban kisebb hullámvölgybe került a csapat. A DVTK ellen hiába irányítottuk végig a játékot, és dolgoztunk ki sok helyzet, egyet sem sikerült belőnünk, így 0-0 lett a találkozó vége. 1-0-ra kaptunk ki a Győrtől, és 1-1-es döntetlent játszottunk a Pakssal, majd a Fradi 2-1-re és az MTK 3-2-re vert meg minket.

A Debrecen ellen tört meg a jég, magabiztos játékkal, szép gólokat szerezve 3-1-re nyertünk Sóstón. Ezt követően győztünk 2-0-ra először a Kaposvár, utána pedig a Kecskemét ellen is. Az őszt a Pécs elleni 0-0-s döntetlennel zártuk, és 15 forduló után a 4. helyen álltunk.

A tavaszról előrehozott mérkőzéseken, a Pápa otthonában 1-0-ra kaptunk ki, majd itthon az Újpest elleni 1-1-es döntetlennel búcsúztattuk az évet és a klubtörténelem legsikeresebb őszét, újra felkerültünk a világ focitérképére.

A Magyar Kupában és a Ligakupában is továbbjutottunk

A Ligakupában a C csoportba kerültünk a Pápa, a Kaposvár és a ZTE csapatával. A csoportkör hat mérkőzése után 4 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel az első helyen végeztünk és továbbjutottunk. 

A Magyar Kupában egyetlen őszi mérkőzést játszottunk. A 3. fordulóban a Haladás csapata ellen 2-0-ra győztünk, és ebben a sorozatban is továbbléptünk.

Távozott Paulo Sousa, José Gomes lett az új vezetőedző

A sikeres ősz után kisebb sokként érte a szurkolókat, hogy Paulo Sousa családi okokból úgy döntött, távozik a csapattól. Az új vezetőedző José Gomes lett, aki bemutatkozásakor elmondta, élvezetes támadófocira törekszik. A stábhoz csatlakozott még pályaedzőként Jorge Mendonca is.

Szezon közben a vezetésben is történt változás, Tassy Márkot Balogh Attila váltotta a klub ügyvezetői székében. Télen bővültünk is, elkészült a fehérvári utánpótlás egyik bázisa, a fedett edzőközpont.

A csapat ismét erősödött. Télen érkezett a Vidihez a támadó Arturo Álvarez, a középpályás Vítor Gomes és a középpályás Zsótér Donát. A szabadon igazolhatóvá vált támadót Joaquim Manuel Welo Lupetat a szezon végén igazoltuk le.

Télen Walter Lee és Renato Neto is távozott a csapattól. Lencse László fél évig Görögországba az Asztérasz Trípolisz csapatába került, Kaká pedig fél évre a Deportivo La Corunához. Ugyancsak kölcsönben a Szaúd-arábiai Ittihad FC-hez igazolt Sándor György. A brazil ABC FC-hez került Jeff Silva, a Puskás Akadémiához pedig Somodi Bence. A szombathelyi év után ezúttal a Puskás Akadémiához került kölcsönbe Nagy Dániel.

Sikeres felkészülés, remek tavasz

Január 9-től három hétig a marbellai edzőközpontban készült a csapat. Első spanyolországi felkészülési mérkőzésünkön 17-0-ra vertük meg az El Palo csapatát, majd a másodikon az UD Marabellát 9-1-re. 0-0-s döntetlent játszottunk a Dinamo Moszkvával és jó játékkal, látványos gólokkal, magabiztosan 3-1-re győztünk a Rapid Bukarest ellen. Az ukrán sztárcsapattól, az FC Dnipro-tól 1-0-ra kaptunk ki utolsó spanyolországi mérkőzésünkön.

Második edzőtáborba Törökországba utazott a Vidi, ahol a Tyerek Groznij ellen 1-1-et, a kínai Hangcsou Greentow-nal pedig 8-0-t játszottunk.

Első bajnoki mérkőzésünkön gólzáporos történelmi sikert arattunk a Bozsik Stadionban, majd másolva a végeredményt, az Eger csapatát is 4-0-ra győztük le. Bár a Szombathelyi Haladás elleni mérkőzést az időjárási helyzetre tekintettel először elhalasztották, három héttel később 1-0-ra nyertünk. A Siófok ellen is kétséges volt a pálya állapota, ám végül lejátszottuk a mérkőzést, és 6-0-ra kiütöttük a Balaton-partiakat.

Az első tavaszi vereségünket Diósgyőrben szenvedtük el, 2-1-re kaptunk ki, majd ikszeltünk a listavezető Győrrel. A döntetlen után újabb három győzelem következett, 2-0-ra nyertünk a Paks ellen, 1-0-ra győztük le a Fradit és 2-0-ra az MTK-t.

Négy fordulóval a vége előtt, a Győr mögött a tabella második helyén álltunk. A bajnokság zárása azonban kicsit döcögős lett, 2-1-re kikaptunk a Debrecentől, győztünk 2-1-re a Kaposvár és 5-1-re a Kecskemét ellen, majd az utolsó fordulóban 2-1-es vereséget szenvedtük a Pécs csapatától, de így is mienk lett az esütérem. 54 ponttal, 16 győzelemmel, 6 döntetlennel és 8 vereséggel végeztünk a második helyen.

José Gomes vezetőedző szezonzáró értékelésében kiemelte, jó úton halad a csapat, és csalódott lesz, ha jövőre nem nyerünk bajnokságot.

A Ligakupában döntőbe jutottunk, a Magyar Kupában a legjobb négy között botlottunk

Tavasszal folytattuk a Ligakupa küzdelmeit. A negyeddöntő első mérkőzésén itthon, 1-0-ra vertük meg a Debrecent, majd a visszavágón 0-0-t értünk el. Az elődöntőben először itthon 3-1-re, majd idegenben 2-1-re győztünk a Pécs ellen. A döntőben a Ferencváros csapatával mérkőztünk, és itthon nagyarányú, 5-1-es vereségbe futottunk bele. 

A Magyar Kupa első tavaszi mérkőzésén tetemes előnyre tettünk szert, 4-0-ra vertük meg a ZTE-t. A visszavágó sem volt kevésbé gólgazdag, 6-3-ra győztünk Zalaegerszegen. A negyedöntőben a Dunakanyar-Vác csapatával találkoztunk volna, ám nem tudták vállalni a játékot, így játék nélkül jutottunk a legjobb négy közé. Az elődöntőben a Győrt kaptunk ellenfélnek. Itthon 2-0-ra kaptunk ki, és ugyan a visszavágón 2-1-re győztünk, összesítésben a Győr jutott a legjobb négy közé.

Az utánpótlásban is sikeres évet zártunk, a Videoton két utánpótlásedzője Kiss Imre és Németh János állami kitüntetést kapott.

Hírek
FC Fehérvár - Paks 1-1 (1-0) 2000. Január 01.
A törökországi elutazás előtti utolsó edzőmérkőzését játszotta ma délelőtt az FC Fehérvár együttese. A Sóstói stadionban meglepően sok -- 300 -- néző előtt a Tudor (Sebők) - Csizmadia (Vadász), Kuttor (Fehér), Koller (Horváth G.), Vincze (Mohl D.) - Dvéri (Lattenstein), Schwarcz (Farkas), Bozic, Györök - Zsivkovics (Nagy D.), Sitku (Alumona) összeállításban játszott a Vidi, s az első félidőben Vincze góljával meg is szerezte a vezetést. A második félidőben szépítettek a vendégek egy védelmi hibát követőem, így alakult ki az 1-1-es végeredmény.
A szurkolók 15 órakor indulnak 2000. Január 01.
A Videoton FCF Baráti Kör Egyesület szervezésében különvonat, illetve szurkolói buszok indulnak a Magyar Kupa döntőjére. A járatok indulási ideje egységesen 15 óra. Az autóbuszok a Piac-térről először a Sóstói stadionba mennek, ahol csatlakoznak az utánpótlás csapatokat szállító buszokhoz, s együtt folytatják majd útjukat. A különvonat 14 órakor áll majd be a vasútállomás 1-es vágányára, ezért a szervezők kérnek mindenkit, hogy legkésőbb 14,30-ig érkezzenek meg a szerelvényhez. A vonat érkezési ideje Ferencváros állomásra 16,07, a visszaindulás a mérkőzés alakulásától függően lesz. Mindkét utazási formánál csak és kizárólag az utazásra jogosító és a mérkőzés belépőjegyének együttes felmutatása ellenében lesz lehetőség a felszállásra. Jegyeket az ismert elárusító helyeken még ma is be lehet szerezni, igaz csak kimondottan korlátozott számban!
Fegyelmi ügyek 2000. Január 01.
A Tatabánya elleni mérkőzésen kiállított Alumonát két meccsre tiltotta el a Fegyelmi Bizottság. Farkas Balázs ügyében -- mint köztudott, a kupa elődöntőn Debrecenben jutott a kiállítás sorsára és szintén két meccses eltiltást kapott -- a fellebbviteli bizottság ma délután 14 órakor hozza meg majd döntését, így elképzelhető, hogy a tehetséges középpályás a mai döntőn is szerepelhet.
Kedden 18 órakor Magyar Kupa visszavágó 2000. Január 01.
 Mészöly Géza és Csertõi Aurél is nagy küzdelmet vár a holnapi mérkõzésen, de mindketten bíznak csapatuk sikerében.Az Újpest összeállítása Vlaszák - Vermes, Böjte, Vanczák, Tóth B. - Hullám, Erõs, Sándor Gy., Tóth N. - Feczesin, Rajczi.
Mindkét vezetoedzo bízik a sikerben 2000. Január 01.
 Mészöly Géza és Csertõi Aurél is nagy küzdelmet vár a holnapi mérkõzésen, de mindketten bíznak csapatuk sikerében.Az Újpest összeállítása Vlaszák - Vermes, Böjte, Vanczák, Tóth B. - Hullám, Erõs, Sándor Gy., Tóth N. - Feczesin, Rajczi.
Mindkét vezetőedző bízik a sikerben 2000. Január 01.
Mészöly Géza és Csertői Aurél is nagy küzdelmet vár a holnapi mérkőzésen, de mindketten bíznak csapatuk sikerében.Az Újpest összeállítása Vlaszák - Vermes, Böjte, Vanczák, Tóth B. - Hullám, Erõs, Sándor Gy., Tóth N. - Feczesin, Rajczi.
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek