hu en
2013. Június 04. 09:30  -  Acsai N. Ferenc   -   Fotó: vidi.hu
EXKLUZÍV INTERJÚ
José Gomes: "Jó úton haladunk, de nagyon csalódott leszek, ha jövőre nem nyerünk bajnokságot"

Vezetőedzőnk az elmúlt szezon értékelésén kívül beszélt a Európa Ligáról, a következő bajnokságról, nyaralásáról, valamint arról, mit tart a csapat legnagyobb ellenfelének Magyarországon.

Az Ön irányítása alatt 12 bajnoki mérkőzésen 31 gólt rúgott a csapat, és csak 9-et kapott. Januári érkezésekor látványos támadófocit ígért, úgy tűnik, ez megvalósult. Mennyire elégedett a tavaszi szerepléssel?

Néhány mérkőzésen játszhattunk volna jobban, de úgy érzem, hogy jó úton haladunk. Ezen kell továbbmennünk, mert tudjuk, hogy ez a legjobb azoknak, akik kijönnek a stadionba, akik jegyet váltanak a meccseinkre. Mindannyian alkalmazottak vagyunk, akiknek az a feladatuk, hogy jó futballal szórakoztassuk az embereket, és minél jobban csináljuk, annál többen kíváncsiak ránk.

A kitűnő tavasz ellenére végül csak a második helyen végzett a csapat, felteszem, a következő szezonban ezzel a pozícióval nem lenne elégedett.

Nagyon csalódott leszek, ha a következő bajnokságban nem az első helyen végzünk. Természetesen az Európa Liga szereplésre is 100 százalékban oda kell figyelnünk, ami rendkívül fontos sorozat a klub és az ország számára, de egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: ha megnyered a bajnokságot, újabb dicsőséget, újabb trófeát szerzel a klubnak, és a következő évben a Bajnokok Ligájában szerepelhetsz. Egy olyan klub, mint a Videoton FC, nem elégedhet meg a második vagy a harmadik hellyel. Nem mondhatja azt, hogy igaz, hogy csak másodikak lettünk, de jól szerepeltünk az EL-ben, nekünk mindig az első helyért kell harcolnunk. A második hely, ahol a mostani szezonban végeztünk, nem elég. Van egy portugál mondás, miszerint a második az utolsók között az első, nos, mi ténylegesen elsők szeretnénk lenni.

 

18-30. forduló Csapat Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Gólarány Gólkülönbség Pont
1. Videoton FC 13 9 1 3 31-9 +22 28
2.  Bp..Honvéd.... 13 8 3 2 23-11 +12 27
3. Győri ETO 13 8 2 3 22-18 +4 26
4. Ferencváros 13 7 3 3 25-13 +12 24
5. Kecskemét 13 7 3 3 21-16 +5 24


Lassan fél éve dolgozik Magyarországon, volt alkalma felmérni a magyar klubokat, viszonyokat. Milyennek látja az itteni focit, a bajnokság színvonalát?

Nagyon sok kitűnően szervezett csapat van Magyarországon, és van néhány igazán jó játékos is. A legnagyobb ellenfelünk sajnos a pályák minősége volt az elmúlt hónapokban. Persze vannak kitűnő helyek, és nem is az olyan szerencsétlen helyzetekről beszélek, mint ami az utolsó előtti fordulóban Kecskeméten történt, ahol hiába volt jó a pálya, rengeteg eső esett, de nagyon sok pálya borzalmas, nehéz rajta a folyamatos játék. Márpedig ha jó focit akarsz csinálni, ahhoz elengedhetetlenek a jó pályák. Tudom, hogy a magyar emberek, akárcsak a latinok, a sok passzos, szép focit szeretik, ezt viszont csak arra alkalmas felületen lehet játszani. A másik fontos dolog, hogy jobban kell védenünk a tehetségeinket, hiszen ők azok, akik a minőségi futballt elsősorban előállítják. Oda kell figyelnünk az ő épségükre!

Az első Európa Liga-selejtezőt július 4-én játssza a csapat. Ez hosszútávon lehet jó, hiszen jobb állapotban lesznek a játékosok mire kezdődik a bajnokság, és mire a nehezebb ellenfelek jönnek a nemzetközi porondon, ugyanakkor rossz is, mert rettentően rövid a szünet.

Igen, két nézőpontja, pozitív és negatív oldala is van a dolgoknak. Az, hogy gyakorlatilag két hét lesz a szünet, azt is jelenti, hogy ennyi idő alatt a játékosok nem eresztenek le nagyon, éppen ezért nem kell akkora terhelést kapniuk az új szezonra való felkészülés időszakában, mintha egy vagy másfél hónapot pihenhetnének. A másik pozitívum, hogy ha korábban kell kezdenünk a munkát és a meccseket - ahogy ön is mondta - jobb állapotban leszünk a többieknél az új bajnokság kezdetére. Az igazi probléma a korai kezdéssel tehát nem most lesz, hanem majd a karácsonyi szünet előtt. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy a korai kezdés ne üssön vissza, ne látszódjon meg a teljesítményünkön a félév végén. A legfontosabb kérdés az, hogy mennyire tudjuk a játékosok hozzáállását, figyelmét, motivációját és fizikai állapotát végig fenntartani. De nem panaszkodhatunk, mindig a lehető legjobb döntéseket kell hoznunk, és megfelelően fel kell készülnünk erre az időszakra is.

Az EL első selejtezőkörében kiemelt lesz a Vidi, ami azt jelenti, hogy papíron gyengébb ellenfelet kaphat, viszont nagy valószínűséggel kell majd messzire utaznia. Van valami speciális felkészülési mód az ilyen meccsekre?

Az ellenfelünket még nem ismerjük, de mindenki ellen úgy kell pályára lépnünk, hogy győzzünk. Nem kereshetünk tehát mentségeket előre a jövőbeli dolgokra, a helyzet ugyanis mindenki számára világos. Senki nem mondja azt, hogy könnyű lesz, valóban előfordulhat, hogy sokat kell majd utazni, de nekünk az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk a győzelemért. Ahogy tehát az EL-ben sem mondhatjuk azt, hogy esetleg azért teljesítettünk gyengébben, mert nagy távolságokat kellett megtennünk, úgy később a bajnokságban sem takarózhatunk majd azzal, hogy azért vesztettünk el egy meccset, mert az EL-re koncentráltunk.

Lehet már valamit tudni a keret átalakulásáról?

Biztos, hogy lesznek távozók és érkezők is, de számokat és neveket nem tudok egyelőre mondani. Sok mindentől függ még jelenleg, hogy kikkel kezdjük el a felkészülést. Egy-két hét múlva már többet fogunk tudni erről és természetesen először a weboldalon adunk róla hírt, ahogy tettük ezt eddig is.

Hol és kivel tölti a vakációt?

Azt hiszem, hogy a szünet egy részében Attilával (Balogh Attila - a Vidi ügyvezetője - a szerk.) fogok beszélgetni telefonon... Egy hetet viszont mindenképpen Algarve-ban, Dél-Portugáliában töltök majd a családommal. És aztán egy hét múlva már csomagolhatok is újra és jövök vissza, nem lesz tehát egy hosszú vakáció.

(A vidi.hu José Gomesről készített kisfilmjét ide kattintva nézhetik meg!)

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek