hu en
2020. Február 23. 07:00  -  Guber Péter   -   Fotó: molfehervarfc.hu
SZÜLETÉSNAP
Fister Ferenc 80 esztendős!

Egykori balösszekötőnk a Vidivel és a Vasassal is szép sikereket ért el, manapság klubunk Ovifoci programját vezeti és mindig megnézi az NB I-es bajnokikat is.

Fister Ferenc klubunk történetének talán legelső játékosa, aki a Vidiből indulva tett szert országos ismertségre.

Városunkban született és a helyi Petőfinél töltött időszaka után került klubunkhoz, az élvonalban 19 és fél évesen, 1959-ben debütált. A balösszekötő 1963-ig 88 bajnokin 26 gólt ért el a másodosztályú Vidiben, majd a Vasasnál kétszeres bajnok - ebből egyszer veretlenül -, illetve válogatott játékos lett belőle. Visszavonulása után hű maradt Székesfehérvárhoz, visszaköltözött és kocsmárosként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. 80. születésnapja alkalmából beszélgettünk Feri bácsival.

Kikkel tartja a kapcsolatot az elmúlt évtizedek Vidi-játékosai közül?

Többekkel is! Szegény Horváth Gábor nemrég hunyt el, de Nagy III János például közel lakik hozzám, Fejes Gáborral is össze szoktunk futni. Az öregfiúknak van egy asztala a Fresh Corner Lounge-ban a meccsek alatt, ott szoktunk találkozni és közösen drukkolunk a Vidinek! A szerdai kupamérkőzést nem tudtam követni - unokám születésnapját ünnepeltük -, de tegnap, a Zalaegerszeg ellen ott voltam a stadionban.

Sajnos az 1959-63 közötti Vidiből az elmúlt években többen is elmentek, például Németh Lajos, Kerecsényi Lajos, Horváth Lajos. Kik voltak a kedvenc csapattársai ebben az időszakban?

Igen, sajnos többeket elveszítettünk. A centerhalf, Bognár Ferenc véleményem szerint országos szinten is kiemelkedően jó játékos volt, de mellette sokakat említhetnék még. Szentes Jenő, Németh Lajos, Dérfalvi Imre, Horváth Lajos és Ispaics Tibor mind-mind remek képességűek voltak. Közülük személyesen talán Ispaics állt hozzám a legközelebb, már csak azért is, mert balszélsőként szerepelt, így vele kellett a leginkább megértetnem magam a pályán.

Néhány esztendővel ezelőtt, 1963-as távozása után először munkába állt a Vidinél. Mivel foglalkozik hétről hétre?

Tiber Lászlóval és Kiss Imrével együtt öt éve vezetjük az Ovifoci programot, több mint 50 év után tértem vissza a klubhoz. Kollégáim jó tíz évvel fiatalabbak, úgyhogy mondhatni, én vagyok a mohikán! Amit csinálunk, az ebben az életkorban még nem annyira edzés, inkább játékos foglalkozás, de nagy lelkesedéssel végezzük a munkánkat. Minden héten szerdától péntekig 9 és 12 óra között jönnek az óvodások.

Az 1950-es évek óta végigkövethette, ahogyan változnak a körülmények, fejlődik a futball és az infrastruktúra is. Folyamatosan újultak meg az edzőpályák, 2018-ban átadták a MOL Aréna Sóstót. Hogyan élte, éli meg ezt?

Minden fejlesztést üdvözlök! A leginkább azt sajnálom, hogy nem most vagyok 25-30 éves, hiszen sokszor elmondom a barátaimnak is, hogy ilyen közönségért, ilyen körülmények között, ilyen pályákon a füvet is lerágnám! Nagyon szép minden, szerencsésnek mondhatja magát, aki most futballozhat!

Fister Ferenc február 23-án, vasárnap 80. születésnapját ünnepli! Isten éltesse!

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek