hu en
2021. Március 21. 09:40  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Hart Tibor egyik legnagyobb álma, hogy újra élőben szurkolhasson a Vidinek

A Down-szindrómával született fiatalember alig várja, hogy ismét ott lehessen a lelátókon.

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. A Down Syndrome International (DSI) nem véletlenül választotta március 21-ét. A 21. nap a 21-ik kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es kromoszóma megháromszorozódását jelenti. Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, majd az ART21 nevű svájci betegcsoport átvette a napot. Tizenöt évvel ezelőtt, 2006. március 21-én Svájcban tartották meg a Down-szindróma első világnapját.

Csapatunk egyik legnagyobb szurkolója, Hart Tibor - vagy ahogy mindenki szólítja, Tibike - Down-szindrómával született 32 évvel ezelőtt, legutóbbi találkozásunkkor pedig édesanyja, Edit kísérte el a MOL Aréna Sóstóba. Sétánk közben megtudtuk, hogy számára a 2015-ös bajnokcsapatos póló az egyik legkedvesebb ereklye, így az első fotó is a vitrin előtt készült róla.

A nagy Vidi-címert megpillantva boldogan újságolta el, hogy otthon, az ő szobájában - amelynek a fala természetesen piros-kékre van kifestve - is található egy hatalmas Vidi-címer, és megígérte, hogy amint hazaér, készít róla egy képet és elküldi nekünk. Miután elköszöntünk egymástól, szinte azonnal érkezett is a fotó a postaládánkba.

Tibi édesanyja azt is elmesélte, hogy immár 20 éve, hogy először kilátogattak a Sóstói Stadionba egy Vidi-meccsre, fia pedig egyből beleszeretett a csapatba. A stadion régi kandeláberei szinte a város minden pontjáról jól láthatóak voltak, főleg az esti mérkőzések alkalmával, amikor valamennyi izzó égett. Először a nagy fényre figyelt fel Tibike még gyerekként, és már akkor elhatározta, hogy ő bizony meg fogja nézni, miért is égnek azok a hatalmas világítótestek. 

A többi azóta már történelem, Tibike az elmúlt 20 esztendőben számtalan Vidi-meccsen szurkolt kedvenceinek, öt évvel ezelőtt, 2016-ban pedig az RBD a tagjai közé fogadta. Erre úgy emlékezett vissza Tibi, hogy ez élete egyik legmeghatározóbb vidis eseménye, nagyon boldog és büszke amiatt, hogy ő is tagja lehet az RBD-nek. 

Tibike nem csak hazai mérkőzéseken buzdítja a csapatot, Fehérváron túlra is követ minket. Egyik kedvenc idegenbeli mérkőzéseként a 2018-as Chelsea elleni találkozót jelöli meg - nem csoda, aki ott volt, jól emlékezhet arra, hogy végig a magyar szurkolástól volt hangos a Stamford Bridge. Jelen helyzetben azonban sajnos mindenki mással együtt ő is kénytelen a televízión nézni a csapat mérkőzéseit, az otthoni szurkolás előtt pedig sosem felejti el felvenni a kedvenc játékosától, Juhász Rolandtól kapott Vidi-mezt. Beszélgetésünk közben aztán tekintete hirtelen a Magyar Kupa-serlegre irányult.

"Ezt bizony idén is megnyerjük, de nagyon félek tőle, hogy csak a tv-ben nézhetem a többi szurkolótársammal együtt a kupadöntőt. Nincs nagyobb álmom, mint újra Vidi-meccsre menni" - mondta szinte könnyes szemmel a trófea mellett állva.

Klubunk a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel együttműködésben évek óta lehetőséget biztosít speciális sportolóknak arra, hogy meglátogassák a Vidi edzéseit, de arra is akadt példa, hogy játékosaink lepték meg a fiatal focistákat egy hétközi gyakorláson. Arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalomnak egy nagyszabású akció hívja fel a figyelmet március 21-én, a Down-világnapon, melynek során az emberek feltűnő színű és felemás zoknit húznak a lábukra. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, mindössze annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel, a #felemaszokni hashtaget használva - olvashatjuk a downegyesulet.hu honlapján.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek