hu en
2021. Január 29. 13:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Téli munkálatok a MOL Aréna Sóstó gyepszőnyegén

Laczkó Zoltán okleveles kertészmérnököt kérdeztük, hogy tartják karban csapatával a centerpályát.

Másfél hónap szünet után játszik újra hazai pályán csapatunk a hétvégén, ám a MOL Aréna Sóstóban természetesen az elmúlt hetekben is dolgoztak pályakarbantartási szakembereink, hogy a játékosok kiváló minőségű gyepen futballozhassanak. A Budapest Honvéd elleni, első hazai, tavaszi bajnoki előtt Laczkó Zoltán kertészmérnök foglalta össze az elmúlt időszak eseményeit.

"A MOL Aréna Sóstó lelátói és tetőszerkezete a modern stadionok jellemző tulajdonságait hordozza: a pályára egyre növekvő mértékben árnyékot vet a tető télen, valamint a körbezárt lelátók hatására jelentősen lecsökken a légmozgás. Ezen két adottság együttes hatása: a gyep fényhiányban ritkulni kezd, valamint párolgás hiányában a talajfelszín nem tud kiszáradni. A hideg levegőhőmérséklet hatására a levélzet elvékonyodik, ezáltal a stadion gyepszőnyege a téli fordulók alkalmával jellemzően mély és sérülékeny. Mivel a bajnokság felét a gyep természetes növekedési időszakán kívül, a téli nyugalmi állapotban (november-március) rendezik, ezért a stadion gyepét fejlődésben kell tartanunk - speciális technológiák együttes használatával. Enélkül a pályák leromlanak és mindez a gyep cseréjéhez vezetne. A pályafűtés 10 C-fok felett tartja a talajhőmérsékletet, azonban ennél hűvösebb léghőmérsékletben a levélzet fázik, elvékonyodik, a fejlődés jelentősen lelassul. A mérkőzések sérüléseit egyre kevésbé lehet javítani, a gyep megritkul. Fátyolfólia takarással +2C-fokkal növelhető a talajhőmérséklet, de különösen a felszín és a légrés hőmérséklet emelkedése segíti a gyep levélfejlődését, védi a közvetlen hidegtől. A takarás előtt növényvédelmi permetezéssel előzzük meg a gombás betegségek megjelenését, ugyanakkor a kedvező levélfejlődés mellett a takarással 30% fűtési költségmegtakarítás érhető el. A takarás időtartama 7-10 nap. A napoztató lámpákkal pótoljuk a téli fényszegény időszakban a növény fejlődéséhez (fotoszintézis) szükséges fényt. Ezek a fényforrások csak akkor hatásosak, ha a gyep fejlődik (8-10 C-fok talajhőmérséklet felett) - a pályafűtéssel együtt használjuk.

A fű a fenti eljárások hatására télen is növekszik, ezért fűnyírásra szükség van. Takarás nélkül a levélfejlődés lassú, ezért heti 1 alkalommal is elég nyírni. Takarás esetén (7-10 nap) jelentős fejlődés történik és sok növekményt távolítunk el - a gyep fejlődik a fátyolfólia védelmében, a sérülések képesek regenerálódni. A sérülések javítása fűmag vetéssel vagy készgyep-pogácsákkal (20x20 cm) történik. A fűmag lehet előcsíráztatott, amely rövidíti a kelést. Hidegben jól csírázó fűmagot használunk - keléshez is szükséges azonban a 8-10 C-fok biztosítása. Hatékony felülvetéssel és takarással télen is képesek vagyunk 2-3 hét alatt javítani a kopásokat. A gyep fejlődéséhez tápanyag-utánpótlásra van szükség, amelyet granulátum szórással és folyékony kijuttatással végzünk. A granulátum feloldása vízzel történik, amelyhez az öntözőrendszert használjuk - ezt nevezzük technológiai víz-kijuttatásnak. A talaj párolgás hiányában nedves, de a granulátumok öntözés nélkül levélperzselést okozhatnak, illetve feloldás nélkül nem hatnak. A természetes csapadék ritkán akkor érkezik, amikor a tápanyag-szórás történik. A tápelem felvételét baktériumok segítik, amelyek szintén 8-10 C-fok talajhőmérséklet esetén aktívak" - számolt be honlapunknak Laczkó Zoltán. 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek