hu en
2020. Október 03. 11:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Nego Loic: "Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon"

Büszkén viseli majd a magyar válogatott mezét védőnk, aki első alkalommal kapott meghívót a nemzeti csapat keretébe. 

A FIFA szabálymódosításának eredményeképp Nego Loic előtt megnyílt az út, hogy a magyar válogatottban szerepelhessen. Marco Rossi szövetségi kapitány élt a lehetőséggel és meghívta védőnket a Bulgária, Szerbia és Oroszország ellen készülő keretbe. Loic honlapunknak nyilatkozott először a jó hír után.

- Másfél éve, amikor letetted az állampolgári esküt, gondoltad volna, hogy 2020 októberében akár be is mutatkozhatsz a magyar válogatottban?

Nyilván évekkel ezelőtt meg sem fordult ilyesmi a fejemben, tavaly február óta azonban többször is eljátszottam a gondolattal, de az akkori szabályok miatt azért túl sok realitása nem volt annak, hogy a magyar válogatott játékosaként pályára lépjek. Azonban legbelül bíztam abban, hogy egy napon majd lehetőségem lesz Magyarországot képviselni a futballpályán. Az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, most pedig már ott van a nevem a magyar válogatott keretében, ami csodálatos érzés számomra. 

- Beszéltél már Marco Rossi szövetségi kapitánnyal arról, hogy milyen szerepet szán neked a válogatottban?

Marco Rossit még Olaszországból ismerem, de természetesen sokat találkoztunk ellenfélként itt, Magyarországon is, amikor a Budapest Honvéd vezetőedzője volt. Egy ideje folyamatban volt már annak a szabálynak a módosítása, ami miatt eddig nem volt lehetőségem bemutatkozni a magyar válogatottban, ez idő alatt találkoztam is a szövetségi kapitánnyal, de konkrét dolgokról akkor még nem beszéltünk, inkább csak felületesen érintettük a témát. Most, hogy immár semmi akadálya sincs annak, hogy pályára lépjek a magyar nemzeti csapatban, minden bizonnyal konkrétan is elmondja majd, hogy milyen szerepet szán. 

- Jövő héten egy rendkívül nehéz sorozat kezdődik a válogatott számára, hiszen előbb Bulgáriában játszunk Eb-pótselejtezőt csütörtök este, majd Szerbiába és Oroszországba utazunk, ahol a Nemzetek Ligája vár ránk.

Így van, nem lesz könnyű egyik mérkőzés sem, de nyilván a három találkozó közül a Bulgária elleni meccs lesz a legfontosabb. Ez tulajdonképpen egy elődöntő a válogatott számára, nagy lépést tehetünk az Eb felé. Azt sajnálom, hogy ez a találkozó idegenben lesz, de annak viszont örülök, hogyha kiharcoljuk a továbbjutást, akkor Budapesten, hazai környezetben játszhatunk az Eb-ért. 

- Hét éve élsz Magyarországon és az imént úgy fogalmaztál, hogy "Budapesten, hazai környezetben". Magyarországon otthon érzed magad?

Ez egy rendkívül jó kérdés, amire nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Hadd szemléltessem egy példával, mire is gondolok. Most a koronavírus miatt ugyan nehéz a közlekedés, de korábban, amikor a feleségemmel és a gyerekeimmel Franciaországba utaztunk meglátogatni a rokonokat, akkor a gyerekeim sokkal jobban várták azt, hogy Franciaországból visszajöjjünk Magyarországra, mint azt, hogy elutazzunk oda. Valami hasonlót érzek én is, amikor Franciaországban vagyok és készülődünk vissza Magyarországra, mindig úgy fogalmazok, hogy "hazamegyek". Nehéz ezt az érzést megfogalmazni, hiszen Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon. Óriási szerepe van ebben a magyar embereknek, hiszen a kezdetektől fogva mindenki nagyon kedves, barátságos velem Magyarországon, sosem kezeltek úgy, mint egy idegent. Egy dolog okoz csupán nehézséget, az pedig a magyar nyelv. Véleményem szerint ez a világ egyik legnehezebb nyelve (nevet). Amúgy nagyon sok mindent megértek abból, ha körülöttem magyarul beszélgetnek az emberek, de más érteni és más beszélni egy nyelvet. 

- El tudod képzelni azt, hogy egyszer Franciaország ellen lépj pályára?

Ebbe még nem gondoltam bele és egyelőre nincs is a láthatáron magyar-francia párharc (nevet). Nyilván, ha sor kerülne egy ilyen találkozóra, annak külön pikantériája lenne számomra, de ez a történet nem rólam kell, hogy szóljon, hanem a magyar válogatottról. Büszkén fogom viselni a magyar válogatott mezét, remélem, sok szép magyar sikernek lehetek majd a részese a jövőben!

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek