hu en
2020. Szeptember 25. 21:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Kovácsik Ádám: "A tizenegyes kivédése igazi csapatmunka"

Kapusunk egyik specialitása a tizenegyesek hárítása. De mi minden kell ahhoz, hogy egy kapus kivédjen egy büntetőt? Ennek jártunk utána.

Csapatunk csütörtök este óriási csatában győzte le az EL 3. selejtezőkörében a francia Stade de Reims együttesét. A találkozó hőse Kovácsik Ádám volt, aki a tizenegyes-párbajban két lövést is kivédett. Nem túlzás azt állítani, hogy kapusunk a műfaj igazi királya, elég ha csak azt a statisztikai adatot nézzük, hogy az NB I-ben eddig 12 alkalommal rúghattak büntetőt az ellenfelek Kovácsiknak, ő pedig hét alkalommal tudott hárítani, vagyis több mint 58%-os hatékonysággal védte az ellenünk megítélt büntetőket.

A francia csapat elleni tizenegyes-párbajban erre még egy lapáttal rátett Ádám, ugyanis háromból kettőt kivédett, ez pedig több mint 66%-os teljesítmény. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a rúgó játékosaink 100%-os teljesítményt nyújtottak az egyébként szintén tizenegyesölő hírében álló Rajkoviccsal szemben. 

Kovácsik Ádám: "Van néhány titkos jelünk a kapusedzőmmel, Brockhauser Istvánnal, aki a kispad mellől szokott súgni"

- Nagyszerű százalékban véded a tizenegyeseket, edzéseken szoktad külön gyakorolni a büntetőrúgások védését?

Különösebben nem szoktam gyakorolni, ellenben minden mérkőzés előtt a csapatunk videóelemzői, Késedi Gábor és Pap Bence összegyűjtik azokat a videókat, melyeket a soron következő ellenfelekről meg lehet találni. Egy átlagos bajnoki előtt nyilván azokat a játékosokat elemezzük, akik szóba jöhetnek, mint tizenegyesrúgók. Azonban a csütörtöki párharchoz hasonló találkozók előtt, amikor benne van a pakliban, hogy így dől el a továbbjutás, igyekszünk valamennyi játékost feltérképezni. Természetesen nem tudom megjegyezni mindenkiről, hogy hova lövi a tizenegyest, éppen ezért van néhány titkos jelünk a kapusedzőmmel, Brockhauser Istvánnal, aki a kispad mellől szokott "súgni". Nagyon aprólékosan kielemezzük az ellenfél játékosait, milyen lábbal lövi, milyen messziről fut neki, erőből szokta rúgni vagy inkább helyezi és még számtalan apró dologra odafigyelünk. A tizenegyes kivédése igazi csapatmunka. Számomra az is nagyon fontos, hogy ha sikerül irányt találnom, akkor lehetőleg ne legyen a lövésből gól. Nincs ugyanis annál bosszantóbb, ha megérzem az irányt, és úgy kapok gólt - jó példa erre Evandro csütörtöki lövése, Rajkovic érezte az irányt, de nem tudta védeni az egyébként jól kivitelezett tizenegyest. 

- A Bohemian FC elleni tizenegyes-párbaj során volt egy kivédett büntetőd, melyet azonban a játékvezető megismételtetett, mondván idő előtt elhagyta a lábad a gólvonalat. Ezúttal hatványozottan figyeltél arra, hogy még véletlenül se mozdulj el?

Nem tartom magam egy "kiugrálós" típusnak, legutóbb meg is lepődtem, hogy megismételtették azt a tizenegyest, amit kivédtem, ráadásul ha visszanézi valaki, láthatja, hogy az egy rossz ítélet volt, ugyanis nem hagyta el a lábam a gólvonalat. Persze így utólag nincs különösebb jelentősége, de azért akkor eléggé bosszantott a dolog. A franciák ellen az első kivédett tizenegyesem után amúgy egyből azt figyeltem, hogy mit ítél a játékvezető és a segítője, csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor láttam, hogy nem ismételtetik meg a rúgást. 

Kovácsik Ádám két hatalmas védése a Reims elleni EL-meccs tizenegyes-párbajában

- Eddigi pályafutásod során melyik volt az a kivédett büntető, amelyikre a legbüszkébb vagy?

3 évvel ezelőtt az Újpest elleni idegenbeli bajnokin sikerült 2-2-es állásnál a 92. percben kivédenem Tischler Patrik egyébként jól helyezett tizenegyesét, talán azt a védést tudnám kiemelni. Az egy olyan periódus volt a karrieremben, amikor nem jöttek úgy a bravúrok, ahogy szerettem volna, de az a pillanat átlendített a holtponton és lelkileg is helyretett abban az időben. Emellett pedig a Reims elleni két kivédett tizenegyesemre is nagyon büszke vagyok. Azt sajnálom csak, hogy mindezt zárt kapus meccsen, szurkolóink nélkül éltük át, de az fantasztikus érzés volt, hogy rengetegen drukkoltak nekünk a stadionon kívül, végig hallottuk őket, és Loic tizenegyese után egy emberként rohantunk hozzájuk, hogy amennyire ez lehetséges volt, együtt ünnepeljünk. Amúgy pont a szezon előtt mondta félig viccesen a feleségem, hogy "azért jó lenne megélni veled egy tizenegyes-párbajt így, hogy tíz éve együtt vagyunk" - erre tessék, néhány hét leforgása alatt kettő is megvolt (nevet). 

Brockhauser István: "Nem az edzőpályán gyakoroljuk a kapusokkal a tizenegyesek védését, hanem a videós szobában"

- Hogyan készültök a kapusokkal azokra a mérkőzésekre, ahol esély van arra, hogy büntetők döntenek a továbbjutásról?

Minden mérkőzés előtt a csapat két videóelemzője, Késedi Gábor és Pap Bence elkészítenek a kapusok számára egy olyan speciális anyagot, amelyben az ellenfél pontrúgásai - beleértve a szögleteket, szabadrúgásokat és természetesen a tizenegyeseket is - szerepelnek. A legnagyobb hangsúlyt tehát arra helyezzük, hogy minél részletesebben kielemezzük az ellenfelünket. Az írek elleni EL-meccsünk előtt és most, a Reims elleni találkozó előtt is hosszasan videóztunk a kapusokkal, szinte az összes játékosról volt felvételünk, akik végül rúgtak. Külön dokumentumban is megkaptam a legfontosabb információkat, Ádámmal pedig van egy titkos jelünk, amit csak mi ismerünk, így szoktam neki közvetlenül a tizenegyesrúgás előtt jelezni. Érthető okból erről ennél többet nem is árulnék el (nevet). Összességében tehát kijelenthetjük, hogy nem az edzőpályán gyakoroljuk a kapusokkal a tizenegyesek védését, hanem a videós szobában. Persze edzések végén szoktak a játékosaink büntetőket lőni a kapusoknak, de az inkább a rúgó játékosok számára jelent gyakorlást. A kapusaink mentálisan, fejben készülnek a büntetők hárítására, ráadásul ez egy igazi csapatmunka, amelyben nem csak a kapus és a kapusedző vesz részt, hanem a videóelemzők is. 

Késedi Gábor: "Óriási adatbázis áll a rendelkezésünkre"

- Hogyan segítitek a kapusok és a kapusedző munkáját, mi a menete az ellenfelek feltérképezésének?

Jó pár évvel ezelőtt, még Henning Berg idejében kezdtünk kialakítani egy módszert, amely aztán mindig változott egy kicsit, hiszen minden vezetőedzőnek más és más az elképzelése, mondhatjuk azt is, hogy minden vezetőedző adott nekünk egy kis pluszt, esetleg valami új ötletet. Emellett elsajátítottunk olyan módszereket is, amelyeket korábban külföldön alkalmaztak. Ma már eljutottunk arra a szintre, hogy a pontrúgásokkal kapcsolatban Pap Bence kollégám készít elő mindent, amivel a kapusok és Brockhauser István munkáját segíteni tudja. Óriási adatbázis áll a rendelkezésünkre és minden találkozó előtt az összes lehetséges pontrúgót - legyen szó szögletről, szabadrúgásról, büntetőről vagy éppen nagy bedobásról - nagyon aprólékosan kielemezzük a kapusokkal és a kapusedzővel együtt. Bátran ki merem jelenteni, hogy a Reims elleni sikerhez a Bence által elvégzett munka is hozzájárult, természetesen a fő érdem a csapaté.

Pap Bence: "Nagy segítséget jelent a munkámban az, hogy korábban én is kapus voltam"

Ott kezdődik a munkafolyamat, hogy a legutolsó meccset mindig nagyon részletesen kielemzik a kapusok Brockhauser Istvánnal, ezen pedig én is mindig részt veszek. Nagy segítséget jelent a munkámban az, hogy korábban én is kapus voltam, így nem csak arról van szó, hogy szimplán érdekel a kapusok elemzése, hanem képes vagyok az ő szemükön keresztül látni az eseményeket. Amikor ezzel megvagyunk, akkor a következő ellenfelünket kezdjük el kielemezni. Késedi Gáborral mindig egyeztetek arról, hogy kik azok a játékosok, akik pályára léphetnek ellenünk. Fontos láncszem a munkafolyamatban Szalai Tamás is, hiszen a pontrúgásokat - legyen szó védekező-, vagy támadó pontrúgásról - az ő irányításával rakjuk össze. Visszatérve a tizenegyesrúgásokhoz, valóban óriási adatbázisból tudunk dolgozni, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy aki valaha rúgott már büntetőt, arról van valamilyen adatunk. Egyébként nem csak a kapusokat tudjuk segíteni, hiszen több évre visszamenőleg rengeteg saját adatunk van az ellenfelek hálóőreiről is, azaz a saját játékosainkat is fel tudjuk adott esetben arra készíteni, hova érdemes rúgni a tizenegyest az aktuális ellenfelünk kapusának. 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek