hu en
2020. Július 11. 11:45  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Budu Zivzivadze: "Számomra első a csapat sikere"

Új támadónkkal beszélgettünk eddigi karrierjéről és vidis céljairól.

Péntek délután jelentettük be a Vidi első nyári igazolását, Budu Zivzivadzét. A kétszeres grúz gólkirály támadóval, aki az előző szezonban a Mezőkövesd Zsóry FC legeredményesebb játékosa volt, szerződése aláírása után készítettünk interjút. 

Gyerekkorod óta tudatosan arra készültél, hogy profi labdarúgó leszel?

Igen, mondhatjuk, hogy egészen kicsi korom óta az volt az álmom, hogy labdarúgó legyek. A családomban nem volt előttem példa, hiszen senki nem sportolt, én azonban gyerekként minden nap kint fociztam a téren a többi sráccal, és az egyik szomszédunk fedezett fel, az ő javaslatára kezdtem el még komolyabban foglalkozni ezzel a sporttal. 

Grúziáról viszonylag keveset tudnak az emberek itt Magyarországon, néhány mondatban hogyan jellemeznéd a hazádat?

Grúzia egy gyönyörű ország és ezt most minden elfogultság nélkül mondom. Mindenkit biztatok arra, ha lesz rá lehetősége, egyszer mindenképp látogasson el Grúziába. Sajnos a 12 évvel ezelőtti harcok nyilván nem tettek jót az ország "imidzsének", ugyanakkor azt tudni kell, hogy a grúz emberek rendkívül barátságosak és vendégszeretőek, az ételeink változatosak és finomak, a legfőbb nevezetességünk pedig a grúz borok. Egy éve élek Magyarországon és sok mindenben hasonlít a két ország egymásra, hiszen Magyarország is rendkívül szép, és úgy tudom, itt is nagyon híresek a borok, az emberek pedig barátságosak, így nem is okozott különösebb gondot számomra a beilleszkedés. 

Nem Magyarország az első külföldi állomásod, hiszen korábban megfordultál már Dániában is.

Igen, 23 évesen lehetőségem nyílt arra, hogy Dániába igazoljak. Ekkor már 5 éve voltam profi labdarúgó, hiszen fiatalon, 18 évesen már aláírhattam az első szerződésemet Grúziában. Az első időszakban a Dinamo Tbilisi második csapatában szerepeltem, majd később a Torpedo Kutaisiben is játszottam, de az igazi áttörést a 2015-2016-os szezon hozta, amikor bajnok lettem a Samtrediával és a gólkirályi címet is elhódítottam. Ezután jött a dán lehetőség, sajnos azonban az az időszak nem volt túl sikeres a pályafutásomban, úgyhogy visszatértem Grúziába, ahol 2018-ban ismét gólkirály lettem.

A 2019-2020-as idényben pedig már itt, Magyarországon lőtted a gólokat.

Igen, azt, hogy az NB I-be igazoltam, mindenképp előrelépésnek érzem a karrieremben. Szerencsére itt sokkal jobban sikerült a beilleszkedésem, mint korábban Dániában, jöttek is a gólok, de azért egy kis hiányérzet van bennem, jó lett volna megnyerni a Magyar Kupát és dobogón végezni a bajnokságban. 

Milyen tervekkel igazoltál a Vidibe?

Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen nagy múltú klubban folytathatom a pályafutásomat, mint a Vidi. Ahogy mondtam már, korábban Grúziában ünnepelhettem bajnoki címet és két alkalommal gólkirály is lettem, nem tagadom, hasonló célokkal érkeztem a Vidibe. Szeretek gólt szerezni, de számomra első a csapat sikere. Bízom benne, hogy jó játékkal, gólokkal, gólpasszokkal járulhatok hozzá a Vidi minél sikeresebb szerepléséhez, nagyon szeretnék egy év múlva magyar bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelni, de emellett remélem, az Európa Ligában is minél tovább fogunk jutni.

A klubváltás mellett még valami megváltozott az életedben ezen a nyáron, hiszen egy hónappal ezelőtt édesapa lettél.

Így van, június elején született meg a kislányom, Shai. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy eddig élőben még nem láthattam, hiszen otthon, Grúziában született. Hamarosan azonban a feleségemmel megérkeznek Magyarországra, addigra szeretném megtalálni itt, Székesfehérváron azt a házat, ahol a következő időszakban élni fogunk.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek