hu en
2020. Július 01. 10:00  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Kovács Zoltán: "Erre a szezonra senki nem lehet büszke a Vidinél"

Sportigazgatónk értékelte a 2019-2020-as szezont.

Ezüstérmesként zártuk a szezont, a kupában az elődöntőig jutottunk, az Európa Ligában pedig a 2018-as csoportkör után tavaly nyáron a második selejtezőkörben búcsúztunk. Hogy értékeled ezt a sajnos sikeresnek nem nevezhető idényt? 

Amikor ezt a szezont elemezzük, önkritikát kell gyakorolnunk, nem szabad becsapni magunkat. Sajnos valóban sokkal rövidebbre sikerült a nyári nemzetközi szereplésünk, mint ahogy terveztük és ahogy azt korábban megszoktuk. Ráadásul egy olyan erősségű csapat ellen estünk ki, akin az előzetes várakozások alapján, majd a mérkőzéseken szembesülve a játékerejükkel, túl kellett volna jutnunk, így természetesen még nagyobb volt a csalódás. Talán ennek a pofonnak a hatására is jól kezdtük a bajnokságot, jó futballt mutattunk be, az első hat bajnokinkat megnyertük. Utána viszont - finoman szólva is - hullámzóvá vált a teljesítményünk. A szeptember végi, Újpest elleni hazai vereségtől kezdve az egész szezonra jellemző volt, hogy bár akadt egy-egy jó mérkőzésünk, de sorozatban nem tudtunk magabiztos, jó minőségű futballt bemutatni. Felvillanásaink voltak, de egy-egy meccsre, egy-egy félidőre redukálódott a jó teljesítmény és mindez összességében a tavaszunkra is elmondható.

Tavasszal, a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt úgy tűnt, hogy talán magára talált a csapat, az újraindulást követően azonban nem tudtuk megközelíteni azt a teljesítmény. Mi az oka ennek?

A vírust megelőző időszakban tényleg volt egy jó szériánk, kezdtünk ahhoz hasonló játékot bemutatni, amit a már említett 6 meccses szezonkezdet idején láthattak tőlünk. Hozzá kell azonban tenni, hogy például közvetlenül a leállás előtt is az utolsó pillanatban veszítettünk pontokat a DVTK ellen, vagy februárban egy megnyert debreceni meccset hoztunk végül döntetlenre. Tehát igen, volt néhány jó meccsünk ebben az időszakban, de ez ahhoz kevés volt, hogy megszorongassuk a Ferencvárost. A szünet után pedig sem játékban, sem eredményességben nem tudtuk megközelíteni még ezt a februári-márciusi időszakot sem. Nagy csalódás volt, hogy a kupában nem sikerült ismét döntőt játszanunk, az elődöntőt a játék és az eredmény szempontjából is kudarcként éltük meg. Ezt követően pedig több meccs volt, amin bár vezetést szereztünk, nem tudtuk az előnyünket növelni vagy legalább megtartani, és egyre hullajtottuk a pontokat. Ennek nyilván szakmai és mentális okai is vannak, amiket ki kell elemeznünk. Ami biztos, erre a szezonra senki nem lehet büszke a Vidinél. Miközben ezüstérmesként 9 ponttal előztük meg a harmadik helyezettet, egy pillanatig sem értékelhetjük pozitívnak az elmúlt szezont, mert az elvárások magasabban vannak és ezeknek az elvárásoknak meg kell tudni felelni. 

A Vidi és magyar labdarúgás ikonikus játékosai távoznak tőlünk nyáron, hogy lehet őket pótolni?

Juhász Roland, Huszti Szabolcs és Vinícius Paulo személyében olyan futballisták hagyják el Fehérvárt, akik nemcsak a pályán mutatott teljesítményükkel vívták ki a szurkolók és a szakma elismerését és szeretetét, hanem az öltözőben is meghatározó karakterek voltak. Nagyon nehéz lesz őket pótolni, de természetesen azon dolgozunk, hogy ez minél előbb sikerüljön. De jelenleg is vannak az öltözőben olyan játékosok, akiknek elő kell lépniük és vezérré kell válniuk, mert alkalmasak rá. Az elmúlt egy-két évben elkezdtük megfiatalítani a csapatot, ez alól csak Nikolics Nemanja leigazolása a kivétel. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni a következő hetekben, hónapokban is. 

Hány érkező és hány távozó várható az átigazolási szezonban?

Vannak megkeresések, biztos hogy lesznek távozóink, a másik oldalon pedig három-négy érkezővel számolunk, szeretnénk frissíteni a keretet, hiszen a céljaink változatlanok: bajnoki címet és Magyar Kupát akarunk nyerni jövőre, a nemzetközi kupában pedig minél messzebb próbálunk jutni.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek