hu en
2020. Április 07. 11:00  -  Wéninger Ákos   -   Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT   -   Fotó: Fejér Megyei Hírlap
1983 - Fél óra alatt négy gól a Debrecen kapujában

A rendkívüli bajnoki szünetet kihasználva korabeli, emlékezetes meccseinket elevenítjük fel visszatekintő sorozatunkban. 37 éve a kiesés ellen küzdöttünk, a bennmaradás szempontjából sorsdöntő meccset játszottunk a DMVSC-vel.

NB I, 1982-1983, Tavaszi Idény, 22. fordulóMeccs center 
4-0
(4-0)
Vadász 3, Novath 17, Szabó 26, Nagy Tibor 32
Videoton SC:
Disztl -- Végh, Disztl, Csuhay, Horváth Gábor, Szabó, Palkovics, Vadász, Májer (Zsinka János 65), Nagy Tibor (Vaszil 73), Novath

Debreceni MVSC:
Szűcs -- Deákvári, Szigeti, Mohácsi, Fodor, Sallai, Menyhárt, Czikora, Selyem, Kerekes, Jankovics (Varga 53)
1983.04.10. SzékesfehérvárSóstói Stadion6000 nézőJátékvezetők: Maczkó JózsefNagy MiklósNagy L.

Visszatekintő sorozatunkban egy héttel ezelőtt egy 1979-es MTK elleni sikert elevenítettünk fel, ezúttal pedig 1983-ba utazunk vissza, amikor a Kovács Ferenc által irányított DMVSC látogatott Sóstóra.

1983! Mindössze két évvel vagyunk az UEFA-Kupa-döntő előtt, mégis 1970 óta az 1982/1983-as volt a leggyengébb szezonunk, egy hajszálon múlott, hogy nem estünk ki a 18 csapatosra bővült élvonalból. Többek között köszönhető volt ez a bajnokság hajrájában a DMVSC elleni magabiztos sikernek is. 

A találkozóra a 22. fordulóban került sor. Ekkor csapatunk a tabella 13. helyén állt 16 ponttal, míg az utolsó helyezett Békéscsabának 15 pontja volt, ráadásul a közvetlenül mögöttünk lévő, szintén 16 pontos Pécs ekkor még eggyel kevesebb meccset játszott, mint mi, így igen komolyan fenyegetett a kiesés veszélye. A debreceniek 20 ponttal a 7. helyen álltak a találkozót megelőzően. A meccset 1983. április 10-én, vasárnap 18 órakor játszották a Sóstói Stadionban. Aznap a tv-ben a Csepel - Rába ETO rangadót nézhették meg a szurkolók délelőtt 11 órai kezdettel. 

A Vidi vezetőedzője, Molnár Ferenc a pénteki edzést követően így nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak: "Számunkra csak a győzelem elfogadható, minden más eredmény csalódást keltene." Vezetőedzőnk nem számíthatott Csongrádi Ferenc játékára, akit egy héttel korábban, az ETO elleni 5-2-es idegenbeli vereség alkalmával kiállítottak, játékmesterünk két mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A vendégeket ekkor - klubunk örökös tiszteletbeli enlöke, a Vidit 1985-ben az UEFA-kupa döntőjébe vezető - Kovács Ferenc irányította, aki a pontszerzés reményében érkezett csapatával Székesfehérvárra. 

A gyenge szezon ellenére a szurkolók nem maradtak távol, több mint 6000-en voltak kíváncsiak élőben a találkozóra.

Kiválóan kezdtük a meccset, már a 3. percben megszereztük a vezetést: "Szabó jól indította a jobb oldalon Nagy Tibort, akinek beadása teljesen szabadon találta a berobbanó Vadászt, s ő nyolc méterről a kapu bal sarkába fejelt (1-0)" A 17. percben már kettővel vezettünk: "Horváth Gábor átadása után Májer lőtte középre a labdát, Nováthnak még arra is volt ideje, hogy igazítson egyet a pöttyösön, aztán tizennyolc méterről a kapu bal oldalába bombázott (2-0)".

Ha egyszer egy üzlet beindul. A 26. percben újabb fehérvári gólnak tapsolhattak a szurkolók. "Végh futotta le a debreceni védőket a jobb oldalon, átadása átszállt a bal oldalra, ahonnan Májer a tizenhatosra lőtte vissza a labdát, érkezett Szabó, aki kapásból, ballal, nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt (3-0)" Öt percet kellett várni a negyedik találatra. "Májer bal oldalon sorra becsapta a ráfutó védőket, aztán a kapu elé ívelt. Szűcs kapus kimozdult, de mielőtt elérte volna a labdát, Nagy T. a kapu közepébe fejelte azt (4-0)"

A második félidőben többször is szépíthetett volna a Debrecen, azonban a 48. percben Jankovics lövését hatalmas bravúrral védte Disztl Péter, két perccel később pedig Kerekes büntetőjét fogta meg kapusunk. Az 55. percben Selyem 22 méteres szabadrúgása a felső lécet érintve hagyta el a játékteret. Tíz perccel a vége előtt pedig Sallai közeli fejesét védte szépen Disztl, így maradt a 4-0-ás Vidi-győzelem, melynek köszönhetően létfontosságú 2 pontot szerzett csapatunk. 

A lefújás után a két vezetőedző így értékelte a látottakat

Molnár Ferenc (Videoton): "Mértéktartóan örülünk a győzelemnek, továbbra is látjuk hibáinkat."

Kovács Ferenc (DMVSC): "A Videoton az első félórában szinte minden lehetőségét kihasználta, ebben közrejátszottak védőink is. A második játékrészben többször volt szépítési lehetőségünk, de sorra elhibáztuk azokat. A Videoton győzelme feltétlenül megérdemelt."

A Népsport álomcsapatába két Vidi-játékos is bekerült a fordulót követően.

Erről a meccsről és a Vidi nyolc évtizedes történelméről is rengeteg érdekességet találsz a Vidipedián! Kattints ide a böngészéshez!

Felhasznált források: (Fejér Megyei Hírlap, Népsport, Képes Sport - Arcanum DT)     

CÍMKÉK
1982-1983 NB I Videoton SC - Debreceni Munkás VSC
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek