hu en
2020. Március 31. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT   -   Fotó: Képes Sport, Fejér Megyei Hírlap - Arcanum DT
Ezen a napon történt - Szabó, Burcsa és Szalmásy góljaival 3-1-re nyertünk az MTK-VM ellen

A rendkívüli bajnoki szünetet kihasználva korabeli, emlékezetes meccseinket elevenítjük fel visszatekintő sorozatunkban. Napra pontosan 41 éve magabiztosan győztük le az MTK-t a Sóstói Stadionban. 

NB I, 1978-1979, Tavaszi Idény, 23. fordulóMeccs center 
3-1
(0-0)
Szabó 48, Burcsa 70, Szalmásy Tamás 84
Videoton SC:
Kovács László -- Fejes (Nagy III 46), Kovács, Baranyi Sándor, Végh, Nagy II, Burcsa, Csongrádi, Tiber, Szabó, Szalmásy Tamás
Fülöp 57
MTK-VM SK:
Brünyi -- Gál, Turner, Egervári, Gara (Aszalai 10), Kovács, Török, Borsó, Turtóczky (Koritár 74), Pekker, Fülöp
1979.03.31. SzékesfehérvárSóstói Stadion5000 nézőJátékvezetők: Kőrös LászlóNagy M.Csönge

Visszatekintő sorozatunkban egy héttel ezelőtt a Kaszás-csapat Bp. Honvéd elleni nagyszerű hazai győzelmét elevenítettük fel, most pedig egészen 1979-ig repülünk vissza az időben. 

1979 március legutolsó napján az MTK-VM együttesét láttuk vendégül a Sóstói Stadionban, ráadásul a találkozót a korabeli újságok beszámolói szerint a tv élőben közvetítette, ami abban az időben nagy szónak számított. Sajnos a találkozóról ennek ellenére videós összefoglalót nem lehet fellelni az interneten, de a megyei- és sportnapilap beszámolói alapján így is "rekonstruálni" tudjuk, mi is történt napra pontosan 41 esztendővel ezelőtt a Vidi - MTK-VM bajnokin.

A találkozó előtt a fővárosiak a tabella 11. helyén álltak, a mieink pedig a 7. helyet foglalták el a 18 csapatos élvonalban. A két együttes 22. alkalommal mérkőzött meg ekkor az NB I-ben, és teljesen kiegyenlített volt a mérleg, hiszen 8 Vidi-győzelem és 5 döntetlen mellett 8 alkalommal az MTK nyert. 

Jó előjelekkel vártuk a találkozót, ugyanis egy fordulóval korábban - ugyancsak hazai környezetben - magabiztosan, 2-0-ra győztük le az FTC-t. Lantos Mihály, a Videoton vezetőedzője a Ferencváros elleni jó játék ismétlését várta, és az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat: Kovács L. - Végh, Kovács, Fejes, Baranyi, Nagy II, Burcsa, Csongrádi, Tiber, Szabó, Szalmásy. A találkozó előtt a Fejér Megyei Hírlap még azt jósolta, hogy Májer ott lesz a kezdőben, Tiber játéka viszont kérdéses volt, ugyanis támadónk néhány nappal korábban az NDK elleni válogatott mérkőzésen megsérült - a válogatott meccset egyébként a magyarok 3-0-ra megnyerték, a második gólt pedig éppen a fehérvári támadó szerezte. Tiber végül vállalta a játékot az MTK-VM ellen, azonban a kezdés előtt Lantos Mihály gondterhelten újságolta a sportnapilap tudósítójának, hogy az olimpiai kerettag Májer Lajos délben bejelentette: nem tud pályára lépni, gyomorbántalmai miatt lázas beteg, így Szalmásy került a csapatba. 

A Vidi jól kezdte a találkozót, tulajdonképpen csapatunk ott folytatta, ahol legutóbb az FTC ellen abbahagyta. A 15. percben az előrehúzódó Fejes lövését Brünyi bravúrosan tolta a jobb felső sarokból szögletre, majd a másik oldalon Török 22 méteres szabadrúgását Kovács L. csak röviden tudta öklözni, a 23. születésnapját ezen a napon ünneplő Végh Tibor azonban szögletre mentett. A 35. percben Brünyi és Csongrádi a tizenhatoson belül összecsapott, közben Egervári estében kézzel ért a labdához, Kőrös azonban helyesen nem ítélt tizenegyest.

A vezetést a második félidő elején, a 48. percben szereztük meg. Burcsa indította Tibert, aki kapu elé adott, ott remek ütemben érkezett Szabó, ő pedig közelről nem hibázott (1-0).

Az 55. percben Burcsa tört kapura, az MTK kapusa kivetődve elütötte a labdát, ami a szünetben pályára lépő Nagy III elé került, a Vidi játékosa kapura lőtt, a játékszer azonban a kapufáról kifelé pattant. Két perccel később váratlanul egyenlített az MTK-VM: "Borsó a bal oldalról lágyan keresztbe ívelt, az ötösön felugró Fülöpöt Baranyi nem tudta megakadályozni, hogy a hálóba fejeljen" (1-1). 

A 70. percben Nagy III jobbról laposan adott középre, Burcsa a kaputól 12 méterre felpörgette a labdát, majd jobbal félfordulattal, nagy erővel a jobb felső sarokba vágta azt, szépségdíjas találat (2-1)! A 82. percben tizenegyeshez jutott csapatunk, miután Szalmásyval szemben szabálytalankodtak a fővárosi védők. A labda mögé Szabó állt, aki ballal a bal sarkot vette célba, Brünyi azonban bravúrral hárította a büntetőt. Két perccel később ismét Nagy III ívelte be jobbról a labdát, amely a védőkről Szalmásy elé pattant, aki hat méterről, középről egyből a hálóba lőtt, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt. 

A sportnapilap így értékelte másnap a meccs második félidejét: "A második játékrészben Nagy III pályára lépése egy csapásra új színt vitt a játékba, aki szinte végig jobbszélsőt játszva, negyedik csatárként rohamozott. Vezérletével a Videoton fokozta a nyomást. Nagy fölénybe kerültek a fehérváriak, olyannyira, hogy lendületükből még az MTK-VM egyenlítő gólja, sőt, a kihagyott tizenegyes sem tudta kizökkenteni őket. Végül biztosan szerezték meg a győzelmet!" A Népsport tudósítója Nagy III teljesítményét 8-as osztályzatra értékelte, ezzel ő lett a mezőny legjobbja annak ellenére is, hogy csupán a szünetben állt be, és természetesen a forduló válogatottjába is bekerült.

"A mérkőzés előtt Misi bácsi felhívta a figyelmemet arra, hogy a játék alakulásától függően küld majd pályára — mondta a mérkőzés után Nagy III. — A félidőben, amikor szólt, hogy melegítsek, egyúttal azt is mondta, próbáljam meg segíteni a támadásokat. Szerencsére a kéttagú MTK-VM csatársor „lehetőséget adott” számomra, hogy gyakran felmehessek a támadók vonalába. Sajnálom, hogy a kapufánál nem összpontosítottam jobban, de az a lényeg, hogy két beadásom után is eredményesek voltak a fiúk!

A két vezetőedző szűkszavúan értékelte a látottakat.
Lantos Mihály (Videoton) : — "A második félidőben jól játszott a csapat és rászolgált a győzelemre."
Mezey György (MTK-VM): — "Megérdemelten nyert a Videoton.

Felhasznált források: (Fejér Megyei Hírlap, Népsport, Képes Sport - Arcanum DT)     

CÍMKÉK
1978-1979 NB I Videoton SC - MTK-VM SK
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek