hu en
2020. Március 25. 14:30  -  Wéninger Ákos   -   Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Ezen a napon történt - Csucsánszky mesterhármasával győztük le a később bajnoki címet szerző Honvédot

A rendkívüli bajnoki szünetet kihasználva korabeli, emlékezetes meccseinket elevenítjük fel visszatekintő sorozatunkban. Napra pontosan 31 éve óriási meccsen vertük a fővárosi piros-feketéket. 

NB I, 1988-1989, Tavaszi Idény, 20. fordulóMeccs center 
3-1
(2-1)
Csucsánszky 25, Csucsánszky 43, Csucsánszky 64
Videoton SC:
Petry Zsolt -- Csonka Gyula, László, Végh, Máriási, Csucsánszky, Emmer László, Horváth Gábor, Jován Róbert, Jónás Gyula (Németh 90), Petres Tamás (Gyenti 88)
Gregor 29
Budapest Honvéd SE:
Disztl -- Csábi, Disztl, Drobni, Cseh, Szíjjártó, Pisont, Tóth (Varga 57), Csehi, Gregor, Sass (Füle 74)
1989.03.25. SzékesfehérvárSóstói Stadion18000 nézőJátékvezetők: Drigán GyörgyVarga S.Roxin

Visszatekintő sorozatunkban egy héttel ezelőtt a Kaszás-csapat Haladás elleni idegenbeli győzelmét elevenítettük fel, most pedig ugyanannak az együttesnek az egyik legemlékezetesebb győzelmét idézzük fel.

Az 1988/89-es szezonban új pontszámítási rendszert vezettek be - balszerencsénkre. Az addig megszokottakhoz képest a döntetlen eredmény nem járt automatikusan 1 ponttal, hanem 11-es párharcot követően a győztes 2, a vesztes 1 pontot kapott - mint a szezon végén kiderült, hiába volt a miénk a legtöbb győzelem és a legtöbb rúgott gól, az új pontszámítás miatt csak negyedikek lettünk. 

1989. március 25-én óriási érdeklődés övezte a Videoton - Budapest Honvéd bajnoki mérkőzést. A találkozó előtt Hartyáni Gábor pályaedző a következőket nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak: "Ősszel Kispesten jogtalan tizenegyessel kaptunk ki. Most jó a hangulat a csapatnál, a mai és az MTK elleni mérkőzésen sok múlik a továbbiakat illetően. Úgy érzem, van erő, lendület a csapatban."

A megyei napilap két játékost is megszólaltatott a meccs előtti napon, Csucsánszky Zoltán így nyilatkozott: "Jó játékkal győzelmet várok, bár nem lesz könnyű dolgunk. 2:0-ra nyerünk! A góllövők? Petres Tomi és magam is szeretnék egyszer betalálni Disztl Peti kapujába." Németh Zoltán pedig tökéletesen jósolta meg a későbbi végeredményt, csak a góllövővel kapcsolatban tévedett egy kicsit: "3:0 vagy 3:1 lesz a javunkra. Petres folytatja jó sorozatát."

A találkozó előtt a mieink a tabella harmadik helyén álltak 37 ponttal, a Honvéd pedig szintén 37 ponttal a negyedik helyet foglalta el. A listavezető a 39 pontos FTC volt a szintén 39 pontos MTK-VM előtt. A Népsport korabeli beszámolója szerint zsúfolt lelátók előtt, mintegy 18.000 néző jelenlétében kezdődött a meccs, melyen az első 25 percben mezőnyfölényben futballozott csapatunk, de nem igazán jelentettünk veszélyt a vendégek kapujára.

Aztán a 25. percben az 1985-ben az UEFA-Kupa-döntőig menetelő Vidi két legendája, az ekkor már másfél éve a Honvédban futballozó Disztl Péter és Disztl László hozták össze azt a közvetett szabadrúgást, melyet csapatunk gólra váltott. Történt, hogy Disztl Péter testvéréhez gurította a labdát, aki még a 16-oson belülről visszaadta azt fivérének. A kapus felvette, majd kirúgta a labdát, ám a szabályok értelmében ezt már nem tehette volna meg. Varga partjelző felemelte zászlaját és magához hívta Drigán sporttársat, a találkozó játékvezetőjét. Rövid tanácskozás következett a partvonal mellett, majd Drigán 15 méterről közvetett szabadrúgást ítélt csapatunk javára. Emmer Csucsánszky elé passzolta a labdát, ő pedig a kapu bal oldalába lőtte a labdát (1-0).

A gól után szinte valamennyi vendégjátékos Varga Sándor partjelzőhöz rohant reklamálni, aki a mérkőzés félidejében így nyilatkozott a Népsportnak: "A szabály egyértelmű. Ha a kapus a 16-oson belül álló társához adja a labdát, attól visszakapja, és felveszi azt, akkor ez szabálytalan."

A 29. percben Pisont adott be a jobb oldalról, Sass közelről próbált kapura lőni, amikor Emmer elrúgta előle a labdát, majd a lendülettől elsodorta Sass lábát is, Drigán nagy meglepetésre büntetőt ítélt, amit Gregor értékesített (1-1). A szünet előtt nem sokkal, a 43. percben Csucsánszkyt rúgták fel 25 méterre a Honvéd kapujától, a mieink a korábban már bevált koreográfiát alkalmazták, Emmer gurította le a labdát Csucsánszkyank, ő pedig kilőtte a jobb alsót (2-1). 

A Fejér Megyei Hírlap tudósítója a szünetben megkérdezte Lauber Gyulát, a mérkőzés ellenőrét, aki korábban a korszak egyik legjobb játékvezetője volt, miként vélekedik a fehérváriak vezető góljának előzményeiről, illetve a Honvéd tizenegyeséről: "Nem nagyon értem, miért reklamált a Honvéd, hiszen innen a lelátóról is nyilvánvaló voit a szabálytalanság. A tizenegyes? Azt hiszem, nem volt a legszerencsésebb megadni."

A mérkőzés 64. percében Disztl László buktatta Máriásit a 16-oson belül, a megítélt 11-est Csucsánszky lőtte a kapuba, mesterhármas (3-1)! 

A Népsport értékelése szerint "az ideges, nagy csatát hozó mérkőzésen a Videoton nagyobb higgadtságának, jobb csapatjátékának és nem utolsósorban Csucsánszky átlagon felüli rúgótechnikájának köszönhette megérdemelt győzelmét.

A játéknapot követően a Népsport szokásához híven az osztályzatok alapján összeállította a forduló válogatottját, melybe két Vidi-játékos is bekerült, a forduló legjobbja pedig Csucsánszky lett.

A Fejér Megyei Hírlap pedig interjút is készített Csucsánszky Zoltánnal a mérkőzés után.

Felhasznált források: (Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT)     

CÍMKÉK
1988-1989 NB I Videoton SC - Budapest Honvéd SE
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek