hu en
2020. Március 18. 20:00  -  Wéninger Ákos   -   Vas Népe, Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT   -   Fotó: molfehervarfc.hu, Népsport, Vas Népe
Jó játékkal nyert a Kaszás-csapat Szombathelyen

A rendkívüli bajnoki szünetet kihasználva korabeli, emlékezetes meccseinket elevenítjük fel visszatekintő sorozatunkban. Ezúttal egy Haladás - Vidi bajnokit 1989-ből.

NB I, 1988-1989, Tavaszi Idény, 19. fordulóMeccs center 
1-2
(1-1)
Bognár 43
Szombathelyi Haladás VSE:
Kutasi -- Hegyi, Vörös, Bognár, Görög, Márton, Illés, Tóth, Elekes, Schaffer, Schröter (Mikos 73)
Emmer László 19, Petres Tamás 63
Videoton SC:
Petry Zsolt -- Csonka Gyula, László, Végh, Máriási (Novath 88), Csucsánszky, Emmer László, Horváth Gábor, Jónás Gyula, Jován Róbert (Gyenti 90), Petres Tamás
1989.03.18. SzombathelyRohonci úti Stadion6000 nézőJátékvezetők: Márton SándorPlasekHorváth O.

Az 1988/89-es szezont több változás is megelőzte. A Videoton SC és a labdarúgó szakosztály elnöke dr. Brávácz Ottó lett, a kispadon pedig Kovács Ferencet Kaszás Gábor váltotta, akinek kezei közt a megfiatalított Vidi új életre kelt. Ez a szezon a pontszámításban is hozott újdonságot. Az addig megszokottakhoz képest a döntetlen eredmény nem járt automatikusan 1 ponttal, hanem 11-es párharcot követően a győztes 2, a vesztes 1 pontot kapott - mint később kiderült a szezon végén hiába volt a miénk a legtöbb győzelem és a legtöbb rúgott gól, az új pontszámítás miatt csak negyedikek lettünk.

31 esztendővel ezelőtt, 1989. március 18-án a Haladás vendégeként léptünk pályára. A találkozót a Vidi várhatta kedvezőbb helyzetből, mindössze két ponttal lemaradva az éllovas FTC és a második helyezett MTK-VM mögött a tabella harmadik helyén állt együttesünk, míg a Haladás a 16 csapatos bajnokság 13. helyén volt ekkor megtalálható - vagyis mindkét együttes számára égető szükség volt minden pontra, igaz más-más okból kifolyólag.

Bognár Zoltán, a Haladás válogatott labdarúgója így nyilatkozott a meccs előtt a Vas Népében: "A Videoton nehéz ellenfél, bár most látszólag halványabb, mint ősszel volt. Sok múlik azon, hogy mire lesz képes akarásban a mi csapatunk, ha minden összejön, győzni fogunk. Kell a három pont, szeretnénk minél előbb elkerülni a veszélyes zónából." Kaszás Gábor, a Vidi vezetőedzője is a győzelem fontosságát emelte ki a Fejér Megyei Hírlapnak adott interjújában a találkozó előtt: "Tudom, hogy nehéz mérkőzés lesz, és azt is, hogy csapatomnak az a látványos, gólerős játéka, amelyik ősszel jellemezte, most „hiánycikk”. Ennek ellenére mindenre felkészültünk és mint mindig, most is nyerni akarunk."

A korabeli tudósítások szerint a Vidi kezdte jobban a találkozót és a 19. percben vezetéshez is jutottunk. Petry kirúgásából indult a támadásunk, Máriási Petresnek passzolt, aki Emmert hozta játékba, ő pedig 16 méterről a bal alsóba vágta a játékszert (0-1). Időközben az eső is megeredt, a csúszós talajon pedig a fehérvári együttes mozgott otthonosabban, a félidő vége előtt mégis a Haladás szerzett gólt. A 43. percben Elekest a bal oldalon a tizenhatos előtt Csonka buktatta. A szabadrúgást Bognár végezte el, s lövése nyomán a labda a jobb felső sarokban kötött ki (1-1). 

A második játékrészt a hazai együttes kezdte jobban, Petrynek a 49. percben a léc alól kellett kitenyerelnie a labdát, majd alig három perc elteltével ismét nagy bravúrt kellett bemutatnia kapusunknak. Az 58. percben a Vidi legendás hírű szabadrúgás-lövője, Csucsánszky Zoltán 18 méterről tekert kapura egy szabadrúgást, Kutasi a levegőben úszva mentett szögletre.

Öt perccel később Csucsánszky indította a jobb összekötő helyén lévő Jovánt, aki két Haladás-védő között is tovább tudta vinni a labdát, az ötös sarkánál elgurított Kutasi mellett, majd a támadást követő Petres érkezett és közelről a kapu közepébe helyezte a labdát (1-2). A hazai játékosok lest reklamáltak, de Márton játékvezető határozottan középkezdést mutatott. A lefújás után a gólszerző így nyilatkozott: "Szó sem lehetett lesről, hiszen legalább egy méterrel Jován mögött voltam, amikor Robi elrúgta a labdát."

Az utolsó percekben a Haladás mindent egy lapra feltéve támadott, a 83. percben pedig közel jártak a zöld-fehérek az egyenlítéshez, egy sarokrúgást követően Schaffer emelt Petry fölött a felső lécre, így végül az eredmény nem változott, csapatunk 3 ponttal tért haza Szombathelyről.

A lefújás után a két vezetőedző így értékelte a látottakat:

Gunyhó Ferenc: "A végig kitartó lelkes közönség megérdemelt Videoton-győzelmet láthatott. Védelmünk továbbra is gólképes, elől a csatárok tartják "formájukat"."
Kaszás Gábor: "Már az első félidőben eldönthettük volna a mérkőzést. A lelkes játékért mindkét csapat dicséretet érdemel."

A játéknapot követően a Népsport szokásához híven az osztályzatok alapján összeállította a forduló válogatottját, melybe két Vidi-játékos is bekerült.           

Felhasznált források: (Vas Népe, Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT)

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek