hu en
2020. Január 14. 15:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Lyes Houri: "Én és a labda kétéves korom óta elválaszthatatlan társak vagyunk"

Hétfőn csatlakozott keretünkhöz Lyes Houri, akivel eddigi karrierjéről és terveiről beszélgettünk a spanyolországi edzőtáborban. 

- 1996-ban születtél Franciaországban, közel a belga határhoz, Lomme-ban. Mindig is profi labdarúgónak készültél?

Igen, teljesen tudatosan, gyerekkorom óta arra készültem, hogy egyszer profi futballista legyek. Körülbelül másfél-kétéves lehettem, amikor kaptam egy labdát ajándékba, szüleim elmondása szerint onnantól kezdve elválaszthatatlan társak lettünk. Hatévesen aztán a közeli Lille csapatában kezdtem el komolyabban megismerkedni a labdarúgás alapjaival, azonban addigra már technikailag elég ügyesnek számítottam, köszönhetően annak, hogy tényleg szinte egész nap a labdámmal játszottam.

- Volt esetleg a családodban valaki, aki futballozott korábban, és akitől a tehetségedet örökölhetted?

Édesapám nagyon szeretett focizni, biztos, hogy tőle örököltem a futball iránti szenvedélyemet. Igaz, apu csak hobbi szinten űzte ezt a sportot, de így is nagyon sokat köszönhetek neki, hogy valóra vált az álmom, és labdarúgó lettem. 

- Ki volt gyerekként a kedvenc játékosod, aki nagy hatással volt rád?

Ne kérdezd, hogy miért, de gyerekkorom óta a kedvenc csapatom az FC Barcelona. Emlékszem, gyerekként szájtátva bámultam Ronaldinho minden megmozdulását, imádtam, ahogy cselezett. Ő és Zizou (Zinedine Zidane) voltak gyerekként a kedvenceim, manapság pedig egyértelműen Messi a kedvenc labdarúgóm.

- 21 éves korodig Franciaországban játszottál, aztán Hollandiába kerültél kölcsönbe. Nagy változást jelentett ez az életedben?

Igen, mert bár viszonylag csak rövid időt töltöttem a Roda együttesében, nagyon sokat tanultam ott. És itt nem csak a labdarúgásra gondolok. Ez volt az első alkalom, hogy teljesen egyedül kellett megállnom a helyem, ráadásul egy teljesen idegen országban, ahol szinte senkivel nem tudtam franciául beszélni. Sajnos korábban nem fektettem nagy hangsúlyt az angol nyelv elsajátítására, Hollandiában azonban anélkül nem tudtam volna boldogulni, úgyhogy a foci mellett sok időt töltöttem tanulással. Azt hiszem, abban a néhány hónapban, amit ott töltöttem, váltam igazi felnőtté. 

- A francia utánpótlás-válogatottakban olyan labdarúgókkal is együtt játszottál, akik ma már igazi sztároknak számítanak, és a világ legnagyobb klubjaiban játszanak. Mit jelent ez számodra?

Büszke vagyok arra, hogy együtt szerepelhettem olyan labdarúgókkal, mint  Lucas Hernández, Kingsley Coman vagy éppen Dembélé. Nagyon jó közösséget alkottunk a korosztályos válogatottakban, öröm látni, hogy ilyen messze eljutottak. Az ő karrierjük hatalmas motiváció számomra, nem tettem le ugyanis arról az álmomról, hogy egyszer én is egy világhírű klub játékosa lehessek.

- 2018 nyarán Romániába igazoltál az FC Viitorul együtteséhez, ahol az elmúlt másfél évben Román Kupát és Szuperkupát is nyertél. Milyen volt együtt dolgozni egy igazi futball-legendával, Gheorghe Hagival?

Karrierem eddigi legsikeresebb állomása volt az FC Viitorul, címeket nyertem a csapattal és alapembernek számítottam, élveztem a játékot. Hagi fantasztikus szakember, nem csak játékosként volt klasszis, de edzőként is csak a győzelem lebeg a szeme előtt. Rengeteget tanultam tőle az elmúlt másfél évben, nagyon szerettem vele dolgozni. Bátran állíthatom, hogy jobb labdarúgóként távoztam Romániából, mint amilyen akkor voltam, amikor 2018 nyarán megérkeztem oda. 

- Romániában kaptad a "Bűvész" becenevet?

Nem, ezt még Franciaországban az újságírók adták nekem. Tény, hogy nagyon szeretek cselezni a pályán, de sosem öncélúan. Mondjuk úgy, hogy a gyorsaságom mellett a cselezési technikám az erősségem, valószínűleg tehát ezért kaptam ezt a becenevet, amit aztán a román újságírók is előszeretettel használtak. Elismerésként tekintek erre a becenévre, büszke vagyok rá.

- Milyen célokat fogalmaztál meg, amikor elfogadtad a Vidi ajánlatát?

Mindenképp úgy érzem, hogy előrébb léptem a karrieremben, és szeretnék tovább haladni ezen az úton. Közhely, de igaz, serlegeket szeretnék a Vidivel is nyerni. Emellett szeretnék a felnőtt válogatottban is bemutatkozni. Tudom, hogy erre a francia válogatottban nem lenne reális esélyem, de mivel édesanyám algériai, édesapám pedig marokkói, így mindkét válogatott szóba jöhet. Szóval ez az egyik célom, hogy a pályán nyújtott teljesítményemmel felhívjam magamra a figyelmet. Emellett a magánéletemben is komoly változást hozott a 2020-as esztendő, hiszen néhány nappal ezelőtt, január elején megnősültem, izgatottan várom, hogy feleségemmel Magyarországra költözhessünk az edzőtábor után. Nincs időhöz kötve, de szeretnék pár éven belül apuka lenni.

CÍMKÉK
Lyes Houri
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek