hu en
2019. November 01. 19:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
A Vidi-család elhunyt tagjaira emlékezünk

Halottak napja alkalmából megemlékezünk a klubunkhoz kötődő emberekről, akiktől az elmúlt egy évben kellett végső búcsút vennünk.

A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap, vagyis november 2-a a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja.

Az alábbiakban - kronológiai sorrendben - végigvesszük, kik távoztak közülünk az elmúlt évben.

2018. november 26-án, 83 éves korában hunyt el a Vidi egykori csapatorvosa, Dr. Horváth Lajos, aki 1972-től, 25 éven át szolgálta a klubot így többek közt testközelből élhette át a legendás UEFA-kupa menetelést is. 2017. augusztus 20-án, 82. születésnapján Pro Civitate-díjat vehetett át Székesfehérvár ünnepi közgyűlésén.

2019 januárjában rövid idő alatt két legendák is távozott. Horváth Lajos 80 esztendős korában, Németh Lajos pedig 88 évesen hunyt el.

A Vidi korai éveinek egyik legnagyobb legendája Horváth II Lajos. A védőként és fedezetként is szereplő egykori kiválóság nagyon hosszú ideig, 1958-as debütálásától egészen 1968-ig szolgálta az akkor még VT Vasas néven szereplő klubot. Több mint 220 NB-s bajnokin állt a mindenkori vezetőedző rendelkezésére, csak a sorkatonai szolgálat miatt hagyott ki hosszabb időszakot. Ebből a számból - mintegy pályafutása megkoronázásaként - 3 jutott az NB I-re, hiszen az 1967-es NB I/B-s bajnoki cím után már kevesebbet játszott. A kiesés után vissza is vonult és 1969-től 1979-ig technikai vezetőként segítette a csapatot.

Németh Lajos 1955-től 1962-ig játszott az akkor még Vasas néven szereplő csapatunknál. A Kiskőrösi Petőfitől érkezett Fehérvárra, majd katonaként az Építőknél játszott, amely szakosztályának megszűnésekor igazolt hozzánk. Visszavonulását követően egy ideig szakosztályvezető-helyettes, majd a második csapat edzője lett. 1966-67-ben az Ikarusznál dolgozott, majd visszatért a VT Vasashoz, amey aztán Videotonná vált. Ismét a második csapat mellett dolgozott, ám a második félévre már az NB I-es gárda vezetőedzője lett. A kiesés után visszatért a tartalékokhoz, párhuzamosan Dr. Kalocsay Gézának és Kovács Ferencnek is pályaedzője volt, egészen 1977-ig. Ekkor távozott és az élvonalbeli Kaposvár, később a Veszprém vezetőedzője volt. 1982-ben visszatért és utánpótlásvezető lett, ezt a pozíciót 1990-ig, nyugdíjazásáig töltötte be. Öt évvel később ugyanebbe a pozícióba hívták vissza, 1998-ban végleg nyugdíjba vonult. Idős kora ellenére már ekkortájt számítógéppel és korszerű technikai eszközökkel mérte a labdarúgói teljesítményeit.

2019. szeptember 17-én, rövid betegség után elhunyt id. Horváth Gábor. 1978 - 1991 között futballozott a Vidiben. A több mint egy évtized alatt két bronzérmet szerzett a Vidivel, játszott a Magyar Kupa-fináléban 1982-ben, illetve természetesen az UEFA Kupa-menetelés során is alapember volt, olyannyira, hogy Végh Tiborral és Burcsa Győzővel együtt mind a 12 nemeztközi mérkőzésen pályára léptek. Ezen felül szerepelt az 1981-82-es UEFA Kupában, illetve az 1985-86-os és 1989-90-es sorozatban is. 317 NB I-es bajnokival (amivel Végh és Karsai mögött 3. klubunk örökranglistáján) és 5 góllal a lábában rövid ausztriai levezetés után vonult vissza a futballtól, de Fehérvártól a legkevésbé sem szakadt el: bár vezetőedző nem volt, a Vidit számtalan különböző pozícióban segítette. Többek között volt technikai igazgató (1993-tól kezdve az évtizedben végig), utánpótlás-edző és a női csapat edzője is. A Vidi Múzeum megnyitása óta annak vezetőjeként tevékenykedett egészen a haláláig.

Emlékezzünk rájuk és a Vidi-család minden olyan tagjára, akik már nincsenek velünk, de szívünkben örökké élni fognak!

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek