hu en
2019. Augusztus 01. 21:52  -  Guber Péter   -   Fotó: molfehervarfc.hu
TUDÓSÍTÁS
Nem jutottunk az EL harmadik selejtezőkörébe

Hosszabbítás után kiestünk a liechtensteini FC Vaduz ellen. 

UEFA Európa Liga, 2019-2020, Második selejtezőkör, VisszavágóMeccs center 
2-0
(0-0)
Gajic 61, Coulibaly 100
FC Vaduz:
Büchel -- Sülüngöz, Sutter, Cicek (Coulibaly 72), Antoniazzi, Gajic, Schmid, Schwizer (Hofer 114), Dorn, Wieser (Prokopic 82), Göppel

MOL Fehérvár FC:
Kovácsik -- Stopira, Elek, Juhász, Fiola (Petrjak 46) -- Pátkai, Nikolov, Huszti (Hodzic 103) -- Milanov (Kovács 64), Scsepovics (Futács 83), Nego
2019.08.01. VaduzRheinpark Stadion1253 nézőJátékvezetők: Manfredas LukjancukasAleksandr RadiusasVladimir GerasimovJurijus Paskovskis

A MOL Fehérvár FC csütörtökön este 19 órai kezdettel először lépett pályára Liechtensteinben története során, a tét pedig az Európa Liga harmadik selejtezőkörébe jutás volt. Együttesünk 1-0-s előnyről várta az összecsapást.

Marko Nikolics ezúttal kihagyta a kezdőcsapatból Anel Hadzicot, akit Pátkai Máté helyettesített. A kezdő így Kovácsik - Fiola, Juhász, Elek, Stopira - Huszti, Nikolov, Pátkai - Nego, Scsepovics, Milanov lett. A Vaduz részéről megint háromvédős felállást láthattunk: Büchel - Sülüngöz, Schmid, Göppel - Dorn, Gajic, Wieser, Antoniazzi - Cicek, Schwizer - Sutter.

A 13. percben adódott az első komolyabb lehetőség a meccsen. Egy Nego által kiharcolt szabadrúgást Nikolov ívelt középre. Juhász emelkedett és fejelt, de kevéssel elkerülte a jobb kapufát a labda. A 24. percben két helyzetet is feljegyezhettünk: előbb Stopira döntött a lövés mellett távolról - nem talált célt -, majd Scsepovics lőtt jobbal 18 méterről, ez keresztbe ment el.

A 31. percben Scsepovics sodort el egy labdát Schmid elől fejjel és kapura tört, de a kirohanó Büchel az utolsó pillanatban el tudta ütni előle. Hat perc múlva Schwizer tört be a bal oldalon tizenhatosunkra és beadott, Cicek befutott és a hosszúról visszafejelte volna, de Juhász jó helyen volt és ziccerből kivágta.

Az egypercesnek meghirdetett hosszabbításban Scsepovicsot kellett ápolni, ezért elhúzódott a félidő, melynek végén Negót faultolta Antoniazzi a sarokban sárga lapot érően. A szabadrúgásnak Huszti futott neki és tűélesen belőtte középre. A labda elzúgott a fejek fölött és egy pillanatra úgy tűnt, a hálóban köt ki, de végül elsuhant a kapufa előtt is, így a szünetre maradt a 0-0.

A második félidőre Fiola helyett Petrjak futott ki. Szinte azonnal lehetőséget alakítottunk ki, Nego beadására Pátkai robbant be és jobbal pörgetett, oldalhálóba. Nem sokkal rá Wieser fordult kapura 22 méteren és tüzelt, lapos lövését Kovácsik másodjára fogta. Az 56. percben Huszti szöglete tökéletesen érkezett Juhász fejére, csapatkapitányunk bólintott és a lelátón többen már gólt kiáltottak, de csalóka volt a szög: centikkel elkerülte a kaput a labda.

A 63. percben Nego lépett oda Gajicsnak a tizenhatoson belül, a litván játékvezető habozás nélkül tizenegyest ítélt. A sértett állt a labda mögé és ballal a jobb alsóba gurított (1-0). Ezután Milanovot Kovács váltotta.

Másodpercek múlva Gajics veszélyes szabadrúgása érintés nélkül ment el a kapu mellett, majd Sutter durrantott fölé. A 77. minutumban Juhász fejére érkezett egy Huszti-szabadrúgás, középhátvédünk Elekhez fejelt, aki közelről, jobbal pörgetett volna a jobb felsőbe, Büchel leszedte. A 80. percben Sülüngöz vétett el egy beadást, Pátkait kissé meglepte és melléfejelt. A 82. percben Scsepovics futotta le a komplett védelmet, de 15 méterről, kapussal szemben nem tudta ellőni Büchel mellett, oda lett a ziccer.

Ezután Schwizer suhintott fölé tiszta lövőhelyzetből, majd Scsepovics befejezte a meccset, Futács állt be. Több komolyabb lehetőség nem adódott a rendes játékidőben, következett a hosszabbítás. Ennek elején Sutter egy beadást kétszer is közelről lőhette rá, Kovácsik mindkétszer hatalmasat védett. Végül Schmid vágta fölé. A 97. percben Huszti sarokrúgását Juhász fejelte le Nikolovnak, aki rádőlt, de fölélőtt.

A 100. percben megszerezte a vezetést a Vaduz. Coulibaly lódult meg egy labdával a jobb oldalon, majd a tizenhatosra érve laposan a bal alsóba lőtt (2-0). A gól után Hodzic érkezett Huszti helyére. A hosszabbítás első félidejének utolsó perceiben támadtunk, de betalálni nem tudtunk.

A 107. percben Antoniazzi rántotta vissza a leforduló Futácsot, második sárgával kiállt. Három perccel később Futács éles szögből lőtt a kapusba, a kontrából Coulibaly mellécélzott. A 112. percben Kovács kapott labdát a védelem mögött, de jobb külsővel a jobb felső mellé durrantott. Másodpercekkel később Kovács előkészítő volt, Nikolov lendületből befutott a védelem mögé és a jobb alsóba passzolt volna, de Büchel támaszkodó lábával elérte, kivédte. A szöglet után Elek fejelt kevéssel mellé.

A 114. percet mutatta az óra, amikor Hozic balra játszott Futácsnak, aki betette középre, Nikolov 1 méterről a felső lécet találta el, de les is volt. Két perccel később a tizenhatoson egy magasból aláhulló labdát Futács rúgott rá, de a bal oldali kapufa mellé ment. A 118. minutumban Kovács Pátkai elé tálalt kicsit hosszan, középpályásunk elérte Büchel előtt, el is piszkálta, majd elesett, a játékvezető nem ítélt semmit. Végül szöglet következett, mely Elek elé pattant, ő 5 méterről, ballal a jobb felső fölé emelt.

Az utolsó percekben komolyabb ziccert már nem tudtunk kialakítani, így 1-2-es összesítéssel búcsúztunk az Európa Ligától.

Marko Nikolics értékelése:

Nem kétséges, hogy ez a legnehezebb estém az itt töltött időszak alatt, sőt egész edzői karrierem legnagyobb bukása, természetesen vállalom a felelősséget a történtekért, én készítettem fel őket. Eddig összességében sikeresnek mondhattuk magunkat, de ez most nagy kudarc. Azt tudom mondani, amit a játékosoknak is mondtam az öltözőben: a futball egy egyszerű, őszinte játék, a labda az egyik legegyszerűbb dolog a Földön. Mi most azt kaptuk a sporttól, amit megérdemeltünk, bár a Vaduz góljai nehezen megmagyarázhatóak és a két meccsen összesen talán 20 nagy helyzetet is kihagytunk, olyanokat is, amiket nem is lehet. Nem értek egyet azzal, hogy nem pörögtem volna maximális fordulatszámon, azt mondanám, hogy talán túlságosan is megőrültem olykor. Végig hittem a továbbjutásunkban, amikor nem volt játékban a labda, folyamatosan kiabáltam a csapatnak ma is. De nem szereztünk gólt, ennek pedig oka van, még csak a szerencsére sem lehet ezt fogni. Köszönöm a szurkolóknak, hogy ennyien eljöttek és támogatták a csapatot. Nem szeretnék nyilvánosan beszélni arról, hogy milyen beszélgetések lesznek majd a klubon belül, ezek belső dolgok. Abban egyetértek, hogy tennünk kell valamit.

Mario Frick értékelése:

Nagy álmunk vált valóra, büszke vagyok a csapatra! Mindig fontos egy edzőnek, hogy az új idényben a taktika működjön, a játékosok bízzanak benne és ez most tökéletesen megvalósult. Az első 25-30 perc után megnyugodtunk, szabadabbá váltunk, nekem pedig nem volt más dolgom, mint ugyanezt a folytatást kérni tőlük. Ez maximálisan összejött a rendes játékidőben és a hosszabbításban is. Ami a kapusunkat, Büchelt illeti, ő a meccs embere, megmutatta, hogy miért csapatkapitány és miért a válogatott első számú hálóőre. Annyit még elmondanék, hogy a Fehérvár a rendes játékidőben csak rögzített szituációkból alakított ki helyzetet és végig azt éreztük, hogy nem vesznek minket komolyan. Ez óriási hiba volt, minket ez rendkívüli módon motivált!

A mérkőzés összefoglalója:

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek