hu en
2019. Július 02. 12:10  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Kedden este a szerb élvonal újoncával játszunk felkészülési mérkőzést

A vajdasági együttes története eddigi legnagyobb sikerét érte el 2019-ben azzal, hogy megnyerte a szerb másodosztályt.

Topolyán az első futballcsapatot 1912-ben alapították, amely a működését 1913-tól kezdte meg TSC - Topolyai Sport Club - néven. A klub történetének első száz éve nem a sikerekről szólt, a csapat többnyire a szerb harmadik és negyedik vonalban vitézkedett. Az áttörést az elmúlt évek hozták meg, tudatos munkával ugyanis a klub vezetősége olyan csapatot alakított ki, amely története során először jutott fel a szerb élvonalba, miután a 2018/2019-es szezonban megnyerte a másodosztályt.

Topolyáról minden Vidi-szurkolónak egyből dr. Mezey György juthat eszébe, hiszen a Vidi első bajnokcsapatának mestere 1941-ben a vajdasági településen látta meg a napvilágot. Azt már azonban talán kevesebben tudják, hogy a Topolyát az élvonalba juttató sikeredző, Szabó Zoltán nem más, mint a Vidi egykori futballistájának, Szabó Tibornak a bátyja. Szabó Tibor 2002 és 2004 között 60 NB I-es mérkőzésen viselte a székesfehérvári futballcsapat mezét. Érdekesség, hogy Szabó Zoltán 2003-ban ugyancsak a magyar élvonalban futballozott, méghozzá Zalaegerszegen és abban az évben kétszer is sor került a "testvérharcra". 2003. március 15-én 3-0-ra nyertünk a ZTE otthonában. Szabó Zoltán végigjátszotta a meccset, míg Szabó Tibor csereként lépett pályára, a 73. percben épp a MOL Fehérvár FC jelenlegi pályaedzőjét, Szalai Tamást váltotta. Két hónappal később, ugyancsak Zalaegerszegen találkozott egymással a két csapat, akkor mindkét Szabó kezdőként lépett pályára, azonban a Vidi középpályása mindössze 25 percet játszott, sérülés miatt kellett lecserélni. Azt a meccset 3-2-re a ZTE nyerte meg, így a Szabó-testvérek külön csatája döntetlennel zárult.

Szabó Zoltán később Tomislav Sivic pályaedzőjeként dolgozott Kecskeméten, ahol a 2007/2008-as idényben NB II-es bajnoki címet ünnepelhettek. Topolyára 2017 nyarán sportigazgatóként került, majd egy évvel később, 2018 nyarától a csapat vezetőedzőjeként dolgozott tovább, és ahogy arról korábban már szó volt, az ő vezetésével történelmet írt a Topolya.

További érdekesség, hogy a vajdasági együttes első számú hálóőre az a Nenad Filipovics, aki 2008 és 2010 között a Vidi kapusa volt. Igaz, nálunk mindössze egy alkalommal védett az NB I-ben, de Ligakupa- és Magyar Kupa-mérkőzésen többször is vele kezdődött a csapatunk összeállítása. A 2009/2010-es idényben kölcsönadtuk az MTK-nak, ahol további 9 mérkőzéssel gyarapította NB I-es meccseinek a számát.

A Topolya keretének becsült összértéke 4,8 millió euró, legértékesebb játékosa (500 ezer euró) pedig az a szerb - bosnyák kettős állampolgársággal rendelkező Borko Duronjic, aki a MOL Fehérvár FC ukrán futballistájához, Ivan Petrjakhoz hasonlóan 2019. július 1-jén csatlakozott új csapatához - nem elképzelhetetlen, hogy mindketten kedden este debütálnak majd a MOL Fehérvár FC - Topolyai SC felkészülési mérkőzésen.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek