hu en
2019. Június 18. 17:07  -  Guber Péter   -   Fotó: molvidi.hu, Facebook.com/fkzetagolubovci
Bemutatjuk az FK Zeta Golubovci együttesét

Az egyszeres bajnok montenegrói csapat a legutóbbi kiírásban bronzérmet szerzett. 

Június 18-án kisorsolták csapatunk első EL-selejtezőkörös ellenfelét, július 11-én és 18-án a montenegrói FK Zeta Golubovcival találkozunk. Ismerjék meg őket!

A kezdetek

Az egyszeres montenegrói bajnok, kétszeres második és kétszeres harmadik helyezett FK Zeta Golubovcit 1927-ben alapították FK Danica néven, majd pár évig FK Napredak néven futott, 1955 óta pedig az FK Zetát használja. 1971-ig alacsonyabb osztályokban szerepeltek, ekkor jutottak fel először a jugoszláv harmadosztályt jelentő Montenegrói Köztársaság Ligába. A következő évtizedek java részét ott töltötték, szerezve ez alatt négy ezüstérmet, de a másodosztályba nem sikerült fellépniük.

Közelmúlt

Az 1990-es évek végén felgyorsultak az események a csapat számára, ugyanis előbb bajnokok lettek a harmadosztályban, majd 2000-ben a második vonalban is, így első ízben jutottak fel a jugoszláv első osztályba. Ettől kezdve Szerbia és Montenegró felbomlásáig ők számítottak a legsikeresebb montenegrói csapatnak, olyannyira, hogy 2005-ben az európai színtérre is kiléphettek – a sors fintora, hogy egy ex-jugoszláv csapat, a bosnyák Siroki Brijeg ejtette ki őket az első körben.

Az önálló montenegrói állam első bajnokságát 2006-07-ben rendezték és a Zetának sikerült is elhódítania a bajnoki címet, amelyet azóta négy további dobogós helyezés követett – a 2018-19-es kiírásban a harmadik helyen zártak.

A nemzetközi színtéren

Az idei a klub kilencedik próbálkozása nemzetközi porondon. 2007-ben kiejtették a litván FBK Kaunast, de azon kívül csak egyszer sikerült párharcokat nyerniük, méghozzá 2012-ben, egy szép menetelés során. Az első körben kettős győzelemmel verték az örmény Pyunikot, majd idegenben lőtt góllal kerekedtek a finn JJK fölé, a harmadik ellenfél pedig az FK Sarajevo volt, akiket megintcsak idegenben lőtt több góllal búcsúztattak. Az Európa Liga rájátszásában a PSV állította meg őket, hazai pályán 5, idegenben 9 gólt kaptak tőlük.

2007 és 2013 után ismételten ők adják a montenegrói bajnokság gólkirályát is, méghozzá a mindössze 19 esztendős Nikola Krstovic személyében, aki 33 meccsen 17-szer volt eredményes és már 92 élvonalbeli bajnoki áll a háta mögött. Őt februárban szerződtette a Crvena Zvezda, majd azonnal „visszaadta” kölcsönbe a Zetának.

Értékek

Ennek fényében nem meglepő, hogy a transfermarkt.de portál is Krstovicot tartja a legértékesebbnek a Zeta keretéből, 400 ezer euróra taksálják, majd a Partizan Beogradhoz júliusban csatlakozó csapatkapitány, Vujacic jön (325 ezer euró), aztán Goran Milojko (225 ezer euró), majd a moldáv válogatott első számú kapusa, Stanislav Namasco (200 ezer euró). A moldáv kapuson kívül még egy légiósuk van, a ghánai Yamoah.

Vujacic távozása mellett már több változást bejelentett a Zeta, a togói Nya-Vedji a rivális Rudar Pljevljából csatlakozik, míg Nemanja Sekulic, Armin Bosnjak és a Crvenához visszatérő Krstovic elhagyják a klubot.

A város

A Zeta székelyének számító Golubovci egyébként egy alig háromezres, elővárosokkal együtt pedig 16 ezres kisváros Székesfehérvártól mintegy 10 és fél óra, Podgoricától pedig 20 perc autóútra. A Sutjeska Niksicen kívül minden egyes montenegrói csapat a nemzeti stadionban, a Buducnost Podgorica hazai pályáján játssza nemzetközi kupamérkőzéseit, így volt ez a Zeta legutóbbi, 2017-es indulása során is. Mivel azonban a Buducnost ugyanúgy hazai pályán kezdi az Európa Liga-szereplést, mint a Zeta, ezért könnyen lehet, hogy a mi mérkőzésünkre nem csütörtökön kerül sor – vagy akár a pályaválasztói jog is felcserélődhet.

Vidi - Zeta kapcsolat

A Vidinek és a Zetának egy „közös” játékosa volt a történelem során, mégpedig 2011-es bajnokcsapatunk, majd 2012-es Európa Liga-csoportkörös gárdánk kezdő kapusa, Mladen Bozsovics, aki 2016 januárjától 2017 nyaráig szerepelt a Zetánál.

Szintén a Zeta játékosa volt egykoron az MTK 2016-17-es idényének első számú kapusa, a most a Lorient-nál játszó Danijel Petkovic.  A 2010-ben az ETO-hoz igazoló, majd 2011 nyarán távozó Djordije Cetkovic 2011 tavaszát kölcsönben töltötte a Zetánál. Szintén kölcsönben fordult meg a klubnál az egy időben 3,8 millió euróra taksált szerb válogatott labdarúgó, Petar Skuletic.

Frissítés: Az UEFA kedd esti tájékoztatása alapján a párharcot hazai pályán kezdjük. A találkozó július 11-én, 20:00 órakor kezdődik.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek