hu en
2019. Június 17. 18:55  -  Molvidi.hu   -   Fotó: molvidi.hu
Ötre szűkült lehetséges EL-ellenfeleink listája

A Hibernians (máltai), a Ruzomberok (szlovák), az Akademija Pandev (észak-macedón), a Speranta Nisporeni (moldáv) vagy az FK Zeta (montenegrói) ellen lépünk pályára az első selejtezőkörben.

Az UEFA kedden 15.30-tól tartja az Európa Liga első selejtezőkörének sorsolását Nyonban. Hétfő este azonban szűkítette a lehetséges ellenfelek listáját a szervezet, ezek szerint a máltai Hibernians, a szlovák Ruzomberok, az észak-macedón Akademija Pandev, a moldáv Speranta Nisporeni vagy a montenegrói FK Zeta lesz az ellenfelünk július 11-én és július 18-án.

A keddi sorsolásról élőben jelentkezünk itt, a molvidi.hu-n! 

A lehetséges ellenfelekről

Hibernians FC

A transfermarkt.de portál által 3,2 millió euróra taksált értékű máltai gárda rendkívül rutinos, bár nem túl sikeres európai szereplőnek számít. A 2019-20-as idény lesz a 27. (!), hogy kiléphetnek a nemzetközi színtérre, bár eddig mindössze két párharcot nyertek – a másodikat éppen a legutóbbi indulásuk alkalmával. 2017-18-ban a Levadia Tallinnt oda-vissza legyőzve jutottak a BL-selejtezők második körébe, majd a Salzburg összesítésben 6-0-val állította meg őket. Számos légióssal rendelkeznek, két brazil távozójuk mellett van további három játékosuk a dél-amerikai országból, de akad még a keretben nigériai, két horvát és egy ghánai is.

MFK Ruzomberok

A szlovákiai Rózsahegyről származó csapat keretének összértékét 5,75 millió euróra becsüli a transfermarkt.de portál és az első selejtezőkör nem kiemelt felének egyik legerősebb együttesének számít általános megítélés, valamint a koefficiens-pontok szempontjából is. 3,125-ös UEFA-együtthatójánál mindössze 0,125-tel kellett volna többel rendelkezniük a kiemeltek közé kerüléshez. Ez az ötödik nemzetközi szereplésük történetük során és mind az öt a 2000-es években történt. 2006 után azonban így is volt egy nagyobb szünet, majd 2017 nyarán egy szép meneteléssel tértek vissza, a Vojvodinát és a norvég Brannt is kiejtve eljutottak az EL harmadik selejtezőköréig, amikor is az Everton mindössze két szűk, 1-0-s sikerrel búcsúztatta őket. Szinte a teljes játékosállomány szlovák és cseh labdarúgókból áll, rajtuk kívül mindössze egy albán, egy bosnyák és macedón futballistájuk van – utóbbival, Kostadinovval Boban Nikolov a macedón labdarúgás történetének első kontinensviadalán, a 2017-es U21-es Eb-n is együtt futballozott.

Akademija Pandev

Fiatal története legsikeresebb szezonján van túl a valaha volt legismertebb macedón játékos, az egykori Lazio-, Inter- és Napoli-futballista Goran Pandev által alapított akadémia. Második szezonjukat játszották a helyi élvonalban és megszerezték első érmüket, hiszen a 3. helyre futottak be, ráadásul büntetőpárbajban megnyerték a Macedón Kupát is a Makedonijával szemben. Mindennek tetejébe a pénzügyi okok miatt nemzetközi licencet nem kapó Vardar Skopje helyén, azaz tulajdonképpen az első macedón EL-helyen indulhatnak Európában. Akadémiáról lévén szó, keretük dúskál a fiatal játékosokban, az utolsó fordulóban például 23,5-ös átlagéletkorral álltak fel. Érdekesség, hogy a csapatkapitány Sasko Pandev, Goran testvére.

CSF Speranta Nisporeni

A jelenleg is futó moldáv bajnokság 5. helyén áll a Speranta Nisporeni, amely Pandev akadémiájához hasonlóan első ízben lép ki az európai porondra és még csak a 11. idényét tölti az élvonalban. Először 1992 és 1998 között járták meg a legmagasabb osztályt, majd 2015-ben tértek vissza, azóta 7., 7., 6. és 2018 végén a 4. helyezést érték el, azaz ők az utolsók, akik az országból még kvalifikáltak Európába. Keretük összértékét a transfermarkt.de portál 4,53 millió euróra taksálja, a legutóbbi moldáv válogatott keretbe pedig meghívót kapott Stefan Efros, a Sperantát 2014 (!) óta vezetőedzőként segítő Cristian Efros bátyja (!), aki egyben a csapatkapitány is.

FK Zeta Golubovci

Az alig 3000 fő lakosú, Podogircához közeli Golubovci csapata már messze nem „elsőbálozó” Európában, hiszen az önálló montenegrói bajnokság megalakulása óta kilencedszer kapnak lehetőséget a bizonyításra. Eddig inkább kevesebb, mint több sikerük volt, de a 2012-13-as menetelésükre joggal lehetnek büszkék: az első körből indulva az örmény Pyunikot, a finn JJK-t és a bosnyák Sarajevót kiejtve a playoff-körben, egy lépésre a csoportkörtől találták magukat, ott viszont a PSV 9-0-s összesítéssel búcsúztatta őket. Utoljára, 2017 nyarán a Zeljeznicar zárta rövidre szereplésüket Európában. A 2018-19-es montenegrói kiírásban a 3. helyen zártak, ezzel kvalifikáltak az idei sorozatra, ez pedig egy bajnoki cím és két ezüst mögött a 4. legjobb eredményük valaha. Keretük összértékét a transfermarkt.de portál szerint 2,46 millió eurót ér, náluk véd a moldáv válogatott kezdőkapusa, Namasco is.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek