hu en
2019. Március 26. 21:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molvidi.hu
Legendás mérkőzések a DVSC ellen - 2. rész

A szombat esti MOL Vidi FC - DVSC rangadóig minden hétköznap felelevenítünk a múltból egy-egy legendás Vidi - Debrecen meccset. A második részben a 2008-as Ligakupa-döntő két találkozója kerül nagyító alá. 

A Vidi a legeredményesebb csapat a Magyar Labdarúgó Ligakupában

A Magyar Labdarúgó Ligakupa a magyar bajnokság és a Magyar Kupa után a harmadik legrangosabb hazai futball-versenysorozat volt 2007 és 2015 között. Nyolc alkalommal rendezték meg, klubunk pedig három alkalommal hódította el a serleget. A Ferencváros kétszer, a DVSC, a Paks és a DVTK egy-egy alkalommal ünnepelhetett LK-győzelmet. 

Az első kiírásban, a 2007/2008-as szezonban még ősszel és tavasszal is rendeztek egy-egy sorozatot, előbbi a Puskás-kupa, utóbbi a Deák-kupa nevet kapta. Amennyiben ugyanaz a csapat nyerte volna mindkettőt, automatikusan Ligakupa-győztes lett volna, de mivel ősszel mi, tavasszal pedig a DVSC nyert, így két mérkőzésből álló nagydöntőre került sor. (Ősszel egyébként a Puskás-kupa kétmeccses döntőjében összesítésben 4-2-re nyertünk a DVTK ellen, míg a tavaszi sorozat döntőjét a DVSC összesítésben 6-2-re nyerte meg a Győrrel szemben.)

Három hónap alatt öt tétmeccset játszottunk 2008 tavaszán a DVSC ellen

2008 tavaszán öt tétmeccset is játszottunk a DVSC-vel. Márciusban a Magyar Kupában a legjobb négy közé jutásért mérkőztünk meg a Lokival, hazai pályán 2-1-re nyertünk, a visszavágót azonban Durica emlékezetes öngóljával 3-1-re elveszítettük. A visszavágás lehetőségére nem kellett sokat várnunk, májusban ugyanis a Ligakupa döntőjében találkoztunk a Debrecennel. A döntő két meccsből állt, érdekesség pedig, hogy a két találkozó között egy bajnokira is sor került a Vidi és a Loki között.

Az MLSZ akkori szabályai szerint a Ligakupa-győztes jogosult volt arra, hogy elinduljon az akkor még létező UEFA Intertotó Kupában, azonban a döntő előtt a Vidi részéről dr. Mezey György szakmai igazgató, a DVSC részéről pedig Szilágyi Sándor ügyvezető nyilatkozta azt a Nemzeti Sportnak, hogy győzelem esetén nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel. 

Kettős győzelemmel nyertük meg az első magyar Ligakupát

A döntő első mérkőzését csapatunk hazai pályán Dajic 22. percben szerzett góljával 1-0-ra megnyerte. A találkozó szünetében a fiatalon elhunyt egykori fehérvári kedvencre, Májer Lajosra emlékeztek, a róla elnevezett emléktorna résztvevőit megtapsolták a szurkolók. 

Egy héttel később Debrecenben került sor a visszavágóra, de előtte - szintén a civis városban - bajnoki mérkőzésen is összecsaptak a felek, ahol 3-0-ás hazai siker született.

A Loki a bajnokság ezen periódusában hatalmas harcban volt az MTK-val a bajnoki címért - melyet végül a fővárosi csapat nyert meg - ezért számukra sokkal fontosabb volt az NB I, mint a Ligakupa, ez pedig a két csapat összeállításán is meglátszódott.

A Debrecen tartalékosan lépett pályára a Ligakupa nagydöntőjének visszavágóján, míg a Vidi a legerősebb összeállításában szerepelt.

"Az első félidőben mindkét csapatnak akadt néhány gólszerzési lehetősége. A fehérváriaknál egy kényszerű csere bolygatta meg a hadrendet: Simek Péter sérülése miatt kellett változtatnia Disztl Lászlónak. Ami azonban nem zavarta meg a Fehérvárt, amely a szünet után szerzett góljainak köszönhetően (gólszerzők: Sifter és Sitku) megnyerte az első alkalommal kiírt Ligakupát." - számolt be a Ligakupa nagydöntőjének visszavágójáról a Nemzeti Sport. 

 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek