hu en
2019. Január 06. 10:00  -  Guber Péter   -   Fotó: molvidi.hu
STATISZTIKA
2018 őszének mérföldkövei

A MOL Vidi FC csapata és játékosai együtt és külön-külön is szép mérföldkövekhez értek a 2018-19-es idény első felében, ezeket gyűjtöttük csokorba.

A 2018 májusában megnyert bajnoki címet követően a 2018-19-es idény első felében is volt mit ünnepelnie a Vidi-szimpatizánsoknak: csapatunk az elmúlt évtizedek magyar csapattól látott legszebb nemzetközi kupamenetelését teljesítette, valamint versenyben van a bajnoki cím megvédéséért és talpon van a Magyar Kupában is. Együttesünk a 35 lejátszott tétmérkőzés során csapatként, néhány játékosunk pedig egyénileg ért el szép mérföldkövekhez július óta - lássuk, melyekhez!

Csapatjubileumok

A 14 lejátszott nemzetközi kupameccsel tovább közelítettük a kerek 100-as határt, de elérni egyelőre "csak" 90-ig* sikerült, mégpedig éppen az utolsó, Chelsea elleni EL-találkozóval. Ez azonban nem az egyetlen kerek szám, amelyet az ősz folyamán értünk el, hiszen a PAOK elleni hazai találkozón arattuk 30. nemzetközi kupasikerünket és még júliusban, a később EL-csoportkörös Dudelange ellen Luxemburgban nemzetközi kupamérkőzésen huszadjára játszottunk döntetlent. Ide tartozik az is, hogy a Malmö 1985-ös, valamint a Basel 2012-es öngóljai után az ősszel megszületett a harmadik olyan öngól is, amely a Vidit segítette nemzetközi színtéren, "tulajdonosa" pedig a Chelsea középhátvédje, Ethan Ampadu.

A Magyar Kupában a Cigánd elleni, 64 közé jutásért vívott találkozón (melyet 2-0-ra nyertünk) is kerek "jubileumhoz" érkeztünk: a Vidi ugyanis 250. alkalommal lépett pályára a sorozatban.

*A 90-be nem számítanak bele az 1995 előtt játszott Intertoto-mérkőzéseink, mivel a sorozat akkoriban nem az UEFA égisze alá tartozott

Válogatott mérföldkövek

Természetesen nemcsak csapatunk, de játékosaink közül jónéhányan egyénileg is kerek számokat értek el az ősz folyamán.

Ahogy arról külön cikkben is beszámoltunk, a bolgár válogatott Georgi Milanov lett csapatunk történetének 10. külföldi válogatott játékosa, amikor Ciprus ellen bevetette őt a szövetségi kapitány. A tíz különböző játékos immáron több mint 70 válogatott bevetésen van túl, a kerek 70.-et Stopira játszotta Zöld-foki Köztársaság válogatottjának színeiben, ráadásul azon a találkozón gólt is fejelt, csapata pedig 3-0-ra győzni tudott.

A magyar labdarúgókat is beleszámítva viszont természetesen már jóval több Vidi-játékos segítette nemzeti csapatát és jóval többször is - a 400. vidis válogatottság (mely 62 különböző labdarúgó nevéhez fűződik) éppen az eddigi utolsó szereplésen jött össze, amikor Vinícius Paulo a 2. félidőben beállt a Finnország elleni találkozón.

Vinícius már a top15-öt ostromolja

A MOL Vidi FC jelenlegi keretében számos olyan labdarúgó található, aki már hosszú ideje klubunkat erősíti, így rendkívül előkelő helyen áll a Vidi örökranglistáján, ami a pályára lépések számát illeti.

Vinícius Paulo például 30 2018-19-es pályára lépése előtt a 21. helyen állt az örökranglistán, ám mostanra már a 17. pozícióba került, megelőzve olyan labdarúgókat, mint Wollek Tibor, Tiber László, Kovács László és Disztl László. Az első 15 eléréséhez már csak 18 tétmérkőzésen kell játszania, ami a tavasszal akár össze is jöhet középhátvédünknek. A Magyar Kupában már 29-szer lépett pályára, így a 14., 3 újabb találkozóval a top10-be is beférhet.

Ez utóbbi tekintetben még nála is jobban áll Kovács István, aki Budafokon már kerek 30. alkalommal játszott az MK-ban, amivel most 12. és amennyiben a Taksony elleni mindkét mérkőzésen bevetésre kerül, már a top10-ben tudhatja magát. Kovács a PAOK elleni idegenbeli siker alkalmával a nemzetközi kupában is elérte a 30-as határt, összességében pedig 244 tétmeccsnél jár, 2018-19-ben a 34. helyről a 22.-re lépett előre és 17 találkozóra van a top20-tól.

Az örökranglistán a Vinícius-Kovács kettőst Stopira követi, aki a 49. helyről a 39.-re lépett előre az ősz során és 17 meccsre van az első 30-tól, 200. alkalommal a Chelsea elleni döntetlen során játszott fehérvári színekben. Jelenleg Szolnoki Rolanddal áll holtversenyben.

Juhász Roland következő meccse lesz a 200., amelyet a Vidi színeiben teljesít, vagyis jelen pillanatban - korábbi csapatkapitányunkkal, Sándor Györggyel együtt - 199-nél jár. Ha csak a bajnokikat vesszük számításba, 150. alkalommal éppen az Újpest elleni stadionavatón futballozott csapatunkban, a jubileumot pedig győztes fejesgóllal ünnepelte. Az örökranglistán az ősszel az 51. helyről a 41.-re jött fel.

Holtversenyben állt a szezont megelőzően örökranglistánk 84. pozícióban Loic Nego és Pátkai Máté, ám mivel az ősszel a francia lépett pályára többször, immáron megelőzi középpályásunkat (59. és 62. helyen állnak). Nego jelenleg eggyel több meccsnél jár meccsnél jár, mint Palkovics István, 100. vidis bajnokiját Kisvárdán ő is góllal ünnepelte. Szinte hihetetlen, de ugyanígy tett Pátkai is, aki a Paks elleni 4-0 során ráadásul duplázni is tudott 100. vidis bajnokiján.

Az említetteken kívül jelenlegi keretünkből még Kovácsik Ádám lépett be az első 100-ba klubunk történelmében, ő a 108. helyről egészen a 81.-ig küzdötte fel magát, századik bajnokija az FTC elleni 2-2 volt.

Marko Scsepovics még 4, Anel Hadzic még 8 meccsre van a top100-tól, utóbbi az 50. vidis bajnokiját még augusztusban, a DVSC elleni 1-1 során játszotta. Ugyanezt a kerek számot Fiola Attila is elérte már, ő a Haladás ellen 2-0-ra megnyert bajnokin.

Már csak Csató, Kuttor, Caneira és Bognár F. Huszti előtt

35 esztendős középpályásunk, Huszti Szabolcs továbbra is csapatunk erősségének számít, pedig már közel van ahhoz, hogy klubunk történetének egyik legidősebb, bajnokin pályára lépő játékosa legyen. Az egykori válogatott labdarúgó a Ferencváros elleni siker során 13026 napos volt, amikor becserélte őt Marko Nikolics vezetőedző, ami az 5. legtöbb NB I-es történelmünk során. Nála csak Bognár Ferenc (13077), Marco Caneira (13084), Kuttor Attila (13461) és Csató Sándor (13666) volt idősebb, amikor utoljára vidis bajnokit játszott, azaz Huszti legközelebbi bajnoki szereplése alkalmával már a 3. helyre léphet a képzeletbeli tabellán. Az első tízben egyébként ott van még Juhász Roland (7., ő Disztl Pétert előzheti hamarosan) és Tomás Tujvel (10.) is, míg Danko Lazovics visszavonulását megelőzően a 9. helyre került a listán.

Először játszott a Vidi ellen aktuális világbajnok

Cikkünk végére térjünk vissza egy gondolat erejéig a nemzetközi kupához. Európa Liga-ellenfelünk, a Chelsea FC soraiban ugyanis nem pusztán világsztárok játszottak, hanem Cesc Fábregas és Pedro személyében korábbi világbajnokok is, amire korábban mindössze egyszer, 1985-ben volt példa: akkor ráadásul a Real Madrid labdarúgója, Jorge Valdano még nem is mondhatta ezt el magáról, hiszen az argentin válogatott (Valdanóval a soraiban) csak egy évvel később, 1986-ban hódította el a Rimet-trófeát.

A Vidi történetében először fordult elő tehát az, hogy aktuális világbajnok is pályára lépjen klubunk ellen, méghozzá az a francia Olivier Giroud, aki a Groupama Arénában szabadrúgásból be is tudott találni (a Chelsea keretében ott van még a szintén friss világbajnok N'Golo Kanté is, de ő egyik találkozón sem játszott a mieink ellen).

CÍMKÉK
Tomás Tujvel Vinícius Paulo Kovács István Stopira Juhász Roland Pátkai Máté Kovácsik Ádám Nego Loic Danko Lazovics Marko Scsepovics Fiola Attila Huszti Szabolcs Georgi Milanov
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek