hu en
2018. Szeptember 28. 11:10  -  Guber Péter   -   Fotó: molvidi.hu
MAGYAR KUPA
A Váccal játszunk a Magyar Kupában

2017 után újra a Pest megyei csapatot kaptuk, ezúttal a 32 közé jutásért meccselünk. A továbbjutás egy meccsen dől el.

Pénteken délelőtt került sor a Magyar Kupa 2. főtáblás fordulójának sorsolására. Az MLSZ képviseletében Nyilasi Tibor húzta ki a párosokat, és a Cigánd elleni 2-0-s továbbjutás után - 2017-hez hasonlóan - a Vác FC-vel csapunk össze. A tét idén a 32 közé jutás, míg tavaly a 16 közé jutás volt. A találkozót október 31-én rendezik. A Vác továbbra is a III. Kerület pályáján játssza hazai mérkőzéseit.

Vidi - Vác - közös történelem

Bár a Magyar Kupa legjobb 64 csapata között számos olyan potenciális ellenfél akadt, amellyel nincsen hosszú közös történelme a Vidinek, a végül ellenünk kisorsolt Vác FC-vel egyáltalán nem ez a helyzet. A Pest megyei gárdával bajnokin, valamint a Magyar Kupában is számos alkalommal összecsaptunk már.

Annak ellenére, hogy rendkívül kevés olyan, tradícionálisan magasabban jegyzettnek számító együttes van, amely ellen a Vidi örökmérlege nem kifejezetten kedvező, a váci csapat ellen korábban nem mindig jött ki a lépés klubunknak. Az élvonalban összesen 26-szor csaptunk össze velük, ebből 11 alkalommal sikerült győznünk és 6 döntetlen mellett 9-szer ünnepelhetett a Vác.

Az első bajnokira a váci csapat történelmének első élvonalbeli idényében, 1987-ben, Vácott került sor, ellenfelünk kapuját pedig nem más, mint a Videoton FC jelenlegi kapusedzője, Brockhauser István védte. Azt a találkozót Novath góljával 1-0-ra nyertük meg.

Az 1990-es évek a klub aranykorának számítanak, amelyet akár szó szerint is lehet értelmezni, hiszen az 1990-93 között elért egy negyedik és két második helyet követően az 1993-94-es szezonban bajnoki címet ünnepelhettek Csank János tanítványai.

A Vác 1994 nyarán 5-1-es összesítéssel búcsúzott a BL-től a PSG ellenében és a szezon végén csak a 13. helyen zárt, a legdicsőbb időszak pedig ezzel véget ért. 1999-2000-ben estek ki az első osztályból (és csupán a harmadik vonalban folytatták), majd 2006-07-ben egy idényre visszakerültek, de nem sikerült megkapaszkodniuk.

1992-ben 4-2-re, 1996-ban 6-2-re vertük őket, de a legemlékezetesebb összecsapás mégis az 1995-ös, 6-3-mal záruló. Akkori támadónk, Zoran Kuntics mesternégyese mellett két gólpasszt is kiosztott a találkozón, ezzel pedig mindmáig ő az egyetlen Vidi-játékos, aki a Népsporttól vagy Nemzeti Sporttól 10-es osztályzatot érdemelt ki.

Ez lesz a 9. összecsapásunk a Váccal a Magyar Kupában, ebből 5-ből 2 alkalommal sikerült kicsikarni a továbbjutást: 1986-ban, valamint 2001-ben egyaránt Vácott, míg 1989-ben és 1991-ben páros mérkőzéseken búcsúztunk, 2017-ben pedig a III. Kerületi TVE pályáján. 2013-ban is összepárosították a Vidit a Pest megyeiekkel, de akkor a klub a megszűnés szélén táncolva végül nem tudott kiállni ellenünk.

A váci csapat az elmúlt éveket javarészt az NB II-ben töltötte. 2013 telén a megszűnés szélére kerültek és végül két osztályt voltak kénytelenek hátrébb lépni, de a megye I-ben, majd az NB III-ban is bajnokok lettek, így 2015 óta ismét a másodosztályban szerepelnek – a legutóbbi kiírásban a 10. helyen zártak. A mostani évadban 9 fordulót követően 13 ponttal a 11. pozíciót foglalják el, legutóbb a ZTE-vel játszottak 1-1-es döntetlent. Házi gólkirályuk 3 találattal Zsolnai Richárd; Halasi Péter kapus, valamint Kákonyi Dániel, Csillag Dárius és Szabó Norman pedig mind a 9 bajnokin pályára léptek eddig.

A 2017-es Vác-Vidi résztvevői közül Tóth Ferenc, Nagy Richárd, Gulyás Máté, Króner Martin és az idényt ugyan még Vácott kezdő, de még a nyáron a Vasasba igazoló Balajti Ádám - az NB II góllövőlista-éllovasa - biztosan nem lesznek ott október 31-én, mert már elhagyták a klubot.

A csapat edzője a korábban többek között Újpesten, Békéscsabán és a ZTE-nél is dolgozó Zoran Szpisljak, a keret tagja még az egykori Vidi-játékosok közül Halasi Péter (4 Ligakupa-meccsen védett színeinkben), a 2007-ig Fehérváron nevelkedő és fehérvári születésű Varga Szabolcs, illetve a szintén városunkban született és szintén 2007-ig a Vidinél nevelkedő Abu Attila. Érdekesség, hogy a hálóőrrel 2016-ban és 2017-ben is összefutottunk a Magyar Kupában, mert előbb a Budafokot, tavaly pedig már a Vácot erősítette.

Keretük tagja a teljesség igénye nélkül még Búrány Zoltán (116 NB I-es meccs), Görgényi Dávid (9 NB I-es meccs), Hegedűs Csaba (18 NB I-es meccs), Csillag Dárius (4 NB I-es meccs), Murai Márk (12 NB I-es meccs) és Dlusztus András (66 NB I-es meccs).

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek