hu en
2018. Július 24. 09:30  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molvidi.hu
15 év után ismét Bulgáriába utazik a Vidi

Kedden délelőtt Budapestről Várnába repült csapatunk.

Reggel hét óra előtt nem sokkal gördült ki Sóstóról a csapatunkat szállító autóbusz, mely 8:15-kor érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre. A csomagok feladását az ilyenkor szokásos személyi okmányok, és repülőjegyek ellenőrzése követte, 9:30-kor pedig felszállt az a különgép, mely a MOL Vidi FC-t a bolgár tengerparti városba, Várnába repíti. A közel kétórás út alatt 60 percet veszíteni fog csapatunk az időeltolódás miatt, helyi idő szerint fél 1 körül landol majd a repülőgép.

A Vidi főhadiszállása félúton lesz Várna és Razgrad között, egészen pontosan Debrecen bolgár testvérvárosában, Sumenben. A település neve ismerős lehet a történelmet kedvelők számára, ugyanis Kossuth Lajos, a független Magyarország kormányzó elnöke a szabadságharc leverése után emigrációba kényszerült, melynek első állomása a mai Bulgáriát is magába foglaló Oszmán Birodalom volt. Kossuth Lajos 1849. november 21. és 1850. február 15. között lakott Sumenben. 1949-ben, a városba érkezésének 100. évfordulóján, egykori lakhelyét, Sumen legszebb bolgár épületét, múzeummá nyilvánították. A belváros sétálóutcájában pedig Kossuth Lajos szobrával találkozhatnak nap mint nap az arra járók - érdekesség, hogy a Vidi szállása alig 800 méterre lesz a szobortól.

A történelmi kitekintő után következzen még egy kis sporttörténelem, ugyanis Szalai Tamás pályaedző nem először repül Bulgáriába a Vidivel. 2003-ban játékosként utazott Dupnitsaba, a PFC Marek Dupnitsa - Videoton FCF UEFA Intertotó-Kupa visszavágójára.

A sors több szempontból is ismétli önmagát, hiszen akkor sem játszhattunk a bolgárok ellen Székesfehérváron, a Sóstói Stadion rekonstrukciója miatt az első mérkőzést Dunaújvárosban rendezték meg, és hiába vezettünk az első félidőben Kóczián és Földes góljaival 2-0-ra, a végén sikerült a vendégeknek egyenlíteniük. A visszavágón is 2-2-es döntetlen született, így következhetett a 2x15 perces hosszabbítás, melyben a bolgárok szereztek újabb gólt, azaz végül 5-4-es összesítéssel a Dupnitsa jutott tovább.

Csapatunk vezetőedzőjének, Marko Nikolicsnak, valamint kiváló labdarúgónknak, Danko Lazovicsnak jóval közelebbi emlékeik vannak Bulgáriáról és szerdai ellenfelünkről, a Ludogoretsről, ugyanis négy évvel ezelőtt, 2014-ben, a BL harmadik selejtezőkörében Ludogorets - Partizan összecsapásra került sor. A szerb csapat vezetőedzője Marko Nikolics volt, míg Danko Lazovics mindkét találkozót végigjátszotta. Bulgáriában, az első meccsen 0-0-ás döntetlen született, a belgrádi 2-2 pedig azt jelentette, hogy idegenben lőtt góllal a bolgár bajnok jutott tovább.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek