hu en
2018. Június 06. 09:00  -  Vidi.hu   -   Fotó: vidi.hu/Cuhorka Ádám
Kovács Zoltán: "Pontosan tudtuk, hogy mi a célunk, és azt is, hogy el tudjuk érni"

Sportigazgatónk értékelte az elmúlt szezont, beszélt a tavasz kulcsmomentumairól és a közeljövőről is.

Egy hosszú és nehéz szezon végén vagyunk, amikor a csapat újra bajnoki címet ünnepelhetett. Közel három éve, a legutóbbi aranyérem után érkeztél a klubhoz, azóta rengeteg minden történt a Vidinél. Mitől lett első az idei csapat? 

2015 augusztusában egy bajnokcsapathoz érkeztem, ami akkor éppen kieső helyen állt. Finoman fogalmazva is áldatlan állapotok uralkodtak, de szépen lassan elkezdtük megvalósítani, amit elterveztünk. Akkor arra kért a tulajdonos, hogy egy olyan klubot építsünk, aminek reális célkitűzése a bajnoki cím és a nemzetközi porondon is maradandót alkot, eséllyel pályázik valamelyik csoportkörre. Tavalyelőtt másodikak lettünk, amit nyugodtan lehet összességében egy jó szezonnak nevezni - ismerve az előzményeket. A Ferencváros már hatalmas előnyben volt őszre, de végül a "különbajnokságot" és ezzel az ezüstérmet megnyertük. Tavaly elveszítettük a bajnoki címet, pedig sok szempontból könnyebb szezont futottunk, idén nehezebb volt, mégis nyerni tudtunk. Ez a tendencia azt mutatja, hogy évről-évre erősödik a csapat, mostanra pedig rátalált a helyes útra. 

Marko Nikolics vezetőedző és te is nyilatkoztad többször: a bajnoki cím értékét növeli, hogy hazai pálya nélkül értük el, ami nem sokszor fordult elő az NB I történelmében.

Két és fél éve nem játszunk hazai pályán. Korábban nem beszéltünk erről, mert nem szerettük volna, hogy valaki azt gondolja, kifogásokat keresünk. Nem kerestünk, kifogásokat csak a vesztesek keresnek. Most, hogy nyertünk, már beszélhetünk a témáról, hiszen ez innentől egy ténymegállapítás. A következő évekre tehát a legnagyobb erősítés meglesz azzal, hogy visszaköltözünk a saját stadionunkba. A szurkolók is emberfelettit nyújtottak az elmúlt években, hiszen a hazai meccsekre is oda-vissza legalább két órát kellett utazniuk. Amit pedig az utolsó fordulókban teljesítettek, az fantasztikus volt! A Fradi elleni hazai meccsen, a Vasas ellen idegenben, a Honvéd elleni bajnokin, vagy az utolsó fordulóban Miskolcon. Nagyon köszönöm nekik is a támogatást!

Egyetértesz-e azzal a megállapítással, hogy az idei siker kulcsa a csapategység volt?

Abszolút! Számomra egyértelmű, hogy nálunk vannak a legjobb játékosok és a legjobb szakemberek is, akik minden egyéni érdeket félretéve dolgoztak a közös célért. Természetesen meg kell említenem, hogy a tulajdonos, Garancsi István segítsége nélkül ez nem sikerülhetett volna, akivel, bár naponta megvívjuk a kis csatáinkat, de elég jó párost alkotunk. Ahogy az ügyvezető, Balogh Attila nélkül sem ment volna a dolog, aki minden terhet levesz rólunk a hétköznapokon, így tényleg csak a szakmával kell foglalkoznunk, tökéletesen kiegészítjük egymást. A lényeg, hogy mindannyian azért dolgozunk a klubnál, hogy a csapat hazai és nemzetközi szinten is sikeres legyen. Tavaly már nagyon közel kerültünk a csoportkörhöz, remélem, idén pedig sikerül is bejutni! 

A tavaszi rajt előtt azt mondtad, reális cél a bajnoki cím. Úgy tűnt, bár - az elmaradt meccseknek is köszönhetően - sokáig a Ferencváros vezette a tabellát, sőt még május elején is ez volt a helyzet, végig nagyon nyugodt volt a csapat. A legfontosabb mérkőzéseket pedig imponáló magabiztossággal hozta. Az egész tavaszi szezonból csak a paksi bajnoki lógott ki.

Voltak olyan meccseink, ahol komoly erődemonstrációt tartottunk, voltak olyanok, ahol szürkébbek voltunk, de nyertünk. A paksi meccs valóban csalódás volt, de ilyen előfordul. A legfontosabb ilyenkor, hogy a klub és a vezetőedző hogyan reagál a kialakult helyzetre. Az eredmény azt mutatja, hogy itt ezzel sem volt probléma. Amikor kellett, nyugodtak maradtunk, amikor kellett, önvizsgálatot tartottunk, amikor kellett, fegyelmeztünk. Azt viszont mindenki tudta, hogy ezek a dolgok annak érdekében történnek, hogy a játékosok sikeresek legyenek. 13 fordulón keresztül mindössze 4 gólt kaptunk, meccsről meccsre fejlődtünk - szándékosan nem veszem ide az utolsó fordulót, hiszen az már lényegtelen volt az aranyérem szempontjából. De azt már télen lehetett látni, hogy erősek leszünk. Jól sikerültek a változtatások és az új igazolások is. Sokszor nehéz döntéseket kell meghozni, aminek a helyességét csak később látjuk. Így történt ez télen, de a történtek minket igazoltak.

Sok nagy egyéniség játszik a mai Vidiben, többen óriási karriert tudhatnak magukénak, mégsem "lógott ki" senki a csapatból.

Az hogy a Vidi bajnok lett, a játékosok és legfőképpen a szakmai stáb sikere, de ugyanúgy a klubban dolgozóké és a tulajdonosé is, aki minden feltételt megteremt ehhez. Megismétlem, ez egy olyan klub, ahol nem szabad és nem is lehet kifogásokat keresni, itt dolgozni kell! És igen, sok kiváló játékosunk van, de mindenki félretette az egyéni érdekeit és egy irányba húzott. Olyan emberek alkották a tavaszi csapatot, akik akármilyen múlttal is rendelkeznek, akármekkora nevük is van a futballban, mindent a csapatérdeknek rendeltek alá. A Fradi elleni meccs után volt egyébként egy nagyon komoly beszélgetés az öltözőben. Nem akartunk senkit megbüntetni, egyszerűen azt próbáltuk tudatosítani a játékosokban, hogy a végső sikert csak akkor érhetjük el, ha fegyelmezettek vagyunk. A hétköznapokon, a meccseken, az öltözőben, a pályán és azon kívül is. Minden külső tényezőt figyelmen kívül kellett hagynunk, figyelnünk kellett, hogy ne üljünk fel a támadásoknak, akár külföldről, akár belföldről jönnek. Ha nem tudtuk volna ezeket kivédeni, biztosan nem nyerjük meg a bajnokságot. De pontosan tudtuk, hogy mi a célunk, és azt is, hogy el tudjuk érni. Ez a társaság kivételes emberekből áll, amit fényesen bizonyítottak nekem és a szurkolóknak is.

Sportvezetőként első bajnoki címedet nyerted. Nehéz volt?

Nem volt könnyű. Rengeteg dolog van, amivel meg kell harcolnunk nap mint nap itt a Vidinél. Dolgoztam más tradicionális klubnál, tudom, hogy mennyivel nehezebb itt sikert elérni. De a lényeg, hogy sikerült. Nincs még tizenvalahány vagy huszonvalahány bajnoki címünk, csak három, de az az utóbbi 10 évből. És ha így haladunk, akkor még nagyon sok lesz a következő 10 évben.

Az új szezon előtt a szurkolókat leginkább érdeklő kérdés mindig az, hogy hogy alakul a csapat összetétele?

Majdnem mindenki hosszú távú szerződéssel rendelkezik, erre nagyon odafigyelünk. Akinek lejár a szerződése, azzal is szeretnénk hosszabbítani. A cél az, hogy tovább erősödjön a csapat. Remélem, hamarosan már konkrétumokról is be tudok számolni!

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek