hu en
2018. Május 31. 16:25  -  Guber Péter   -   Fotó: uefa.com
BAJNOKOK LIGÁJA / EURÓPA LIGA
A Videoton FC nyári nemzetközi kupa-selejtezőiről részletesen

A Videoton FC 2017-18-ban története során harmadjára hódította el az NB I trófeáját és ezzel természetesen jogot nyert a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőkön való szereplésre is.

Ahogy januári cikkünkben már jeleztük, a Bajnokok Ligája (és az Európa Liga) selejtezőinek rendszerét erre az idényre kis mértékben megváltoztatták és ez első hallásra talán sokak számára zavarosnak tűnhet. Rövidebben itt foglaltuk össze a tudnivalókat a Vidi nemzetközi kupaszerepléséről, az alábbiakban pedig részletesen foglalkozunk a témával.

A BL-csoportkör

A Bajnokok Ligája főtábláján 2018-tól a korábbi 10 helyett már csak 6 helyért küzdenek a kvalifikáció során a résztvevők. A bajnoki és nem bajnoki ágak rendszere megmarad, de csak 4 BL-főtáblás kerül majd ki a selejtezők nemzeti bajnokai közül, vagyis a Vidinek e közé a 4 együttes közé kellene bekerülnie, hogy egész ősszel a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelhessen.

A selejtezők

És hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a Videoton FC neve is a 4 között legyen majd olvasható?

Annyi bizonyos, hogy mivel idén az 1. selejtezőkörből indulunk, a révbe éréshez a korábbi 3 helyett most már 4 párharcot kell majd sikerrel megvívnunk, sőt az UEFA országokat rangsoroló koefficiens-listáján az utolsó 4 helyen álló államok bajnokainak még egy előselejtezős kört is sikerrel kell venniük június végén (ebben a magyar bajnok természetesen nem érintett).

Jelentős változás, hogy mostantól függetlenül attól, hogy a selejtezők melyik szakaszában búcsúzik egy együttes a BL-től, mindenképpen az Európa Liga selejtezőiben folytathatja a küzdelmeket. Amennyiben az első BL-körben esnénk ki, a második EL-körbe pottyanunk; a második BL-körből a harmadik EL-körbe; a harmadik BL-körből az EL-playoffba és a negyedik BL-körből az EL-csoportkörbe.

Szintén kiemelkedően fontos újdonság, hogy a BL-selejtezőkből az EL-selejtezőibe "pottyanó" együttesek nem a többi, már eleve az EL-ből induét gárdák közé kerülnek, hanem a szintén frissen létrehozott bajnoki ágra.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Videoton FC a selejtezők során bármelyik sorozatban bármeddig jut, az biztos, hogy egy viszonylag jól behatárolt, szűk körből - pontosabban 42 együttes közül - kapja majd ellenfeleit (reményeink szerint pontosan 4-et).

Kiemelések, ellenfelek

Mielőtt elmélyednénk abban, hogy a 42 bajnok közül melyiket hogyan és mikor kaphatja ellenfélül csapatunk, lássuk a teljes listát.

A Videoton FC összes lehetséges nemzetközi kupa-selejtezős ellenfele 2018 nyarán
Csapatnév Nemzetiség Koefficiens Melyik körben csatlakozik?
Fc Red Bull Salzburg AUT 55,5 3.
PFK Ludogorets Razgrad BUL 37 1.
PSV Eindhoven NED 36 4.
Celtic Glasgow FC SCO 31 1.
APOEL Nicosia CYP 27 1.
KP Legia Warszawa POL 24,5 1.
FK Astana KAZ 21,75 1.
BSC Young Boys SUI 20,5 4.
FK Qarabagh Agdam AZR 20,5 1.
FK BATE Boriszov BLR 20,5 2.
GNK Dinamo Zagreb CRO 17,5 2.
FC Sheriff Tiraspol MDA 14,75 1.
Malmö FF SWE 14 1.
FC Midtjylland DEN 11,5 2.
FK Crvena Zvezda SRB 10,75 1.
Hapoel Beer-Sheva FC ISR 10 1.
AEK Athens FC GRE 10 3.
Rosenborg BK NOR 9 1.
HJK Helsinki FIN 8 1.
The New Saints FC WAL 5 1.
FK Kukesi ALB 4,25 1.
CFR Cluj ROM 4,09 2.
HSK Zrinjski Mostar BIH 3,75 1.
KF Shkendija MKD 3,5 1.
F91 Dudelange LUX 3,5 1.
FC Spartak Trnava SVK 3,5 1.
Valletta FC MLT 3,25 1.
GÍ Víkingur Gota FAR 3 1.
Crusaders FC Belfast NIR 3 1.
NK Olimpija Ljubljana SLO 2,9 1.
FC Santa Coloma AND 2,75 1.
Lincoln Red Imps FC GIB 2,75 1.
Alashkert FC ARM 2,5 1.
FK Sutjeska Niksic MNT 2,5 1.
FK Suduva Marijampole LTU 2 1.
Cork City FC IRL 1,75 1.
FK Spartaks Jurmala LAT 1,75 1.
SP La Fiorita SMA 1,75 1.
Valur Reykjavík ISL 1,65 1.
FC Flora Tallinn EST 1,25 1.
FK Torpedo Kutaisi GEO 1 1.
FC Drita KOS 0 1.

Bajnokok Ligája

Ahogy fentebb említettük, a Videoton FC tehát 2018 nyári nemzetközi kupaszereplését a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének bajnoki ágán kezdi.

Jelenlegi koefficiensünk 4,25, amellyel az első körben résztvevő 32 együttes közül az erősebbik félbe, vagyis a kiemeltek közé tartozunk majd.

A fentiek értelmében az első selejtezőkörben az alábbi 16 együttessel mérkőzhetünk:

Lehetséges ellenfelek, Bajnokok Ligája, első selejtezőkör
Csapatnév Nemzetiség Koefficiens
KF Shkendija MKD 3,5
NK Olimpija Ljubljana SLO 2,9
F91 Dudelange LUX 3,5
FC Spartak Trnava SVK 3,5
Valletta FC MLT 3,25
GÍ Víkingur Gota FAR 3
Crusaders FC Belfast NIR 3
Előselejtezők nyertese*   2,75*
Alashkert FC ARM 2,5
FK Sutjeska Niksic MON 2,5
FK Suduva Marijampole LTU 2
Cork City FC IRL 1,75
FK Spartaks Jurmala LAT 1,75
Valur Reykjavík ISL 1,65
FC Flora Tallinn EST 1,25
FK Torpedo Kutaisi GEO 1

*A június végén rendezett előselejtezőkben négy csapat verseng, az andorrai FC Santa Coloma, a gibraltári Lincoln Red Imps FC, a San Marino-i SP La Fiorita és a koszovói FC Drita. A legmagasabb koefficiens-pontszám a négy együttes közül 2,75, azaz bármelyik is nyer, biztosan nem lesz kiemelt az első körben.

A második selejtezőkörben a mezőny még tovább rostálódik majd, a 16 korábbi továbbjutóhoz ugyanis csak 4 új együttes csatlakozik. Ekkor a Vidi már biztosan a nem kiemeltek közé kaphat besorolást.

Lehetséges ellenfelek, Bajnokok Ligája, bajnoki ág, második selejtezőkör
Csapatnév Nemzetiség Koefficiens
PFK Ludogorets Razgrad* BUL 37
Celtic Glasgow FC* SCO 31
APOEL Nicosia FC* CYP 27
KP Legia Warszawa* POL 24,5
FK Astana* KAZ 21,75
FK Qarabagh Agdam* AZB 20,5
FK BATE Borisov BLR 20,5
GNK Dinamo Zagreb CRO 17,5
FC Sheriff Tiraspol* MDA 14,75
Malmö FF SWE 14

*Vagy első selejtezőkörös ellenfeleik - mivel a sorsolást még az előző selejtezőkört megelőzően tartják, a nem kiemeltek egy körig "továbbvihetik" legyőzöttjeik koefficiensét.

Mivel a selejtezők folyamán minden bizonnyal lesznek meglepetések, amikor a gyengébb koefficienssel rendelkező fél kiejti az erősebb együtthatójút, a számolgatás a harmadik és negyedik selejtezőkörre hihetetlenül sokváltozós lenne, ezért ebben a cikkben ennél messzemenőbben ezt nem taglaljuk.

Álljon itt viszont felsorolásszerűen a harmadik és negyedik körökben becsatlakozók névsora:

- 3. selejtezőkör: FC Red Bull Salzburg (AUT), AEK Athens FC (GRE)
- 4. selejtezőkör: PSV Eindhoven (NED), BSC Young Boys (SUI)

Európa Liga

Fentebb említettük azt a szabályváltozást, melynek értelmében minden, a Bajnokok Ligájától elbúcsúzott csapat kap egy "második esélyt" az Európa Ligában, függetlenül attól, hogy melyik szakaszában esett ki az első számú sorozat küzdelmeiből.

Az UEFA új lebonyolítási szisztémája szerint a Bajnokok Ligájából elbúcsúzott csapatok az újonnan létrehozott EL bajnoki ágra kerülnek, melynek lényege, hogy a csoportkör felé vezető úton a bajnokok kizárólag más bajnokokkal kerülhetnek össze, vagyis a Videoton FC a nyáron biztosan nem találkozhat például a spanyol, idén eredetileg is EL-selejtezős FC Sevillával.

További szabály, hogy a Bajnokok Ligájából "frissen átesett" együttesek a következő körben - és csak a következő körben - a kiemeltek közé kerülnek, függetlenül attól, hogy a koefficiens-pontszámuk alapvetően erre predesztinálja-e őket.

Lássunk egy példát!

A máltai Valletta FC 3,25-ös koefficiens-pontszámával már a BL-selejtezők első körében sem kiemelt, de tegyük fel, hogy továbbjut a második körbe, ahol viszont búcsúzik. Ebben az esetben az Európa Liga harmadik körében folytathatja szereplését - ebben a körben UEFA-együtthatója alapján szintén nem lenne kiemelt, de mivel a BL-ből "frissen" érkezett, ezért mindenképpen közéjük kap besorolást.

Amennyiben együttesünk az első selejtezőkörben búcsúzna a Bajnokok Ligájától, az Európa Liga második selejtezőkörében folytathatná a küzdelmeket. Ezen kör bajnoki ágának lebonyolítása a megszokottól jelentősen eltér.

Az EL-selejtezők második körének bajnoki ágának mezőnyét a 16 első körös BL-kieső, valamint az előselejtezők 3 vesztese alkotja.

Közülük a nem kiemeltek "tábora" kizárólag a 3 előselejtezősből áll majd, míg a "másik oldalon" 16 csapat neve fog szerepelni. A sorsolás során először ennek a 3 csapatnak az ellenfelét "keresi" majd az UEFA, ezt követően a kiemelések megszűnnek és a maradék 13 együttes közül bárki bárkit kaphat. A páratlan szám nem elírás: bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos információt ezzel kapcsolatban egyelőre nem közölt, a várakozások szerint a 13., pár nélkül maradó gárda "erőnyerőként" juthat tovább, nem kell pályára lépnie a harmadik körbe lépésért.

Az így továbbjutó 10 csapat mellé a BL 2. körének kiesői közül újabb 10 csatlakozik majd, ennek köszönhetően a számok a selejtezők folyamán ezt követően párosak lesznek.

Az EL csoportkörébe a bajnoki ágról 8 együttes kvalifikál majd.

Az EL második selejtezőkörében a Videoton FC számára lehetséges ellenfelek listáját az a 31+3 csapat alkotja, amely az előselejtezőkben vagy a BL első selejtezőkörében vág neki a nyári kupaküzdelmeknek.

Lehetséges ellenfelek, Európa Liga, bajnoki ág, második selejtezőkör
Csapatnév Nemzetiség Koefficiens
PFK Ludogorets Razgrad BUL 37
Celtic Glasgow FC SCO 31
APOEL Nicosia CYP 27
KP Legia Warszawa POL 24,5
FK Astana KAZ 21,75
FK Qarabagh Agdam AZB 20,5
FC Sheriff Tiraspol MDA 14,75
Malmö FF SWE 14
FK Crvena Zvezda SRB 10,75
Hapoel Beer Sheva FC ISR 10
Rosenborg BK NOR 9
HJK Helsinki FIN 8
The New Saints FC WAL 5
FK Kukesi ALB 4,25
HSK Zrinjski Mostar BIH 3,75
KF Shkendija Tetovo MKD 3,5
F91 Dudelange LUX 3,5
FC Spartak Trnava SVK 3,5
Valletta FC MLT 3,25
GÍ Víkingur Gota FAR 3
Crusaders FC Belfast NIR 3
NK Olimpija Ljubljana SLO 2,9
FC Santa Coloma AND 2,75
Lincoln Red Imps FC GIB 2,75
Alashkert FC ARM 2,5
FK Sutjeska Niksic MNT 2,5
FK Suduva Marijampole LTU 2
Cork City FC IRL 1,75
FK Spartaks Jurmala LAT 1,75
SP La Fiorita SMA 1,75
Valur Reykjavík ISL 1,65
FC Flora Tallinn EST 1,25
FK Torpedo Kutaisi GEO 1
FC Drita KOS 0

Ahogy a BL, úgy az EL esetében sem érdemes egyelőre ennél tovább gondolkodni, mert az "egyenlet" nagyon sokismeretlenes.

Időpontok

A Vidi - ahogy már többször említettük - a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében csatlakozik a küzdelmekhez. Az, hogy a fentebb felsorolt együttesek közül melyikkel találkozunk majd az első párharc során, a június 19-i, nyoni sorsoláson dől el - ugyanitt arra is fény derül, hogy továbbjutásunk, illetve kiesésünk esetén mely csapattal vagy mely párharc továbbjutójával, EL esetében vesztesével mérkőzünk majd a második körben.

A BL-selejtezők első körének odavágójának időpontja július 10-11., a visszavágóké július 17-18. A második BL-selejtezőkört július 24-25-én, illetve július 31-augusztus 1-jén rendezik; az EL-selejtezők második körét pedig július 26-án és augusztus 2-án.

Amennyiben a Videoton FC augusztus 3-án még talpon lesz bármelyik sorozatban is, úgy már ismerni fogja a harmadik körös riválisát is, hiszen az UEFA nyoni központjában ennek a körnek a sorsolását még a második selejtezőkör odavágójának megkezdése előtt, azaz július 23-án, hétfőn rendezik (ez a BL-re és az EL-re is vonatkozik).

A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének odavágójának időpontja augusztus 7-8., a visszavágóé augusztus 14. (15-én az UEFA Európai Szuperkupa miatt nem lesznek selejtezők). Az Európa Liga harmadik selejtezőkörének időpontjai augusztus 9. és augusztus 16.

Az UEFA ahogy a harmadik kör, úgy a play-off kör előtt egy párharccal szintén kialakítja a leendő párosításokat: a sorsolásra augusztus 6-án kerül sor. A BL-playoff oda- és visszavágóinak időpontjai augusztus 21-22., illetve augusztus 28-29. Az EL-playoff oda- és visszavágóinak időpontjai augusztus 23. és augusztus 30.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek