hu en
2018. Január 02. 06:30  -  Guber Péter   -   Fotó: uefa.com
UEFA
Változások a nemzetközi kupasorozatok lebonyolításában

Az UEFA átalakította a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek menetét.

Játékosaink és a szakmai stáb jelenleg téli szünetüket töltik, közben azonban fontos változások léptek életbe együttesünk nemzetközi szereplését illetően. Mivel csapatunk a mostani szezonban is előkelő helyen áll az OTP Bank Ligában, szurkolóink jó eséllyel 2018-19-ben is drukkolhatnak a Videoton FC-nek a nemzetközi porondon, nézzük tehát az újdonságokat!

Amiben nincs változás

Magyarországról továbbra is négy csapat indulhat az UEFA sorozataiban: a bajnok a Bajnokok Ligájában; a második és harmadik helyezett, valamint a Magyar Kupa győztese (amennyiben ez a csapat bajnoki helyezése miatt is indulónak számítana, akkor a bajnoki negyedik helyezett) az Európa Ligában.

Változások a Bajnokok Ligájában

Abban az esetben, ha június másodikán csapatunk emelné magasba a bajnoki trófeát és ezzel kvalifikálna a BL-re, a korábbiakhoz képest biztosan eggyel több párharcot kellene sikerrel megvívnia ahhoz, hogy a legrangosabb sorozat főtáblájára jusson.

Az eddigi kialakítás szerint a magyar bajnok a második selejtezőkörben csatlakozott a küzdelmekhez és három ellenfél kiejtése esetén érte meg a kupaőszt, 2018-tól már az első körben érdekelt lesz az NB I elsője. Már azt megelőzően is sor kerül két párharcra, ezt előselejtezőnek nevezték el - itt biztosan nem kell játszania magyar csapatnak.

A bajnoki és nem bajnoki ágak rendszere megmarad, de összesen már csak 6 főtáblás helyért zajlanak a küzdelmek a korábbi 10 helyett - ebből 4 jut a bajnoki ágról érkezőknek. 2018-19-ben a legtöbb koefficienssel rendelkező ország, amelynek bajnoka selejtezni fog, Csehország (ha a BL idei kiírásának nyertese egyébként is főtáblára kerülne, akkor Svájc). A második és harmadik selejtezőkörökben a holland, görög, osztrák, horvát, román bajnokságok nyertesei csatlakoznak majd be.

Az első selejtezőkör mérkőzéseinek dátuma: július 10-11. és július 17-18.

Változások az Európa Ligában

Az Európa Ligát érintő talán legfontosabb változás, hogy 2018-tól kezdve már az összes, BL-ből kieső csapat folytathatja az EL-ben, beleértve az előselejtezők veszteseit is.

A főtáblára a BL-selejtezők bajnoki ágának playoff-vesztesei kerülnek, valamint a nem bajnoki ág 6 kiesője. 17 együttes alanyi jogon ott lesz a csoportkörben, ami azt jelenti, hogy az Európa Liga selejtezőiből érkezve 21 csapatnak "maradt" hely a 48 között.

Az EL-ben is öt selejtezőkört rendeznek, de az ezúttal szintén előselejtezőnek nevezett legkoriábbi körben csak a nyolc legrosszabb koefficienssel rendelkező ország csapatai vesznek részt. Mindez azt jelenti, hogy a magyar indulóknak továbbra is négy selejtezőkörön kell átverekedniük magukat a főtáblára jutásért. Minimum egy csapatnak az összes UEFA-tagországból pályára kell lépnie a selejtezők során.

A magyar csapatok július 12-én és 19-én játszanak majd először az EL 2018-19-es idényében.

Hírek
Visszapillantó 2018 - DECEMBER: rangadót nyertünk a Ferencváros ellen 2018. December 31.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 decemberében zsinórban harmadjára is nyertünk a MOL Aréna Sóstóban, méghozzá rangadón, a listavezető FTC ellen.

Visszapillantó 2018 - NOVEMBER: másodszor is legyőztük a PAOK-ot 2018. December 30.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 novemberében újra megvertük a görög éllovast.

Visszapillantó 2018 - OKTÓBER: otthonában sokkoltuk a PAOK-ot 2018. December 29.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 októberében megszereztük első pontjainkat az Európa Liga 2018-as csoportkörében.

Visszapillantó 2018 - SZEPTEMBER: a bombagólok meccsén döntetlen a Ferencvárossal 2018. December 28.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 szeptemberében emlékezetes meccsen játszottunk 2-2-t a zöld-fehérek otthonában.

Visszapillantó 2018 - AUGUSZTUS: a Malmö ellen biztossá vált az őszi nemzetközi kupaszereplés 2018. December 27.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 augusztusában bebiztosítottuk a magyar labdarúgás elmúlt 6 évének első, csapatunk második nemzetközi kupa-csoportkörét.

Visszapillantó 2018 - JÚLIUS: bravúros döntetlen a Ludogorets otthonában 2018. December 26.

Sorozatunkban egy-egy meghatározó pillanatot idézünk fel az év 12 hónapjából. 2018 júliusában a bolgár bajnok elleni idegenbeli 0-0-val kezdtük a BL-selejtezők második körét.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek