hu en
2017. Augusztus 20. 20:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: Simon Erika
dr. Horváth Lajos és Kű Lajos is Pro Civitate díjat kapott

Vasárnap kora este a Városháza dísztermében tartották meg Székesfehérvár ünnepi közgyűlését, melyen kiosztásra kerültek az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjak.

Székesfehérváron emelték nemzeti ünneppé Szent István napját 1938-ban, így a város különleges büszkeséggel készül minden esztendőben augusztus 20-ára. Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza Dísztermében ünnepi díszközgyűlést tartott , az ünnepségen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat.

Utóbbi elismerésben részesült a Videoton egykori csapatorvosa, dr. Horváth Lajos, aki éppen 2017. augusztus 20-án ünnepli 82. születésnapját is, valamint egykori kiváló labdarúgónk, Kű Lajos is átvehette a Pro Civitate díjat.

Dr. Horváth Lajos a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nyugalmazott szemész főorvosa, a Videoton labdarúgó-csapatának volt sportorvosa. 1960-ban avatták orvosdoktorrá. Első munkahelye volt a fehérvári kórház szemészeti osztálya, ott nevelte ki elismert szemészorvosok generációit. Az ő nevéhez fűződik a kórház korszerű szemészeti osztályának megszervezése. 1997-ben vonult nyugdíjba, de a mai napig rendszeresen látogatja a Vidi mérkőzéseit. Három évtizeden át volt a Vidi csapatorvosa, és rengeteg történet fűződik a nevéhez, az egyik legemlékezetesebb az, mely szerint dr. Horváth Lajos "juttatta tovább" a Vidit Prágában az 1984/85-ös UEFA-Kupában. Történt ugyanis, hogy idegesek voltak a meccs előtt a játékosok, ilyenkor a szokásosnál is több a zrika, mindenki igyekszik valamilyen babonába kapaszkodni. Az „alany" Horváth doktor, a csapat orvosa lett, aki „komoly" feladatot kapott az öltözőben. „Főorvos Úr, ha hármat dekázik fejjel a labdával, továbbjutunk!" - dobta be valamelyik játékos, és dr. Horváth Lajos bármikor, bármit megtett volna a csapatért. Kapható volt a próbára is, és, ha nem is elsőre, de sikerült három érintéssel a levegőben tartania a labdát, a csapat pedig továbbjutott, és egészen az UEFA Kupa döntőjéig menetelt. 

Székesfehérvár szülötte, Kű Lajos már 19 évesen bemutatkozott a Vidi színeiben az NB I-ben. A müncheni olimpia ezüstérmese, majd a belgiumi labdarúgó Eb negyedik helyezettje. Tehetségét külföldön is bizonyította. Puskás Ferenc halálával mindmáig ő az egyetlen élő, BEK-döntőben szerepelt magyar labdarúgó. Magyarságára, valamint székesfehérvári gyökereire külföldi évei alatt is büszke volt. Székesfehérvári lokálpatriótaként rendszeres résztvevője a városi rendezvényeknek, emellett a helyi közéletnek is aktív tagja.

A további díjazottakról ide kattintva olvashat!

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek