hu en
2016. Július 26. 11:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: Joh-Foto, vidi.hu
INTERJÚ
Bódog Tamás: "Jó csapat a Midtjylland, de nem legyőzhetetlen"

A Videoton FC - FC Midtjylland párharc kapcsán a klubunkkal pályaedzőként 2011-ben bajnoki címet szerző, jelenleg a dán Bröndby másodedzőjeként tevékenykedő szakemberrel beszélgettünk.

- A Vidi az FC Midtjylland ellen lép pályára az EL 3. selejtezőkörében. Mit vársz ettől a párharctól?

Nem vár könnyű összecsapás a Vidire, hiszen tavaly harmadik helyen végzett a Midtjylland, és jól is futballoztak az előző idényben. Amire mindenképp oda kell figyelnie a fehérvári csapatnak, hogy a dán együttesben nagyon jó testfelépítésű, magas, erős labdarúgók szerepelnek. Az előző szezonban például a Midtjylland szerezte pontrúgásból a legtöbb gólt. A nagy bedobásaikra is készülni kell, amelyekből rendre veszélyes szituációkat alakítanak ki az ellenfél kapuja előtt. Két-három nagyon jó játékosuk van, azonban sérülés és eltiltás miatt lesznek hiányzóik. Épp a napokban cseréltünk egyébként játékost a Midtjyllanddal, tőlük érkezett hozzánk Marcos Urena, tőlünk pedig Jonas Borring távozott. Borring magas, gyors játékos, aki támadásban veszélyes lehet. Mindent figyelembe véve, nem kell félnie a Videotonnak a dán csapattól, amely jó együttes, de közel sem legyőzhetetlen. Egyelőre nem olyan meggyőző a teljesítményük, mint tavaly volt. Az első bajnokijukon kaptak két gólt, és legutóbb a Vaduz ellen is kettőt idegenben, szóval a védelmük sebezhető, igaz támadásban veszélyesek. Pione Sistot sem szabad egyedül hagyni, ő például a Vaduz elleni párharc öt dán góljából négyet egymaga szerzett. Úgy gondolom, van esélye a Vidinek, a középpályán megverhetik a dán csapatot, és továbbjuthatnak.

- Évekig dolgoztál Németországban, idén nyáron azonban Dániába szerződtél, és az IF Bröndby szakmai stábjának lettél a tagja. Hogy jött számodra ez a dán lehetőség?

Alexander Zornigerrel 3 évig dolgoztam együtt eredményesen Lipcsében. Az ő invitálására érkeztem Dániába, ugyanis nyáron őt nevezték ki a Bröndby vezetőedzőjének. Az előző bajnokság végén megnéztünk három-négy bajnokit, majd beszéltünk a csapat vezetőivel is, és minden nagyon meggyőző volt számunkra. A körülmények is teljesen ideálisak, így mindent figyelembe véve örömmel vállaltam el a munkát.

- Nem vagy még ott hosszú ideje, de az eddigi tapasztalataid alapján hogyan jellemeznéd a dán labdarúgást?

Az F.C. København csapata kiemelkedik a bajnokságból, az elmúlt tíz évben hétszer nyerték meg a bajnokságot, az ő egyeduralmukat nehéz lesz megtörni. A Bröndby viszont az elmúlt egy évtizedben nem sok mindent nyert, éppen ezért döntött úgy a klub vezetősége, hogy itt az ideje a váltásnak, és mindenképp külföldi edzőben gondolkodtak. Az tény, hogy a dán focit semmilyen szinten nem lehet összehasonlítani a német labdarúgással, hiszen a német foci kimagaslik Európában. Mivel még tényleg csak rövid ideje dolgozom itt, nincs átfogó képem a labdarúgás egészéről, így nem tudnám és nem is merném összehasonlítani a magyar focival. Az biztos, hogy a körülményekre semmi panasz nem lehet, rengeteg kiváló minőségű edzőpálya áll a csapatok rendelkezésére. A dán emberek egy kicsit lazábbak, éppen ezért nehéz volt elfogadtatni velük azt a rendszert, azt a felfogást és azt a szisztémát, amit játszatni szeretnénk a Bröndbyvel. Ettől függetlenül a játékosok, amikor pályán vannak és játszanak, akkor mindent megtesznek a sikerért.

- Számotokra érdekes párharc következik az EL-ben, hiszen a Dárdai Pál vezette Hertha ellen léptek pályára a következő körben.

Valóban így van. Nagyon jól ismerem a Herthát, nem csak Pali miatt, az asszisztens-edzőjével, Widmayerrel három évig játszottam együtt Ulmban. Szívesen elkerültem volna ezt a párharcot, talán a lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk. Nem mi vagyunk az esélyesek, de van egy-két dolog, ami talán segíthet rajtunk. Ők még csak a felkészülési időszakban járnak, mi viszont már több tétmeccset is játszottunk, és ha jó napot fogunk ki, akkor képesek lehetünk felnőni hozzájuk.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek