hu en
2016. Június 12. 12:30  -  Gressó Gergely   -   Fotó: vidi.hu
Kovács Zoltán: "Az a prioritás, hogy minőségi játékosokat igazoljunk“

Sportigazgatónk szerint remek az összhang a csapat és az új szakmai stáb között.

Természetesen Kovács Zoltán is a helyszínen tekintette meg Henning Berg első mérkőzését a Vidi kispadján, amelyen egygólos vereséget szenvedtünk a grúz Csihura Szacshere ellen. Sportigazgatónkkal a csapat tarcsafürdői otthonában beszélgettünk az átigazolási időszakról és az Európa-bajnokságról.

– Bódi Ádám és Barczi Dávid személyében két, fehérvári szurkolók számára ellenfélként már jól ismert játékos érkezett a csapatba. Külön szélsőket kerestünk az átigazolási időszak elején?

Inkább Bódi Ádámra mondanám, hogy elsősorban szélsőként vehető számításba, de ő is képes középen is magas szinten játszani. Barczi Dávid pedig adott esetben akár a center mögött, a klasszikus „tízes“ pozícióban is jó teljesítményre képes. Szóval nem vonalszélsőkről van szó, univerzális játékosok csatlakoztak a kerethez. Mindenképpen szerettünk volna a támadószekcióban nagyobb merítési lehetőséget biztosítani Henning Bergnek, ezért is örülök, hogy mindketten minket erősítenek a jövőben.

– Két magyar játékosról van szó. Érkezik külföldről is új igazolás – például egy új támadó?

Nem mondanám prioritásnak, hogy magyar játékos érkezzen, az a prioritás, hogy minőségi játékosokat igazoljunk. Ez eddig sikerült, és ne felejtsük el, hogy a kölcsönből visszatérő játékosok is bizonyíthatnak most. Várható még akár külföldi érkező is, de nem szeretnék semmilyen konkrétumba belemenni. A nemzetközi piacon még nagyon korán vagyunk, nehézséget okoz a magyar csapatoknak, hogy ilyen korán kezdünk, hiszen a nyugati bajnokságokban szereplő játékosok ilyenkor jellemzően éppen pihenőjüket töltik. Meggyőződésem, hogy a két, már említett játékossal már erősödött is a támadójátékunk, de igen, ettől függetlenül szeretnénk még egy minőségi csatárt is szerződtetni. Azt azonban tudni kell, hogy az egész világ góllövő csatárt keres, mi pedig nem félmegoldásban gondolkodunk, hanem ténylegesen a megfelelő játékost keressük.

– Említette a kölcsönből visszatérő játékosokat. Nekik és az edzőtáborba elutazó fiataloknak milyen szerepük lehet az őszi idényben? 

Érzik, hogy nagy lehetőség van előttük, de ki kell harcolniuk a helyüket. A felkészülés végéig biztosan eldől majd, hogy mi szolgálja legjobban a fejlődésüket. Abban a korban vannak, amikor minél több pályán töltött percre van szükségük, ezt figyelembe véve döntünk majd a folytatásról. A legörömtelibb persze az lenne, hogyha be tudnák bizonyítani, hogy helyük van az első keretben. Schiller Patrik maga is elmondta, hogy nem is számított egy ilyen lehetőségre, de igyekszik élni vele, Varga Bence pedig már tavasszal is az első kerettel készült, de korából adódóan neki még a rendszeres NB III-as szereplés is hasznos lehet.

– Eddig az érkezőkről beszéltünk, de már többen is távoztak a csapattól  az előző szezon vége óta. Követhetik őket még mások is? 

Erről még korai beszélni, még csak nagyjából két hete dolgozik együtt a keret. Ebben a kérdésben természetesen sokat számít az is, hogy a vezetőedzőnek mik lesznek a tapasztalatai. Azt jó látni, hogy nagyon egységesen dolgozik mindenki, a játékosok pedig a szokásosnál is motiváltabban és keményebben dolgoznak. Ezt nem csak úgy mondom, ezeket objektív tények is bizonyítják, hiszen a legmodernebb eszközökkel méri a teljesítményüket a szakmai stáb minden nap.

– Két középhátvédünk, Juhász Roland és Lang Ádám a magyar válogatott tagjaként éppen az Eb-n szerepel. Az ő hiányuk okoz bármilyen extra feladatot az igazolások tekintetében?
Emiatt nem kell aggódnia senkinek, ez egy nagyon kellemes probléma. Előbb, vagy utóbb – remélem utóbb – ők visszajönnek, addig pedig megoldjuk a posztot házon belül.

– Egyébként mit vár a magyar válogatottól Franciaországban? 

Ugyanazt, amit az elmúlt mérkőzéseken. Látható, hogy mennyire szervezett a válogatott és jól felismerhető stílusa is kialakult már a nemzeti csapatnak. A támadójátékban még fejlődnünk kell ahhoz, hogy vérmesebb reményeink legyenek, talán kicsit bátrabban kell fellépni ahhoz, hogy a csoportmérkőzések után is tovább szurkolhassunk a srácoknak. Nagyon meg kell becsülni azt, hogy 44 év után újra Európa-bajnokságon játszunk. Fel lehet ezt úgy fogni, mint egy tanulási folyamat elejét, most megtapasztalhatjuk, hogy mit jelent ilyen körülmények között folyamatosan fontos meccseken pályára lépni. Az itt szerzett tapasztalatokból sokat profitálhat a válogatott és így a magyar futball is. Szerintem nagyon jó hatással lesz az Eb a labdarúgásunkra.

– Visszatérve a Vidihez; a régebb óta itt dolgozó stábtagokhoz Henning Bergen kívül még három új edző csatlakozott. Mik a tapasztalatai az eddigi közös munkáról? 

Nagyon optimista vagyok a stábbal kapcsolatban. A három külföldi szakember és Brockhauser István különböző futballkultúrákból érkeztek – bár Henning Berg és Kazimierz Sokolowski korábban már dolgoztak együtt -, de úgy látom, hogy abszolút megvan az összhang. Mindenkinek megvan a maga feladata, a nyáron érkező stábtagok pedig csapatként is nagyon jól működnek együtt azokkal a kollégákkal, akik már korábban is a Vidi sikeréért dolgoztak.

– A helyszínen tekintette meg csapatunk első idei mérkőzését, amelyen egygólos vereséget szenvedtünk a grúz Csihura Szacsherétől. Mit gondol a találkozóról? 

Úgy gondolom a legfőbb elvárása most az volt a szakmai stábnak, hogy viszontlássa azokat az elsősorban védekezésben elvárt elemeket a játékosoktól, amelyeket az edzéseken gyakoroltak. Ez – főleg az első félidőben – nagyjából meg is valósult, emellett pedig 22 játékos is egy félidőn keresztül meccsterhelést kapott, így hasznos volt ez a mérkőzés.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek