hu en
2016. Január 06. 16:24  -  Wéninger Ákos   -   fehervar.hu
Komplett városrészi rehabilitáció stadionrekonstrukcióval

Sajtónyilvános helyszínbejáráson tekinthették meg a média képviselői a Sóstói Stadion bontási munkálatait. Jelenleg a máshol még felhasználható elemeket, székeket, lelátórészeket emelnek ki, szerelnek le.

A 11 milliárd forintos kivitelezés keretében a legmodernebb kritériumoknak megfelelő, 14 000 néző befogadására alkalmas stadion épül fel Székesfehérváron. Ezen kívül számos fejlesztésre is sor kerül a városrészben, hiszen a projekt szervesen kapcsolódik a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentéséhez – ez a projekt 3 milliárd 850 millió Ft-os állami támogatással valósul meg.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András kiemelte: minél több újrahasznosítható anyagot kívánnak felhasználni, annak érdekében, hogy ezzel is további fejlesztések jöjjenek létre. „Azt gondolom, nagyon kevés olyan székesfehérvári, de talán Fejér megyei ember van, akinek ne lenne valamilyen szép emléke a Sóstói Stadionról. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy minden olyan eszközt meg tudjunk menteni, amelyeket más sportpályán még újra lehet hasznosítani. Lényeges hangsúlyozni, hogy számos település pályája újul meg a Sóstói Stadion építésével. Több mint harminc településre adunk székeket, melyekből a határon túli magyarlakta közösségek is részesednek. Kiemeltnek számít a MÁV-pályán megvalósuló beruházás, ezen kívül többek között a Köfém-pályát is fejleszteni tudjuk, a Sóstói Stadion gyepszőnyege az Ikarus-pályára kerül át, emellett a főépületből is több olyan anyagot tudunk megmenteni, amelyet a város egyéb intézményeiben használhatunk. A párhuzamos fejlesztésekkel az a célunk, hogy minden közösség úgy érezhesse: ők is igazi nyertesei ennek a nagyszabású beruházásnak.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András, aki azt is hozzátette, hogy az új stadion megépülésén kívül sor kerülhet a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentésére is. Teljes városrészi rehabilitáció valósul meg: a meglévő parkolókat felújítják, valamint újakat építenek, mintegy 300 kerékpártárolót helyeznek ki, illetve pihenőparkot alakítanak ki a stadion és a Sóstó Természetvédelmi Terület között.

A szerda reggeli helyszíni bejáráson Bozai István városgondnok adott részletes tájékoztatást a Sóstói Stadion aktuális bontási munkálatairól. Mint mondta, a december 12-i Videoton FC – Paks labdarúgó mérkőzést követő héten kezdte meg a haszonbontási munkálatokat a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. Ezek során olyan elemeket bontanak le, amelyeket máshol még újra lehet hasznosítani. Bozai István kiemelte: a tornyokról már leszedték a reflektorokat, a MÁV-pályára 800 darab lelátó-betonelemet szállítanak át, emellett a szurkolók által igényelt székek, valamint a vendégszektor vasszékeinek és a szektor-elválasztó kordonok leszerelésével is végeztek. Újságírói kérdésre azt is hozzátette Székesfehérvár városgondnoka, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is át tudják adni a területet január végén, így megindulhat a lelátókaréj tényleges bontása.

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila arról beszélt a keddi bejáráson, hogy két ütemben zajlanak a bontási munkálatok. Az időjárás függvényében, remélhetőleg január végéig sikerül végezni a haszonbontással, majd ezt követően a Közgyűlés által kiválasztott cég végzi el a karéjbontást. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás lezárulta után - a tervek szerint 2016 májusában - elindulhat a kivitelezés annak érdekében, hogy 2017 júniusára le lehessen zárni azt. Székesfehérvár alpolgármestere elmondta: nagyon sok igénylés érkezett a szurkolóktól a székekre. A bérletesek eddig több mint 800 relikviát vásároltak meg. Az akcióból természetesen a bérlettel nem rendelkező szurkolók sem maradnak ki, hiszen számukra is elkülönítettek székeket. A 200 forintos jelképes összeget a törvényi előírások miatt határozták meg, mivel nem adhatják ingyenesen a székeket.
 
Mészáros Attila azt is hangsúlyozta, hogy a stadion rekonstrukciójával párhuzamosan zajlik a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program előkészítése is. A Csónakázó-tó vizének leeresztésével kezdődtek meg a munkálatok, a továbbiakban pedig a mederkotrásra és a partfal-megerősítésre kerül sor. Az elsődlegesen megvalósítandó feladatok között a lőszermentesítést nevezte meg, amelyre már kiírták a közbeszerzési eljárást. Amint ennek nyertese kihirdetésre kerül, megindulhat a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program első fázisa. Végül arról is tájékoztatott, hogy a négy pilon közül egyelőre csak hármat bontanak el. A 30 méteres kilátó elkészültéig – várhatóan 2016 ősze – a megmaradt pilon látja el a mobilátjátszó állomás funkcióját.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek