hu en
2015. December 20. 07:30  -  Acsai N. Ferenc   -   Fotó: vidi.hu
INTERJÚ
Kovács Zoltán: "Mélyről indultunk, de sikerült visszajönnünk"

A Vidi sportigazgatója beszélt az elmúlt négy hónapról, átigazolási tervekről, az utánpótlásról és a januári felkészülésről is.

Augusztus 18-án érkezett a Vidihez, nem hiszem, hogy sokat unatkozott az elmúlt időszakban. Hogy emlékszik vissza erre a négy hónapra?

Megmondom őszintén, amikor kineveztek a Vidi sportigazgatójának, azt sem tudtam, hirtelen mihez kapjak, annyi feladatom volt. A csapat nagyon rosszul kezdte a szezont, de közben két nappal később fontos meccsünk volt Poznanban az Európa Liga rájátszásában. Nagyon mélyről kellett visszahozni a játékosokat mentális és fizikai értelemben is. Az edzések és a tétmérkőzések között külön foglalkoznunk kellett velük, hogy kihúzzuk őket és ők kihúzzák magukat a gödörből. Az eredményeinket nézve, úgy érzem, ez sikerült.

Az említett Európa Liga-meccsen és a további hét hétben már Pető Tamás ült a kispadon. 

Így van. Pető Tamásnak ezúton is, még egyszer köszönöm, amit ebben a 60 napban tett, remek munkát végzett, nagy szerepe van abban, hogy az új vezetőedző már egy feljövőben lévő csapatot vehetett át októberben. De azt is itt kell elmondanom, hogy a háttérben dolgozók, klubalkalmazottak is végig azt segítették a munkájukkal, hogy a csapat elinduljon felfelé. A klub ereje pedig ott mutatkozott meg igazán, hogy ezekben a nehéz időkben is biztos hátteret tudott nyújtani. Egy kevésbé jól szervezett, vagy gyenge lábakon álló egyesület belerokkant volna egy ilyen szituációba. Az is meghatározó jelentőségű volt, hogy a klub tulajdonosa, Garancsi István végig biztosított a bizalmáról, és mindig részletesen át tudtuk beszélni, hogy mi a legracionálisabb döntés az adott helyzetben.

Október elején vette át a csapat irányítását Horváth Ferenc. Akik esetleg kételkedtek az ő kinevezésében, az eredmények láttán már aligha teszik.

Nem vagyok a statisztikák bolondja, de minden szám azt mutatja, hogy nagy formajavuláson ment át a csapat az elmúlt másfél hónapban. A célok adottak voltak, dobogós helyezés és továbbjutás a kupában, és ezt maximálisan teljesítette is a Horváth Ferenc vezette stáb. A csapat nagyon jól reagált az új edző stílusára, kiegyensúlyozottabbá váltak a játékosok, ennek az eredményét láthatjuk most.

Horváth Ferenc az év végi interjújában azt mondta, hogy a Fradi ellen elveszített bajnokin volt leginkább elégedett a csapattal. Egyetért ezzel a sokak számára meglepő nyilatkozattal? 

Én annak örülök a legjobban, hogy a Fradi elleni meccs kivételével a rangadókat megnyertük, ami mindenképp a csapat erejét mutatja. Egyetértek azonban Ferivel abban, hogy az egyik legjobb játékunkat pont egy vesztes meccsen, a Ferencváros ellenin nyújtottuk. Nagyon nagy iramú, élvezetes mérkőzést játszottunk a Groupama Arénában, ahol minimum az egyik pontra rászolgáltunk volna. De biztos vagyok abban, hogy ezeket az elveszített pontokat visszaadja a sors tavasszal.

A bajnoki szünetekben leginkább az foglalkoztatja a szurkolókat, hogy milyen változások lesznek a keretben. Számíthatunk érkezőkre télen?

Nyár végétől elkezdtünk felépíteni egy komoly játékosmegfigyelő rendszert. A kollégáim rengeteget dolgoztak ezen a területen is, aminek első eredményeit már szeretnénk látni a szünetben. A játékosok és a stáb tagjai tehát pihennek, mi azonban gőzerővel dolgozunk a csapat erősítésén. Azon vagyok, hogy bejelenthessünk érkezőket a közeljövőben. Vannak, akikkel már előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, de nem szeretnék semmit elkiabálni, úgyhogy többet nem mondanék.

Novemberben 29 év elteltével kvalifikálta magát a válogatott egy világversenyre. Mit jelenthet a Vidinek az a fokozott figyelem, ami az eredmények miatt a magyar játékosokra összpontosul jelenleg?

Akár eladásnál, akár vételénél előnyös lehet, hogy a magyar válogatott kijutott a franciaországi viadalra. Hiába erős klub ugyanis a Vidi és engedhet meg magának komoly játékosokat, az NB I-et nem a legvonzóbb bajnokságok között tartják számon. A válogatott sikere tehát nem csak a játékosokra, hanem az egész magyar focira felhívja a figyelmet, jobban előtérbe kerülünk, felértékelődik a liga, amiből minden hazai klub profitálhat valamilyen formában. 

Nyáron nem csak a felnőtt csapatnál, az utánpótlásban is történtek változások. Hogy halad ezen a téren a klub?

Nagyon hosszú munka vár ránk ezen a területen is. Kenyeres Imre személyében egy tapasztalt, komoly szakmai múlttal rendelkező vezetőt sikerült megnyerni az utánpótlás élére. A cél az, hogy a Vidi önálló utánpótlása megerősödjön, az értékeinket meg tudjuk tartani, ne akarjanak elmenni a tehetségek. Egyfajta átvilágítás történik most ebben a szekcióban, próbáljuk felmérni, mik az erősségeink, mi a gyengeségeink, milyen lehetőségeink vannak. Ami biztos, az az, hogy a klub erős, a városnak pedig szintén nagyon fontos az utánpótlás, úgyhogy ha mindenben megtaláljuk a közös nevezőt, abból csak jó sülhet ki hosszútávon.

Az ősz második felében - az országban elsőként - egy mentorprogramot kezdett el a Vidi. Milyenek a visszajelzések?

Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen úttörő programmal álltunk elő. A legfontosabb természetesen mindig a visszaigazolása a munkának, és azt látom, hogy jó irányba megyünk. Öröm látni, hogy komoly játékosok mennyire lelkesek és milyen alázattal végzik a feladatukat, és persze visszafelé is igaz ez, a gyerekek - akikért az egész program létrejött és akik a legfontosabbak ebben az ügyben - micsoda szeretettel és tisztelettel fogadják a játékosokat. Ez a program is abban segít, hogy a gyerekek a focit és a Vidit válasszák. 

Horváth Ferenc az őszinél agresszívebb csapatot képzel el tavaszra. Osztja a véleményét?

Ebben is egyetértek a vezetőedzővel. Még dominánsabb, még bátrabb és még agresszívebb csapatot szeretnék látni a pályán. Ehhez elengedhetetlen a tökéletes erőnlét, ezért nagyon sokat várok a téli felkészüléstől. És ami még fontos, vannak szép számmal most is a keretben megfelelő karakterű focisták, de remélem, még csatlakoznak hozzánk ilyenek.

Említette, hogy Önnek nem feltétlenül a pihenésről szól az év vége. Az a kevés idő, amikor nem dolgozik, mivel telik majd?

A gyerekeimmel és a felségemmel, valamint a családdal töltjük az ünnepeket. Nem tervezünk utazást, azért sem, mert elég korán, január 4-én kezdjük a felkészülést, és azért sem, mert ilyenkor inkább lassítani szeretünk, nyugodtan pihenni egy kicsit, élvezni egymás társaságát. Erőt kell gyűjtenünk, mert kemény tavasz vár ránk. 

CÍMKÉK
Interjú
Hírek
Filipe Oliveira: "Nagyon fontos volt a csapatnak a Haladás elleni győzelem" INTERJÚ @ 2016. Március 05.

Középpályásunk szerint megérdemelten nyertünk, szerdán pedig újabb három pontért utazunk Miskolcra.

Horváth Ferenc: "Volt a játékosokban tartalék és ennek három pont lett a jutalma" EDZŐI ÉRTÉKELÉS @ 2016. Március 05.

Vezetőedzőnk és Mészöly Géza, a Haladás mestere értékelték a találkozót.

És egyébként, hogy élsz? - Villámkérdések Haraszti Zsoltnak INTERJÚ @ 2016. Február 28.

2016-ban is folytatódik rovatunk, amiben nem kizárólag a labdarúgással, a meccsekkel kapcsolatban kérdezzük játékosainkat, hanem a mindennapi életükre, szokásaikra vagyunk kíváncsiak, vagyis olyan dolgokra, amelyek a munka vagy a sport mellett mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak.

Kovács István: „A tavalyi szezonban megélhettük milyen a siker, idén viszont kijutott a kudarcból is” 2015. December 19.

Középpályásunk reméli, hogy a felkészülés után újra sikerrel veszi majd az akadályokat a csapat.

Disztl László: "Nem csak az eredménnyel, de a játék minőségével is elégedett vagyok" VIDI II @ 2015. December 15.

Második csapatunk vezetőedzője értékelte az őszi szezont, illetve beszélt arról is, milyen változások lehetnek a keretben a téli szünetben.

Horváth Ferenc: „Többet kaptam annál, amit vártam“ 2015. December 14.

A Vidi vezetőedzője az alázattal már elégedett, de valamivel agresszívebb csapatot képzel el a szezon második felére.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek