hu en
2015. November 05. 10:12  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
"Új stadion épül - Sóstói emlékek"
Gólcsúcsok és nézőcsúcsok Sóstón

Legnagyobb hazai győzelem, nézőcsúcs és legtöbb gólt szerző Vidi-játékos - a Sóstói Stadion 1967-es átadása óta az NB I-es bajnokikon elért legeket, érdekességeket elevenítjük fel. 

Legnagyobb hazai győzelem NB I-es bajnokin

Két alkalommal is sikerült 8-0-ra nyernünk élvonalbeli mérkőzésen a Sóstói Stadionban. Hazai pályán 1972. május 28-án találkoztunk először NB I-es mérkőzésen az Egri FC-vel. A vendégek kispadján az a Kovács Ferenc ült, aki később hatalmas sikereket ért el edzőként és tiszteletbeli elnökként is együttesünkkel.

Ezen a mérkőzésen született klubunk történetének egyik legnagyobb arányú élvonalbeli győzelme, 3-0-s félidőt követően ugyanis végül 8-0-ra nyertünk az Eger ellen. Érdekesség, hogy ezen a mérkőzésen csapatunk első gólját az a Hartyáni Gábor szerezte, aki az UEFA-menetelés idején Kovács Ferenc pályaedzője volt.
"Emlékezetes mérkőzés volt számomra, nem csak a nagyarányú győzelem miatt, hanem mert gólt szereztem az Eger ellen. Egy bal oldali beadást lőttem ballal a kapuba, ami azért volt különleges, mert nem voltam olyan jó bal lábbal, zrikáltak is a meccs után a csapattársaim" - emlékezett vissza mosolyogva Hartyáni Gábor a 43 évvel ezelőtti találatára. Hartyáni Gábor mellett Karsai háromszor, Wollek kétszer, Szalmásy és Nagy II pedig egy-egy alkalommal talált az Eger kapujába.

25 évvel később ismét 8-0-ás Vidi-győzelmet ünnepelhetett a publikum, az áldozat ezúttal a Tiszakécske volt. Sokáig nem úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű gól esik, mert a félidőben Dvéri és Vancsa találataival 2-0 állt az eredményjelzőn. A második játékrészben aztán megnyílt a gólcsap, Vancsa a 47. és a 62. percben is betalált, azaz klasszikus mesterhármast szerzett, Korsós pedig öt perc alatt duplázott, a 65. és a 70. percben. Waltner három perccel azután, hogy a 74. percben csereként pályára lépett, vette be a Tiszakécske kapuját. A nyolcadik találatot pedig Róth a 89. percben szerezte. Érdekesség, hogy a Vidi akkori vezetőedzője, Disztl László, és a mérkőzés első gólját szerző Dvéri Zsolt manapság együtt irányítják az NB III-as Vidi II-t.

NB I-es nézőcsúcs a Sóstói Stadionban

1978. március 8-án 25.000 néző előtt fogadtuk a Ferencvárost. Ennél többen sem korábban, sem pedig azóta nem voltak Székesfehérváron NB I-es bajnoki mérkőzésen. Annak ellenére, hogy a szezon végén csak a 9. helyen végeztünk a 18. csapatos NB I-ben, igazi futball-láz uralkodott a városban. A FTC elleni, nézőcsúcsot hozó találkozón csapatunk 2-1-re győzte le a fővárosi zöld-fehér gárdát. A mérkőzés nagy részében ugyan a Fradi dominált, a második félidő derekán rövid idő alatt mégis kétszer sikerült bevennünk Hajdú József kapuját. Szabó József a 61., Burcsa Győző pedig a 67. percben volt eredményes, míg a 84. percben Rab Tibor szépített. 

Érdekesség, hogy két játékos, Karsai László és Fejes Gábor is részese volt mind a négy rekordmeccsnek a Sóstói Stadionban. Szerepeltek az első hazai NB I-es találkozón, az első villanyfényes bajnokin a Sóstói Stadionban, a nézőcsúcsot jelentő FTC elleni bajnokin és a 8-0-ra megnyert Egri FC elleni mérkőzésen is.

Egy hazai, bajnoki mérkőzésen legtöbb gólt szerző Vidi-játékos

Élvonalbeli történetünk során három Vidi-játékos ért el Székesfehérváron négy-négy találatot bajnoki összecsapáson. Ennél több gólt sosem szerzett még egy meccsen Vidi-játékos.

A sort 1970-ben Wollek Tibor nyitotta. Csapatunk 1970. június 7-én a Haladást fogadta, és 7-1-re nyertünk. Wollek négyszer, Karsai kétszer, Csukovics egy alkalommal volt eredményes.

18 évvel később, 1988. augusztus 20-án Jován Róbert négy találatával 4-1-re vertük a Dunaújvárost. A következő - és máig az utolsó - négygólos Vidi-játékos Zoran Kuntics volt, aki 1995. május 10-én nem csak négy gólt szerzett, de két gólpasszt is kiosztott a bajnoki címvédő Vác elleni találkozón, melyet 6-3-ra nyertünk meg. 

CÍMKÉK
stadion emlék
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek