hu en
2014. Június 30. 10:00  -  Acsai N. Ferenc   -   Fotó: vidi.hu
INTERJÚ
Burcsa Győző: "Új bázis kialakítása a cél"

A Vidi klubigazgatója az eddigi tapasztalatokat összegezve beszélt Joan Carrillo kinevezésének hátteréről, az igazolásokkal kapcsolatos tervekről és a felkészülés menetéről is.

Egy hónapja kezdte a munkát a Vidinél, hogyan foglalná össze az elmúlt időszak történéseit, illetve kérem, beszéljen egy kicsit arról, miért Joan Carrillót választotta a vezetőedzői posztra?

Az elmúlt években kialakult egy keret, amelynek az alapjait még Paulo Sousa rakta le, az általa elképzelt játékrendszernek megfelelően. Ebben sok külföldi játékos kapott szerepet, olyanok, akik az adott szisztémába illeszkedve, posztokra, feladatokra lettek igazolva. Ha egy olyan új edzőt szerződtetünk, aki mondjuk az egészet új alapokra helyezve tizenöt játékost ki akart volna cserélni, lehetetlen helyzetbe kerülünk, hiszen ekkora változást nem lehet rövid idő alatt megcsinálni. Olyan szakembert kellett tehát találnunk, aki ezt a keretet ismeri és a szükséges változtatások mellett a többségükkel együtt tud dolgozni. Ezért döntöttem úgy, hogy Joan Carrillo vigye tovább a projektet, és azokat a játékosokat, akik korábban már bizonyították, hogy tudnak focizni, ám az elmúlt szezonban gyengén teljesítettek, újra hozza megfelelő szintre, valamint egy olyan új bázist kezdjen kialakítani, amely a következő időszakban meghatározhatja a csapat játékát.  

Mik a fő szempontjai egy-egy igazolásnál?

Csak olyan játékosokat igazolunk, akik hosszútávon megoldást jelentenek a csapat gerincének a kialakításához. Fiatalok, ambiciózusak, első osztályú rutinnal bírnak. Így került hozzánk Horváth Tamás Mezőkövesdről és Dinko Trebotic Zágrábból. És természetesen most is folynak még tárgyalások, és hamarosan meglátjuk, hogy kikkel tudjuk még megerősíteni a keretet. 

Korábban azt mondta, a magyarok és külföldiek aránya változni fog az öltözőben. Azt tudjuk, hogy több külföldi játékos kikerült a keretből, helyükre azonban még csak egy magyar érkezett.

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, ugyanis a piacon lévő magyar játékosok sokkal drágábbak, mint egy hasonló paraméterekkel bíró külföldi. Ha Magyarországon egy klubnak van egy játékosa, akire komolyabb kereslet mutatkozik, máris olyan árat kérnek érte, ami magyar viszonylatban szinte megfizethetetlenül magas. Emellett csak olyan magyar játékosokat próbálunk igazolni vagy kölcsönben visszahozni külföldről, akiknek a mentalitása beleillik ebbe a közegbe. De azt nagyon meg kell fontolnunk, hogy kiért adunk ki komolyabb összeget. 

Elkezdődött a 12 napos nyári edzőtábor. Miért pont Ausztria a helyszín és miért pont ennyi időre megy a csapat? 

Mindenképpen hűvösebb klímájú helyre akartunk menni, Ausztria ideális helyszín. A hosszú felkészülési időszak alatt szükség van olyan napokra, amikor csak az edzésre koncentrálnak a játékosok. Tapasztalataim alapján maximum két hetes edzőtáborban érdemes gondolkodni, ez az az intervallum, ami alatt jó munkát lehet elvégezni.

A felkészülési mérkőzésekről mit kell tudni?

A jelenlegi tervek szerint két meccs lesz az edzőtáborban, az első egy rávezető mérkőzés egy harmadik ligás osztrák csapat ellen, a második pedig már komolyabb, egy szintén külföldi, első osztályú csapattal szemben. Az edzőtábor után pedig a Paris Saint-Germainnel játszunk, ami hatalmas büszkeséggel tölt el, hiszen 30 évvel a nagy UEFA Kupa-sorozat után találkozhatunk újra a francia sztárcsapattal. 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek