hu en
2012. Október 02. 15:00  -  Gyurina Zsolt   -   Fotó: vidi.hu
EURÓPA LIGA
Érdekességek a Vidi - Sporting előtt

Hazai pályán kilenc meccse veretlenek vagyunk a nemzetközi kupákban, a portugálok viszont hét meccse nem győztek idegenben.

Csapatunk először találkozik a Sportinggal a nemzetközi kupákban, sőt, portugál csapattal szemben sem léptünk még pályára. Csütörtöki ellenfelünk azonban már többször találkozott magyar csapattal - igaz, legutóbb 32 éve - összmérlege pedig negatív: 2 győzelem, 1 döntetlen és 5 vereség. A lisszaboniak legnevezetesebb párharca magyar csapat ellen az 1963-64-es szezonban volt, amikor a KEK döntőjében az MTK-val szemben diadalmaskodtak, az első meccs döntetlenje (3-3) után 1-0-ra nyerve a megismételt mérkőzést.

A nemzetközi kupákban (Bajnokok Ligája, Európa Liga és elődjeik, Intertotó-kupa) hazai pályán már kilenc meccse veretlenek vagyunk, utoljára a német Bayer Uerdingen tudott győzni Sóstón, 1993 júniusában, vagyis 19 éve. A Sporting viszont hét meccse nyeretlen idegenben az európai kupákban, legutóbb a 2011-12-es Európa Liga csoportkörében győztek, 2-0-ra Zürichben. Azóta idegenben 3 döntetlen és 4 vereség a mérlegük.

Marco Caneira három különböző periódusban is játszott a Sporting színeiben: először 1996-ban, amikor a klub utánpótlásától 17 évesen felkerült a nagycsapatba. Négy év után távozott, de a 2006-07-es szezonban újra Lisszabonban kötött ki, majd 2008-tól állt ismét az egyesület alkalmazásában, tavaly nyáron pedig a Sportingtól igazolt hozzánk. Renato Neto szintén a Sportingtól érkezett hozzánk a nyáron, kölcsönjátékosként.

A Sporting 45-szörös portugál válogatott edzője, Sá Pinto még játékosként bajnok és kétszeres kupagyőztes lett a klubbal. Vezetőedzőnk, Paulo Sousa is pályára lépett leendő ellenfelünk színeiben az 1993-94-es évadban, de a két vezetőedző sosem játszott egy szezonban a klubnál. Viszont a portugál válogatottban annál többször találkoztak, például a 2000-es Európa-bajnokság selejtezői során mindketten pályára léptek a magyar válogatott ellen. Az 1998 őszi budapesti találkozón Sá Pinto két gólt is szerzett, a vendégek végül 3-1-re győztek.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek