hu en
2012. Szeptember 20. 12:58  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
HORVÁTH FERENC:
"Helyt fog állni a Vidi az EL-csoportkörben"

Korábbi kiváló támadónkat nagyon szép emlékek fűzik Genkhez is, és érdeklődve várja az esti mérkőzést.

Horváth Ferenc a 90-es évek első felében a Vidi meghatározó játékosa volt, ez idő alatt több mint 130 mérkőzésen 54-szer volt eredményes csapatunkban. Az évtized végén aztán Belgiumba igazolt, méghozzá a KRC Genk csapatához, majd a 2000-es években még két alkalommal tért vissza a Vidibe (2004-ben és 2006-ban) és Magyar Kupát nyert csapatunkkal 2006-ban.

Milyen emlékei vannak a belgiumi évekről?

Nagyon sikeres csapatba kerültem, és számomra is sikeres volt ez az időszak. Az első évben belga bajnoki címet nyertünk, a második szezonban pedig belga kupagyőztesek lettünk. Sajnos az első évben egy sípcsonttörés miatt - amit a válogatottban szenvedtem el - pár hónapot ki kellett hagynom, de a második évben 8 gólig jutottam. A belga bajnokság sokban hasonlít a mi bajnokságunkhoz, annyi a különbség, amennyivel több pénzt tudnak minőségi légiósokra fordítani. Az bizonyára csak a véletlen műve, hogy az elmúlt 10-15 évben több olyan magyar játékos is szerepelt a Genkben, akik korábban a Vidi labdarúgói is voltak (Horváth, Tóth és Köteles - a szerk.), az azonban biztos, hogy Belgiumban nagyon jó véleménnyel vannak a magyar légiósokról.

Hogyan viszonyulnak az emberek Genkben a labdarúgáshoz?

Genkben egy focimeccs komoly családi programnak számít, és a környező településekről is rengetegen kilátogatnak a mérkőzésekre, ezért sem meglepő, hogy egy 60 000-es városnak közel 30 000-es stadionja van. Ráadásul nagyon szép emléket őrzök a Genk stadionjáról, ugyanis volt szerencsém játszani a stadionavató mérkőzésen, és három gólt is rúgtam. Félelmetes atmoszférája van annak az arénának, ugyanis ott nem csak azok szurkolnak, akik a B-közép tagjai, hanem az egész stadion. Két-három hónapja voltam egyébként Genkben, mivel a szakdolgozatomat a Pro-licenchez a KRC Genkről írom.Ez pontosan mit jelent?

Átfogó ismereteket kellett szereznem a klub mindennapi életéről, kezdve a gazdasági dolgoktól egészen a szakmai munkáig. Egy hetet töltöttem Belgiumban, és meglepődve tapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy holland vezetőedző dolgozik a klubnál, a 4-4-2-es játékrendszert favorizálja. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért nem a hollandoknál szokásos 4-3-3-as felállásban küldi pályára a csapatát, annyit válaszolt, hogy itt Genkben nagyon komoly hagyományai vannak a 4-4-2-nek, éppen ezért nem a klubnak kell alkalmazkodnia hozzá, hanem neki kell alkalmazkodnia a klubhoz.

A Videoton FC eredményeit is rendszeresen nyomon követi?

A Genk mellett természetesen a Vidi eredményeit is rendszeresen figyelem, sőt szinte valamennyi mérkőzését megnézem a TV-ben, méghozzá azért, mert nagyon tetszik az a tudatos futball, amit a csapat hétről hétre bemutat a pályán. A fehérváriak védekezése - és ezt higgye el, nem udvariasságból mondom - nemzetközi szintű. Amire kíváncsi leszek, hogy az Európa Liga csoportkörében, hogyan sikerül majd ebből a biztos védekezésből felépíteni a támadásokat. Abban biztos vagyok, hogy tisztességgel helyt fog állni a Vidi az EL-csoportkörben, de nem tartom kizártnak azt sem, hogy további bravúrokat fog elérni a csapat a nemzetközi porondon.

CÍMKÉK
Horváth Ferenc 2012-2013 UEFA Európa Liga K.R.C. Genk - Videoton FC
Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek