hu en
2012. Július 14. 10:30  -  Acsai N. Ferenc   -   Fotó: vidi.hu
U17
"Szép szezonon vagyunk túl"

Vajda Gusztávval, az U17-es csapat edzőjével értékeltük a 2011-2012-es bajnokságot.

Voltak konkrét elvárások a szezon előtt, hiszen 17 évesekről beszélünk, akiknél már az eredményesség is fontos szempont?

Az elvárások tekintetében fontos volt, hogy az U17-es csoportban két korosztállyal foglalkoztunk, az 1995-ösökkel és a '96-osokkal. Az előzetes felmérések alapján a '95-ösöknél a mentális és a technikai képzést helyeztük előtérbe, a '96-osoknál pedig a fizikális felkészítés volt a legfontosabb, hogy az eggyel idősebb korosztállyal fel tudják venni a versenyt.

Mennyire alakult a tervek szerint a 2011-2012-es bajnokság?

Az első félév a várakozásoknak megfelelően sikerült, tehát kialakult egy masszív keret, és tavasszal már az eredményességre tudtunk koncentrálni. Hála istennek, ősszel is akadtak szép eredményeink, de a legfontosabb mégis az volt, hogy egy ütőképes csapatot alakítsunk ki ebből a bő keretből. Tavasszal már tudtunk játékosokat adni az U19-es korosztálynak, és ami még nagyon fontos, hogy Felcsútra is került tőlünk három fiatal.

Milyen rendszerben játszott a csapat és mennyire tükrözi a valóságot az elért 8. helyezés?

A 4-2-3-1-es rendszert alkalmaztuk, ez feküdt a legjobban, ritka alkalmakkor kellett csak változtatni, ha mégis így alakult, akkor azt a keret szűkössége okozta. Sikerként lehet elkönyvelni ezt az évet, hiszen attól függetlenül, hogy 8. helyen zártunk, a szakmai vélemények nagyon pozitívak voltak. A mezőnyben csak akadémiai csapatok végeztek előttünk, ami szintén a munka eredményességét mutatja. Meg tudtuk előzni a Ferencvárost, az Újpestet, a Debrecent, szóval szép szezonon vagyunk túl.

Mennyire erős ez a két korosztály, eltekintve attól, hogy mire ebbe a korba érnek a gyerekek, a kiugró talentumokat elviszik az akadémiák?

Erős korosztályokról beszélünk. Sok jó képességű játékos van a csapatban, aminek bizonyítéka - ahogy már az elején is említettem -, hogy még idén is tudtunk három játékost adni az Akadémiának, sőt még mindig vannak olyan gyerekek, akik ott köthetnek ki, vagy később magasabb szintre is eljuthatnak.

16-17 évesekről beszélgetünk, akiknél nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy másodikas, harmadikas középiskolások, így előfordulhat, hogy már nem feltétlenül a futball jelent mindent. Mennyire vannak motivációs nehézségek?

Tény, hogy a fiatalabb korosztályokkal könnyebb dolga van egy edzőnek, náluk még nem jelennek meg azok a külső körülmények, amik elvehetik a figyelmüket és az érdeklődésüket a futballtól. Ahogy nőnek, ez változik, nagyon kell figyelni minden egyes apró rezdülésre. Ezeket meg kell látni és tudni kell kezelni, de minden nehézségével együtt, ennek a feladatnak a megoldása egy nagyon szép része az edzői hivatásnak.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek