hu en
2012. Március 21. 12:21  -  Wéninger Ákos
A Down-szindróma Világnapja

Ezen a napon a Down-szindróma egyesületek az egész világon találkozókat és rendezvényeket tartanak, hogy felhívják a figyelmet erre a genetikai betegségre.

A Down Syndrome International (DSI) nem véletlenül választotta március 21-ét. A 21. nap a 21-ik kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es kromoszóma megháromszorozódását jelenti. Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, majd az ART21 nevű svájci betegcsoport átvette a napot. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban.

A Down-szindróma oka egy kromoszóma rendellenesség, amely a 21. számú kromoszóma megháromszorozódásából adódik. Ezért lett a világnap harmadik hónap 21-e. Ezen a napon az egész világon találkozókat, rendezvényeket tartanak, hogy felhívják a figyelmet erre a genetikai okból kialakuló fogyatékosságra.

Székesfehérvár és a Vidi is csatlakozott

Székesfehérvár egy tematikus hét megszervezésével kapcsolódik a rendezvénysorozathoz, melynek keretében tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, fiatalok speciális intézményei mutatkoznak be az esélyegyenlőség és az inklúzió jegyében. A program első elemeként a székesfehérvári Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai kísérték be a csapatokat a hétvégi Vidi-DVSC Szuperrangadóra. A 21 fehér lufi együttes elengedése jelképezte közös világunkat, amelyben legfőbb érték az ember, fogyatékos és nem fogyatékos egyaránt.

A Szuperrangadó szünetében egy táncos produkciót láthattunk. A táncos produkciót az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjai mutatták be. A Locomotív GT Zenekar "Mindenféle emberek" című dalára készített koreográfiában részt vett az iskola apraja-nagyja, az első osztályos kisdiáktól a végzős speciális szakiskolásokon át, a lelkes gyógypedagógusokig. A gyermekek nagy izgalommal és szorgalommal készültek a fellépésre, hatalmas élmény számukra, hogy egy ilyen rangos eseményen mutathatták meg, mire képesek.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek