hu en
2011. Július 16. 23:12  -  Wéninger Ákos
Elhunyt csapatunk korábbi edzője, Bicskei Bertalan

66 éves korában elhunyt Bicskei Bertalan, a Honvéd, és a magyar válogatott korábbi kapusa, aki kétszer is volt szövetségi kapitány, 2003-ban pedig csapatunk edzője volt.

Bicskei Bertalan 1944-ben született, pályafutása nagy részét a Honvédnál töltötte, de a harmincon túl, az MTK-nál is lehúzott két idényt. A magyar válogatottban egy alkalommal szerepelt, a Svédország elleni 1973-as világbajnoki selejtezőn.

A magyar utánpótlás-válogatott kapitányaként érte el edzőként élete első nagy sikerét, a magyar fiatalok 1984-ben aranyérmet szereztek az oroszországi Európa-bajnokságon, a csapat tagja volt többek között Kovács Kálmán, Pintér Attila, Petry Zsolt, Szeiler József. A mai napig ez a magyar futball utolsó aranyérme, egy nemzetközileg elismert rendezvényen.

Bicskei hamarosan a Honvéd kispadján dolgozott tovább, 1988-ban magyar bajnokságot nyert a klubbal. A következő bajnokságot is megnyerte a Honvéd, Bicskei Bertalan a rajton is ott ült a kispadon, de idény közben a magyar válogatott szakvezetőjének nevezték ki, ahol első alkalommal egy évet töltött.

Ezután külföldön dolgozott, előbb Koreában, ahol szintén bajnok lett csapatával, majd a svájci Luzern csapatánál vállalt munkát, amellyel a nemzetközi porondon is megmutathatták magukat. Svájci ténykedése óta nem is fordult elő, hogy a hazai futballhoz ennyire szorosan kötődő magyar szakember nevesebb bajnokságban vállaljon edzői munkát.

1998-ban lett újra szövetségi kapitány, és itt is elkönyvelhet egy rekordot, az elmúlt 25 évben kimagaslóan ő vezethette a leghosszabb ideig a nemzeti csapatot, majdnem 4 éven keresztül. 1998-ban egy teljesen új csapatot építve vívta ki rövid idő alatt a közönség szeretetét, emlékezetes volt például a debütálása is, mikor Ausztriában rengeteg újonccal vertük 3-2-re a vb-résztvevő osztrákokat.

Ezután az edzői tisztség mellett egyéb teendőket is vállalt, például a hazai edzőképzésért is felelt, illetve az MLSZ tanácsadója volt. Legutóbb a Libériai válogatott szövetségi kapitánya volt, amikor arról lehetett hallani, hogy Magyarországon kórházba került súlyos betegséggel, és az intenzív osztályon kezelik.

Bicskei Bertalan 66 évet élt. Nyugodjék békében.
(forrás: pepsifoci)

     
 

Bicskei Bertalan a Vidi kispadján

Bicskei Bertalan 2003-ban, 15 mérkőzésen volt csapatunk vezetőedzője, mérlege pedig 8 győzelem, 1 döntetlen és 6 vereség, 30 rúgott és 14 kapott gól. Bicskei Bertalan nevéhez fűződik többek közt Kispera élvonalbeli bemutatkozása is, hiszen 2003. május 17-én a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya szavazott először bizalmat az akkor még csak 18 éves védőnek, aki azóta klubunk legsikeresebb játékosa lett. Szurkolóink hamar elfogadták és megszerették Berci bácsit és annak ellenére, hogy csak rövid időt töltött csapatunk kispadján, máig szeretettel emlékeznek vissza a korábbi Mesterre, akinek a keze alatt egy bátor, gyors és ötletes támadófocit játszó Vidi alakult ki. Első mérkőzése Vidi-edzőként igazán emlékezetesre sikeredett, hiszen Győrben nyertünk úgy 4-0-ra, hogy 0-0-s félidőt követően, 35 perc alatt szereztünk 4 gólt.


Klubunk valamennyi játékosa és szurkolója nevében is őszinte részvétét fejezi ki Berci bácsi hozzátartozóinak!

Bicskei Bertalan eredményei a Vidi kispadján:

Győri ETO - Videoton FC 0-4

Videoton FC - Sopron 3-2

ZTE - Videoton FC 0-3

Videoton FC - Dunaferr 3-0

FTC - Videoton FC 1-0

Videoton FC - ZTE 2-0

Kispest-Honvéd - Videoton FC 1-0

Videoton FC - Békéscsaba 3-0

Videoton FC - Dunaferr 4-0

Sopron - Videoton FC 0-2

ZTE - Videoton FC 3-2

Videoton FC - Kispest-Honvéd 1-2

Békéscsaba - Videoton FC 1-0

Dunaferr - Videoton FC 2-2

Videoton FC - Sopron 1-2

 

 
     

Hírek
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek