hu en
2011. Március 12. 11:34
Fradi-buszon ünnepelt a Videoton!

Blogunkban ezúttal olyan képek mesélnek, amelyeket a klub történetének legfényesebb lapjairól emeltünk ki.

     
   
  Fejesék az Üllői úton kényszerítették térdre a Fradit!  
     

A „Mesélő képek” blogban, többször szóba került már, az 1968-as, NB I-es premier, a gyors „liftezés” után milyen hamar az ország legerősebb csapatai közé emelkedett a Videoton SC.

Azt, hogy 1976-ban Müncz játékvezető, az Üllői úton elcsalt meccs, illetve a zöld-fehérek azóta már a főszereplők által is bevallott bundája fosztotta csak meg a Videotont attól, hogy bajnok legyen, már többször emlegettük – nem mintha örömet okozna feltépni a sebeket. (A napokban Juhász Istvánnak, a Fradi később Amerikában is élt válogatott középpályásának visszaemlékezésére bukkantunk a sportnapilap egyik 2004-ben megjelent lapszámában – tanulságos: "Dalnoki Jenő kerek perec megmondta, öreg vagyok. Ez 1976-ban történt, amikor bajnokok lettünk, csakhogy senki sem tudja, hogyan… Az utolsó öt meccset egytől egyig megvettük, és a sorozatos bundák segítettek hozzá az aranyéremhez. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de nincs értelme tovább eltitkolni az igazságot. Akkoriban azt mondtam magamban, szégyellem, hogy futballista vagyok. Jött a bajnoki hajrá, ültem a kispadon, de így is be kellett adnom hat vagy tízezer forintot. Összesen negyvenezer forinttal lettem szegényebb. Ennyibe került csak nekem, hogy a Fradi lett a bajnok 1976-ban.")

No, de nézzük a szebb emlékeket, szűk két évvel korábban, a már akkor bombaerős Videoton 3-2-re nyert az Üllői úton! Miután májusban avatták fel az újjáépített Fradi-stadiont, akár azt is mondhatjuk, ez, a szeptember 14-i vereség volt a hazaköltöző zöld-fehérek első nagy pofonja a „szentélyben”.

A Kovács László – Hartyáni, Nagy III, Fejes, Czeczeli – Kovács József, Karsai, Burka, Nyitrai, Nagy II, Tieber összeállításban játszó Videoton bő félóra alatt, 2-0-s vezetéssel némította el a 30 000 nézőt. A 31. percben Bálint rosszul szabadított fel, Karsai megszerezte a labdát, Nyitraihoz passzolt, ő pedig 14 méterről, a jobb felső sarokba bombázott. (A gólszerzőre, Nyitrai Ferencre talán nem emlékeznek annyian, mint a korszak sztárjaira. Az 1949-ben született támadó 1970 és 1975 között 33 NB I-es meccsen játszott a Vidiben, de ez volt az egyetlen gólja. Később Tatabányára igazolt, a Bányászban is volt 18 élvonalbeli meccse.) Két perccel később Karsai mesteri labdájával Tieber kitört, faképnél hagyta Martos Győzőt, és balról, éles szögből nagy gólt rúgott.
Ezzel 2-0-ra ment a Vidi – érdekesség, hogy már nem a kezdőcsapat volt a pályán, Kovács Ferenc a 28. percben a roppant idegesen játszó, többször dühből faultoló Nagy II Jánost lehozta, nehogy Mohácsi játékvezető kiállítsa. A helyére küldött Csongrádi Ferenc remekül futballozott, a másnapi Népsportban osztályozó Németh Gyula-Varga Béla párostól épp úgy 7-es osztályzatot kapott, mint Fejes, Kovács József és Karsai. Ennél csak egy futballista kapott magasabb kalkulust, az ördöngős Tieber „Laca” (8).

No, de vissza a meccshez, mert nem volt még vége. Amikor a lecserélt Nagy II lejött a pályáról, a szurkolók megdobálták, már akkor látszott, aligha ér véget balhé nélkül a meccs. Különösen azután lett parázs a hangulat, hogy Szabó Ferenc a 35. percben szépített, majd a fordulás után, szinte azonnal egyenlített.
A Fradi 30 000 szurkolója győzelembe próbálta hajszolni a csapatát (Géczi – Martos, Bálint, Juhász, Megyesi – Kelemen, Nyilasi, helyette Takács a 71. percben, Mucha – Pusztai, Szabó F., Máté), de a Videoton SC tudott újítani, Tieber pedig még egy gólt lőtt!

Az 56. percben Fejes Gábor szerelt nagyszerűen, indította a támadást, a labda Tieberhez került, aki kicselezte előbb Megyesit, majd Bálintot, és higgadtan a kapu közepébe lőtt.

Bár a Fradi nagy elánnal rohamozott, újabb gól nem esett, a Videoton SC megnyerte az egyébként csak 88 percig tartó meccset. Hogy ez hogyan lehetséges? Az utolsó percekben a tribünön már állt a bál, Mohácsi és két partjelzője, Jaczina és Szkokán szinte másodpercenként nézte az óráját, legyen már vége… Nyolcvannyolc perc játék után Mohácsi gondolt egy merészet, úgy döntött, jobb a békesség, és lefújta a meccset. Amikor a klubházban megkérdezték, miért fújta le két perccel a korábban a meccset, diplomatikusan annyit mondott: nála lejárt az idő…

     
   
  A Képes Sport címlapján megjelent Falus István-fotón Judik megelőzi Szabó Józsefet - de, csak ott!  
     

Hat évvel később a Lantos Mihály-Verebes József duó által dirigált Videoton vizitált az Üllői úton. Az 1980. március 22-i meccsen is erős csapat utazott a Fradihoz: Disztl Péter – Végh, Kovács J., Baranyi, Horváth G. – Karsai (Vadász, 50. p.), Burcsa, Csongrádi – Májer, Szabó J., Tieber.
Tudom, sokan a főesküt leteszik rá, hogy Szabó József „élete meccsét” az UEFA-kupa-sorozatban játszotta, amikor 1984 őszén négyet vágott a Partizan Beogradnak. Mások úgy vélik, néhány héttel korábban, Párizsban, igaz csak kettőt vágott a PSG-nek, de a játéka, ott volt a csúcs. Ha a meccsek „rangját” nézzük, nyilván mindkét álláspontnak igaza van. De, ha „csak” a teljesítményt nézzük, szerintem a Fradi elleni 5-2-es győzelem veri mindkettőt…

Bizony, a Videoton SC 5-2-re nyert az Üllői úton! A Fradi-pálya 25 000 nézője hazai győzelemre készült, de a 10. percben a Szabóval kényszerítőző Tieber a vendégeknek szerzett előnyt. Négy perccel később Szabó Jóska kilépett, majd jól látta meg, hogy a hosszú oldalon jön Baranyi, „tökegyedül”. Átívelt, 2-0, és még negyedóra sem telt el. A 34. percben Májer szögletét Szabó előrevetődve fejelte Zsiborás hálójába. 3-0, nem oda!
Szépített a Ferencváros, de a Vidi még a szünet előtt újabb gólt rúgott: Tieber középen mindenkit maga mögött hagyott, helyzetbe került, de lövése kipattant Zsiborásról. Szabó remekül ismerte fel a helyzetet, és 22 méterről a hálóba ívelt.A második félidőre csak két gól jutott, előbb szépített a Ferencváros, majd a jobb szélen elfutó, Szabó Jóskához hasonlóan káprázatosan játszó Tieber beadását Burcsa fejelte a kapuba. Ez volt az egyetlen Vidi-gól, amihez Szabónak nem volt „köze”…
5-2 lett a meccs vége, de a történetnek még nincs vége. A lefújás után óriási kőzápor zúdult a Videoton buszára, szinte valamennyi ablak betört, a csapat végül a Ferencváros buszával utazott haza, Székesfehérvárra.

Számla ide, számla oda, a fene bánta…
 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek