hu en
2011. Január 12. 15:15
Olvasónk kérdezte - mi válaszolunk II.

Mennyiben térnek el az orvosi feladatok a felkészülési időszakban az idénybeli munkától?

     
   
  dr. Kator Miklós  
     

A kérdésre természetesen a legilletékesebb válaszol: dr. Kator Miklós, a csapat orvosa.

+ Vetítsük ezt a kérdést az aktuális időszakra, tehát a téli felkészülésre. Először is abból kell kiindulni, hogy január elején a játékosok hosszabb szünet után érkeznek vissza. Első lépésként fel kell mérni, kinek milyen az egészségi állapota. Ideális esetben minden rendben van, de ha akadnak kisebb-nagyobb problémák, azokat meg kell oldani. Mivel a futball csapatjáték, következő lépésként egy szintre kell hozni a játékosok állapotát, s itt nem csak az egészségi, hanem a fizikai állapotról is beszélünk, hiszen van, aki fittebb, van, aki vitaminhiányosabb és még lehetne sorolni. Abban, hogy pontos képet kapjunk és megállapíthassuk, honnan indítható a felkészülés, sokat segít a téli, illetve a nyári időszak elején végzett terheléses-élettani teszt, amelynek értékeit napokon belül kielemezzük. Nyilván, az ilyenkor végzett edzésmunka is eltér a bajnokság közitől, ezért oda kell figyelni az eltérő jellegű terhelésből, illetve a különböző terepen végzett – télen beszélhetünk jeges, havas, kemény talajon, illetve műfüvön történő edzésekről – mozgásból eredő esetleges sérülésekre. Az izületek ilyenkor ugyanis másképpen terhelődnek és azt is figyelembe kell venni, hogy a téli felkészülés esetében több hetes pihenő előzte meg a kemény munkát. Ugyanakkor az sem tesz jót, ha a játékosok rendszeresen ugyanolyan közegű pályán dolgoznak. A téli időszak jellemző kérdése még a védőoltás, amelynek beadása főként attól függ, milyen messze vagyunk a fertőzéstől, illetve mikor, milyen erősségű és típusú járvány jelenik meg. Ezt szintén figyelni kell. Végül, de nem utolsósorban elmondható, hogy ilyenkor jobban elnyújtható bizonyos feladatok végrehajtása, mint a bajnokság alatt, amikor számunkra is pörgősebb minden. Összességében tehát orvosi szempontból is másabb a napi munka a felkészülés időszakában.

- Kapnak-e a játékosok személyre szabott étrendet, illetve egyéb utasításokat arra vonatkozóan, hogy milyen vitaminokat vagy étrend kiegészítőket szedjenek?

     
   
  Az orvosi feladatok időszakonként változók  
     

+ Mindig, minden esetben személyre szabott véleményt adunk, ebben nincs különbség a felkészülési időszak és a bajnokság ideje között. Igaz ez az étkezésre is, hiszen mindenkinek másfajta táplálékra – fehérje-, vagy folyadékdúsabb, rostosabb, szénhidrátosabb – van szüksége. Amikor a csapat együtt van egy edzőtáborban, összetartáson, vagy egy-egy mérkőzést megelőzően, akkor természetesen egységes az étkezés.

- Több év tapasztalata alapján, mekkora a visszaesés a téli szünetet követően a játékosok állapotában?

+ A fizikai formahanyatlás attól függ, ki milyen módon töltötte a szünetet: teljesen leállt-e mindenféle mozgással, vagy aktívan pihent-e. Nagy általánosságban azt mondhatom, hogy tíz százalék körüli a visszaesés mértéke télen. A teljes leállás nem jó, ugyanakkor, ha végig terheli magát valaki – mondjuk egyfolytában teremtornákra jár – az sem megfelelő. Miután azonban profi játékosokról beszélünk, mindenki tudja mennyi mozgásra van szüksége ahhoz, hogy kellő egészséggel és erővel kezdhesse meg a felkészülést.

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek