hu en
2010. Május 29. 22:27
Sima vereség a vb-re készülő németek ellen

A Puskás Ferenc Stadionban 3-0-ra elveszíitett találkozón Horváth Gábor végig a pályán volt, Elek Ákos viszont nem kapott lehetőséget

Erwin Koeman „kísérleti”, vagy, ha úgy tetszik tartalékos csapatot küldött pályára a Puskás Ferenc Stadionban, a németek elleni erőpróbán. Nem is csak Gera Zoltán száműzetésére gondoljunk, de Hajnal Tamás és Dárdai Pál is hiányzott, sérülés miatt. (Ne feledkezzünk meg Nagy Daniról sem, aki kerettag volt, de meghúzódott.) Alkalmasint még ennél is meglepőbb húzás volt a legjobb magyar középső védő, Juhász Roland előre vezénylése a középpályás sorba. Jó hír viszont, hogy Horváth Gábor, aki ideális esetben Juhász védőpárja lehetne, nem csak kezdett, de végig a pályán is maradt.
Juhászra visszatérve, a kapitány valószínűleg abban bízott, hogy a magyar csapat labdaszerzésében kulcsszerep juthat az Anderlecht védőjének - de kiszúrt vele azzal, hogy ezt a szerepet szánta neki.
Az első játékrész magyar szempontból egyetlen örvendetes jelensége - már túlmenően azon, hogy Koman Vladimir személyében bemutatkozott az A válogatottban az egyiptomi junior-világbajnokság bronzérmesei közül az első fecske - Király Gábor reneszánsza volt. Amikor tavaly visszatért a válogatottba a kilencvenes évek első számú magyar kapusa, akinél többször csak a legendás Grosics Gyula őrizte többször a válogatottunk hálóját az ország 109 éves futballtörténetében, a kapitány nem aratott osztatlan elismerést a döntésével.
A 34 éves, az 1860 München együttesében, a Bundesliga 2-ben szereplő kapus az első játékrészben a legszebb napjaira emlékeztetően védett. Csak tizenegyesből tudta őt legyőzni Lukas Podolski, előtte és után a kölni csatár, valamint háromszor Mesut Özil, kétszer Piotr Trochowski kísérletét is hárította.
A magyar csapat irányítása az első félidőben sok volt még Komannak, de az is igaz, a társak sem voltak a segítségére. A védelem sorozatosan helyezkedési hibákat követett el, a - németek kérésére fellocsolt, s kicsit csúszós gyepen az apró termetű török-német, Mesut Özil annyiszor került helyzetbe, ahányszor csak akart. Rossz rágondolni, mi lett volna, ha mondjuk nem ő, hanem Klose kerül ennyiszer a magyar kapu elé. Hál’ Istennek, Horváth Gábor jelenti a kivételt, a felforgatott védelemben talán Kispera találta fel magát leginkább, és jegyezhet – fejjel – egy látványos mentést is.

A második félidőre cserélt a magyar csapat, Bodor Boldizsár helyére Tőzsér Dániel állt be. Nem feltétlenül ettől, de feljavult a magyar válogatott játéka. Ha a kapura továbbra sem volt veszélyes a csapat, tíz perc alatt többet birtokolta a labdát, mint az egész első félidőben.
Nyilván ebben az is közrejátszott, hogy a németek visszavettek a tempóból, a játékrész első negyedórájában, beleértve a félidő előtti cseréket, Joachim Löw a mezőnyjátékos-állományának a felét lecserélte. Aogo, Marin, Gómez, Janssen és Cacau is beállt.
A magyar csapatba beállt (Torghelle Sándor helyére) Németh Krisztián, aki a nap második újonca lett Erwin Koeman csapatában. A fiatal csatárnak balszerencséje volt: még labdához sem ért, amikor a születésnapos Arne Friedrich durván mellbe talpalta.
A 68. percben a németek növelték az előnyüket - Mario Gómez lőtte a kapuba a labdát, ebben a gólban benne volt a levegőbe rúgó Király Gábor. Négy perccel később Cacau már kellemetlenné tette a különbséget. Edzőmeccsszerű mezőnyjátékkal ért véget a mérkőzés, a magyar válogatott a legjobb akcióját a 90. percben vezette. Elek Ákos nem kapott lehetőséget, a magyar mezőnyjátékosok közül egyedüliként, végig a kispadon maradt. De, ettől függetlenül, örüljünk annak, hogy a keret tagja, nem kell nagy bátorság azt jósolni, hamarosan áteshet a tűzkeresztséget – talán már Hollandia ellen.

A magyar válogatott ezzel a mérkőzéssel lezárta hazai szereplését a 2009-2010-es idényben. A mérleg: öt mérkőzés, négy vereség (Románia, Svédország, Portugália és Németország ellen), s egy döntetlen (Oroszország ellen).

Magyarország-Németország 0-3 (0-1)
Puskás Stadion, 15 000 néző. Vezette: Claus Bo Larsen (dán). Gólszerző: Podolski (4., 11-esből), Gómez (68.), Cacau (72.)
Magyarország: Király - Bodnár (Laczkó, 84.), Horváth, Vanczák, Bodor (Tőzsér, 46.) - Juhász (Szélesi, 72.), Vadócz - Huszti (Priskin, 72.), Koman (Lázok, 88.), Dzsudzsák - Torghelle (Németh K., 61.)
Németország: Neuer - Boateng, Mertesacker, Friedrich (Badstuber, 71.), Westermann - Khedira (Cacau, 46.) - Trochowski (Marin, 62.), Özil (Aogo, 46.), Kroos (Janssen, 62.), Podolski - Klose (Gomez, 62.)

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek