hu en
2009. Július 07. 14:54  -  Wéninger Ákos
Elek Ákos

A fiatal, tehetséges Elek Ákos 2008 nyarán került Kazincbarcikáról Székesfehérvárra.

Több ajánlata is volt abban az időben, de ő a Videotont választotta. A 2008-2009-es bajnokság tavaszi szezonjában beküzdötte magát az első csapatba, s egyre több lehetőséget kapott. Az idei bajnokságban, 21 évesen elmondhatja magáról, hogy egy dobogóra törő együttes alapembere, aki két gólig jutott. Eddig.

- Ózdon születtem, Bánrévén – a szlovák határ mentén – laktunk, de Putnokon kezdtem el focizni. Édesapám is futballozott, de csak az NB-III-ig jutott. Ő vitt el Putnokra edzésre, amikor látta, hogy mennyire érdekel a labda. Putnokon figyeltek fel aztán rám 10 éves koromban, s hívtak Kazincbarcikára, így a 4. osztályt már az ottani általános iskolában kezdtem.

Abban az időben a „Barcika” a harmadosztályban játszott, de mire Ákos végigjárva a korosztályos csapatokat az első keret közelébe került, felkerült az NB-II-be. Mindeközben többször is szerepelt az U16-os, illetve az U18-as válogatottban. Előbbinek egyébként az a Varga István volt a szövetségi edző, akivel Ákos néhány évvel később pont a Vidiben dolgozott együtt újra. Ákos első edzői közül Kádár Zsolt nevét emelte ki, akitől a legtöbbet tanulta pályafutása elején.

- Az NB-II-ben 16 évesen mutatkoztam be, s egy szezonnal később már stabil tagja voltam a kezdő tizenegynek. Összesen 64 másodosztályú mérkőzésen léptem pályára, s tizenhárom alkalommal sikerült bevennem az ellenfelek kapuját. Két és fél szezont játszottam a Kazincbarcika felnőtt csapatában.

A középpályás életében nem volt kis „ugrás” a Kazincbarcikából Vidibe történt igazolás, nem csak a két helység távolsága miatt, de a váltással Ákos nagy lehetőséget kapott, hogy tehetségét magasabb szinten kamatoztathassa. Az új karrier nem indult viszont könnyen.

- Amikor Fehérvárra kerültem, kiújult egy régi, combhajlítóizom-sérülésem, s emiatt három hónapot mindjárt ki is hagytam. Ennek ellenére éreztem, hogy jó helyre kerültem, s gyorsan sikerült is beilleszkednem. Tulajdonképpen az NB-III-ban kezdtem, aztán 2009 tavaszán nagyjából az 5. forduló tájékán kaptam lehetőséget az első csapatnál. Jól érzem magam a Videotonban, s ezt az érzést csak tovább növeli, hogy az idei bajnokságra sikerült alapemberré válnom az NB-I-ben.

Pedig korántsem volt biztos, hogy a piros-kék csapatot választja, hiszen 2008 tavaszán több egyesülettől is kapott ajánlatot. Akkor azonban a „barcikai” vezetők javaslatára, akik azt mondták, érnie kell még legalább fél évet, maradt. Nyáron aztán újabb kérői akadtak, közöttük a két legkomolyabb a Bp. Honvéd és a Videoton. Döntésében az is tényező volt, hogy Ákos nem szereti a nyüzsgő nagyvárosi életet. Ami pedig a terveit illeti, Ákos realista típus.

- Rövidtávú céljaim a Videotonnal megnyerni a Magyar Kupát, illetve a bajnokságban az első háromban végezni. Nyilván szeretnék majd idővel külföldre szerződni, ám általában lépésről lépésre haladok, mindig csak rövid időszakokra előre gondolkozom. A realizmusomat tükrözi az is, hogy nincsenek mérkőzés előtti babonáim, nem hiszek az ilyesféle dolgokban. Általában zenét hallgatok, az megnyugtat.

Hobbija a filmek, amelyek tekintetében „mindenevő”, a horrortól a mesefilmig minden jöhet. Hetente minimum egyszer megy moziba és persze rengeteg DVD-je van otthon. Kedvenc filmje a Hullámtörők Kevin Costnerrel és Aston Kutcherrel a főszerepben, de a színészek közül leginkább Morgan Freemant és Samuel L. Jacksont kedveli. Na de vissza a pályára még néhány gondolat erejéig!

- Erősségem a fejjátékom, amihez megvan a kellő magasságom, az pedig, hogy ballábas vagyok, szerintem mindenképpen előnyt jelent. Javítani valóm akad még rengeteg, leginkább a jobb lábam technikásságát kell fejleszteni, no meg azt, hogy a befejezéseim biztosabbak legyenek. Ez azonban a rutinnal és persze rengeteg gyakorlással minden bizonnyal javul majd.


Úgy legyen!
 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek