hu en
2009. Október 21. 19:09
Történelmi jelentőségű lehet a "Budapesti nyilatkozat"
Történelmi jelentőségűnek minősítette a Parlamentben szerdán elfogadott „Budapesti nyilatkozatot" Sepp Blatter, FIFA elnöke, aki szerint ez többek között az úgynevezett 6+5-ös szabály bevezetésében is segíthet.
„Történelmi jelentőségű a Budapesti nyilatkozat, amelynek utolsó mondata a legfontosabb, azaz most kell cselekednünk" - jelentette ki a világ elsőszámú futballvezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet Bánki Erikkel, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának vezetőjével, valamint Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökével közösen tartott.Blatter gratulált a magyaroknak a konferencia megszervezéséért, valamint méltatta a 20 éven aluliak pénteken befejeződött egyiptomi világbajnokságán bronzérmes magyar válogatottat is, amelyből főként Gulácsi Péter teljesítménye nyűgözte le. Vele kapcsolatban megjegyezte: kissé szerencsétlen, hogy a Liverpoolnak csak a második csapatában szerepel.A 6+5-ös szabállyal kapcsolatban a FIFA elnöke elmondta, a reformokat csak akkor valósíthatják meg, ha az Európai Unióban tisztázzák a jogszabályokat, amelyek a munkaerő szabad áramlására vonatkoznak: "Amíg jogilag nem egyértelmű a helyzet, addig biztosan nem lehet bevezetni, hiszen adott esetben a sértett játékos az Európai Bírósághoz fordulhatna, és valószínűleg nyerne is. A szabály elfogadása esetén ugyanakkor a klubcsapatokban legalább hat hazai játékosnak kellene a pályán lennie."Blatter hozzátette: nem fél attól, hogy az európai sztárklubok meghiúsítanák elképzelését, hiszen a G14 már nem létezik. Az azt felváltó Európai Klubok Szervezete (ECA) viszont, amely több mint száz tagot számlál, támogatja a tervet. Akárcsak a klubok, a játékosok többsége is a 6+5-ös szabály mellett van: „Van egy szándéknyilatkozatunk már a FIFPro-tól, a futballistákat tömörítő szervezettől, amely teljes mértékben támogatja a 6+5-ös tervet. Persze tudom, akadnak olyan futballisták, akik ellenzik ezt, hiszen féltik az állásukat."Bánki Erik elmondta: a budapesti konferencián valamennyi sportág képviselője egyetértett abban, hogy ezt a szabályt be kell vezetni, most a politikusokon a sor, hogy végrehajtsák a megfelelő jogszabály-változtatásokat.
MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek