hu en
2009. Augusztus 02. 14:08  -  Wéninger Ákos
Lipták Zoltán

Lipták Zoltán védekező középpályásként kezdte pályafutását, s egy kényszermegoldásnak köszönhetően derült ki, hogy hátul, a védősorban jobban érzi magát.

Az U21-es válogatottat is megjárt játékos eddig 49 NB-I-es mérkőzésen 5 gólt szerzett.
- Nagyjából 8-9 éves koromban kezdtem focizni, Somoskőújfalun, ahol a pálya szomszédságában laktunk. Édesapám pedig NB-II-es labdarúgóként a Salgótarján játékosa volt. Engem is elvitt a saját mérkőzéseire is, ahol bemehettem vele az öltözőbe, s nagyon tetszett az ottani hangulat. Ezeknek az élményeknek köszönhetően választottam én is ezt a sportágat és lettem igazolt labdarúgó az említett kis faluban.

A serdülő éveket már Zoli is Salgótarjánban töltötte, az SBTC együttesében. Innen az NB-I/B következett Szolnokon, ahol 17 évesen lett az ifi csapat tagja. Az első osztályban három évvel később, a Szentes Lázár irányította Lombard Pápában mutatkozott be.

- Első alkalommal a Tatabánya ellen kaptam lehetőséget, emlékszem, 1-1-re végződött a találkozó. A bemutatkozásom jól sikerült, s még két évet fociztam Pápán. Közben kiesett a csapat, úgyhogy ebből a két évből egyet a másodosztályban játszottam. Aztán jött egy jó lehetőség és a harmadosztályú angol Southern United gárdája vásárolt meg. Tapasztalatnak mindenféleképpen jól jött ez az egy év, bár sajnos bajnokikon nem kaptam lehetőséget, csak kupameccseken szerepeltem a csapatban.

Angliából ismét Magyarországra vezetett Lipták Zoltán útja, aki az Újpest gárdáját erősítette 2008-ban. Az őszi szezont követő téli felkészülési időszakban egy angliai edzőtábor során azonban ismét felfigyeltek rá a ködös Albion szakemberei és újabb ajánlatot kapott. Így aztán a bajnoki évad második felét a másodosztályú Southampton United játékosaként töltötte.
- Második szigetországbeli szereplésem jobban sikerült, mint az első. Egyfelől hasznosítani tudtam a korábban kint szerzett tapasztalataimat, másfelől több lehetőséget is kaptam a bizonyításra, mint a Southern-nél. Sajnos azonban a bajnokság végén a csapat kiesett a másodosztályból, így hazajöttem.

Mint tudjuk, a liláknál nem volt éppen rózsás a helyzet az elmúlt szezon végén, ezért Zoli úgy döntött, vált. Jókor jött tehát a Videoton megkeresése. S ugyan akkoriban még úgy volt, hogy Lothar Matthäus lesz az edző Fehérváron - ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hátvéd elfogadja a meghívást -, ám ma már úgy látja, dr. Mezey György jobb és tapasztaltabb edző, mint amilyennek a német trénert tartják.
- Mi az erősségem? Elég magas vagyok, jó a fejjátékom is, így bizonyos helyzetekből akár gólt is szerezhetek. Azt gondolom, technikailag is elég felkészült vagyok a rám bízott feladatok elvégzéséhez és megfelelhetek az elvárásoknak. Úgy érzem sikerült beilleszkednem a fehérvári csapatba, s a játékostársakkal megtaláltam a közös hangot.

Ami a magánéletét illeti: három éve komoly barátnője van, aki már Angliába is elkísérte és természetesen Fehérváron is itt van vele. Lipták Zoltán nem tervez hosszú távra, elégedett lenne, ha a Videotonnal kitűzött célokat elérné, minél többet és minél jobban játszana. A lehetőségeket pedig majd megadja az élet.
 

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek