hu en
1985-86-os szezon

Az előző évi sikerek után, mindenki hasonló szezont remélt. Meghatározó emberek távoztak a csapattól, és végül csak az ötödikek lettünk a bajnokságban.

A vezetőség az 1985-86-os szezon céljának, az előző évi sikerek tükrében, a dobogó elérését tűzte ki. A szakmai stáb nem változott, Kovács Ferenc vezetőedző mellett, Hartyáni Gábor ült a kispadon. Leigazoltuk a csatár Kurucz Ádámot a Rába ETO-tól, az Újpesti Dózsától Kerekes Györgyöt, a Csepeltől a középpályás Csucsánszky Zoltát és Selyem Nándort, valamint a csatár Simon Ferencet. Az ifiből felkerült a középpályás Sallói István.

A meghatározó emberek közül a középpályás, Burcsa Győző a francia AJ Auxerre csapatához, Palkovics István az Újpesti Dózsához igazolt, illetve Fuisz László is távozott. Kikerült még a csapatból a középpályás Gazdag László és a csatár Hetyési Zoltán.

Felkészülés alatt újra Intertotó

A bajnokság kezdete előtt ismét elindultunk az Intertotó-kupában. A négyes csoportba sorsoltak minket a Bohemians Praha-val, a AIK Solnaval és a FC St. Gallen csapatával. A prágaiakat itthon Szabó góljával 1-0-ra vertük meg, majd idegenben 5-2-re kikaptunk. Az AIK Solnaval sem alakult másképpen, a Sóstón 1-0-s győzelem, majd kint 3-0-s vereség. A svájciak otthonában Disztl László, Csucsánszky és Kurucz találataival 3-2-re győztünk, majd itthon 1-1-es döntetlent játszottunk. A csoportot végül az AIK Solna mögött, a második helyen zártuk.

Kevés gól, kevés győzelem

Döcögősen indult a bajnokság, bár a Tatabánya elleni 0-0-s nyitómérkőzésünk után Csepelen, Májer és Szabó góljaival 2-0-ra nyerni tudtunk, utána a hetedik fordulóig kellett várnunk a következő győzelemre.

Itthon, közel ötezer néző előtt fogadtuk a Békéscsabát. A mérkőzés sok izgalmat nem hozott, Disztl László duplája garantálta a sikerünket. A folytatásban azonban nem csak győzelmeket, de a gólok számát sem szaporítottuk. A legnagyobb arányú győzelmünk is 2-0-ás volt, Szabó és Majer találataival vertük az MTK-t. Az mindenesetre nagy siker volt, hogy a másik nagy fővárosi csapatot, a Fradit saját otthonában tudtuk 1-0-ra legyőzni.

Az őszt a 3. helyen zártuk. Volt 7 győzelmünk, 7 döntetlenünk és 4 vereségünk.

UEFA Kupa – két fordulóig jutottunk

Nemzetközi porondon először a Malmö csapatát kaptuk ellenfélnek. Itthon Végh góljával 1-0-ra nyertünk, majd a visszavágón Möller találatával és Szabó öngóljával 3-2 arányban kikaptunk, ennek ellenére az idegenben lőtt több gólnak köszönhetően, mi léphettünk tovább.

A második fordulóban a Legia Warszava ellen itthon 1-0-ra kikaptunk, így az idegenbeli 1-1-es döntetlen a kiesésünket jelentette.

Távozott Szabó – tovább gyengültünk

A téli felkészülés alatt távozott a csatár Szabó József, a görög Iraklísz csapatánál folytatta pályafutását, illetve a szintén csatár poszton játszó Kurucz Ádámot leigazolta a DMVSC.

A tavaszi szezon indítása bíztató volt, Kerekes duplájával 2-0-ra nyertünk a Pécs ellen, majd 2-1-re legyőztük előbb a Siófokot, utána pedig a Békéscsabát. A hátralévő nyolc fordulóban azonban egyszer sem győztünk, sőt mindössze két gólt lőttünk.

Ilyen kevés gólt még nem rúgtunk egy szezon alatt, a Videoton NB I-es története során; mindössze 25-öt. A gólarányunk is csak a remek védősornak köszönhetően lett pozitív, hiszen csupán 24 esetben tudták bevenni az ellenfelek a kapunkat. Sokatmondó adat, hogy a lejátszott 30 mérkőzés felében, vagyis 15 meccsen nem rúgtunk gólt, igaz pontosan ugyanennyiszer nem is kaptunk. Végül a szezont 32 ponttal, 10 győzelemmel, 12 döntetlennel és 8 vereséggel a 6. helyen zártuk.

MNK – nem sikerült a tizenhat közé jutás

Az 1985-86-os szezonban sem remekeltünk a kupaküzdelmek során. Három fordulót játszottunk, győztünk 4-0-ra a Tamási MEDOSZ és 2-1-re a Kaposvár ellen, majd 2-0-ra kikaptunk a Vasastól.

(fotó: ismeretlen szerző)

MOL Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek